Smink & Makeup

A dezodorok tényleg rákkeltőek?

2013. augusztus 16. spacegirl

izzadasgatlas.jpgMielőtt megpróbálnánk választ adni erre a kérdésre, meg kell különböztetni a dezodorokat és az izzadásgátlókat. Sokan azt hiszik, hogy a kettő egy és ugyanaz, pedig ez nincsen így.

A dezodorok közömbösítik a szagot, ami azután keletkezik, hogy a zsírok és fehérjék a bőr felszínére távoznak a sejtekből. Maga az izzadság illattalan, a kellemetlen szagokat a baktériumok okozzák, melyeknek a nedves hónalj remek táptalajt jelent. A dezodorok ezeket a baktériumokat célozzák meg, azaz a szag valódi forrását közömbösítik.

Az izzadásgátlók ezzel szemben a megelőzést szolgálják, azaz magát az izzadást akadályozzák meg. Ha nincs a nedvességben dorbézoló baktérium, akkor nincsen szag sem. Az izzadásgátlók emellett tartalmaznak olyan baktérium semlegesítő anyagokat is, mint a dezodorok, azaz dupla védelmet jelentenek.

Értelemszerűen az utóbbiakat, azaz az izzadásgátlókat szokták rákkeltőnek tartani, hiszen azok nemcsak a szagokat közömbösítik, hanem magát az izzadást akadályozzák meg. Ugyanakkor ez a mai napig vitatott terület. Egyes tanulmányok szerint az izzadásgátlókban található alumínium DNS mutációt okozhat. Az ennek ellentmondó tanulmányok nem találtak bizonyítékot erre. Egy 2004-es szövettani vizsgálat során a mintában parabént találtak, és elképzelhetőnek tartották, hogy az okozta a tumort. Ugyanakkor a parabén jelenlétét az egészséges sejtekben nem vizsgálták. Az American Cancer Society szerint egyébként az emberek 99%-a ki van téve a kozmetikumokban és ételekben található parabéneknek.

National Cancer Institute (NCI) kutatói szerint nincsen döntő bizonyíték arra, hogy az izzadásgátlók vagy dezodorok egyértelműen felelőssé tehetők lennének a mellrák kialakulásáért. Az amerikai Food and Drug Administration (FDA), amely az ételeket, kozmetikumokat, gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket ellenőrzi, szintén nem rendelkezik bizonyítékkal vagy egyértelmű kutatási adattal arról, hogy az izzadásgátlók vagy dezodorok összetevői rákot okoznának.

Szóval igazából nincsen biztos válasz a poszt címében feltett kérdésre, attól függ, hogy melyik kutatásnak adtok nagyobb hitelt. Ha kétségeitek vannak, akkor válasszatok természetes dezodorokat (Krémmánia kedvencek itt), amelyek nem tartalmaznak alumíniumszármazékokat. Éppen így érdemes kerülni a parabént tartalmazó termékeket is.

Nektek mi az álláspontotok a kérdésben?

(A képért köszönet kommentelőnknek, Zka77-nek.)

via The Beauty Stop

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása