Smink & Makeup

8 hétköznapi sminkhiba, amit te is elkövetsz

2014. január 05. spacegirl

sminkhiba_1.jpg

Ez a poszt most nem azokról az ordas sminkhibákról fog szólni, amik annyira nyilvánvalóak, hogy szinte kiszúrják a szemünket. Ilyen többek között a rosszul megválasztott alapozó, sötét szájkontúr, erősen megrajzolt szemöldök vagy túltengés bármiből, legyen az pirosító, bronzosító, korrektor vagy szempillaspirál. És nem is arról, hogy a férfiak mit szeretnek vagy mit nem a sminkekben. Ez a poszt olyan hétköznapi kisebb-nagyobb sminkhibákról szól, amiket lehet, hogy te is elkövetsz, de kis odafigyeléssel kijavíthatsz és sokat dobnak az összhatáson.

1. Még mindig kontúrozol - Összenyomod a szemedet!

A spirál és a szájfény mellett általában a szemceruza az, amit mindenki elsőként beszerez, és már általános iskolában elkezdődik a szem fáradhatatlan kontúrozása. Ez gyakran felnőtt korban is tartja magát, és sokan észre sem veszik, hogy a régi rossz szokásukkal kicsinyítik a szemüket.

A szem kontúrozása kiemelheti vagy korrigálhatja a formát, de ha kihúzzuk feketével a vízvonalat, és főleg ha alul-felül vastagon kontúrozunk, akkor ezzel összenyomjuk a szemünket, ráadásul sokszor öregítjük is vele magunkat. Inkább vékonyabb, természetesebb vonalakkal kontúrozzatok alul, ha pedig kicsi a szemetek, akkor smink segítségével könnyen nagyíthatjátok. Ehhez segítséget ITT találtok.

2. Csak egy színt használsz a szemhéjadon - Egydimenziós a sminked!

Meglepően sokszor látni olyan sminkeket, amelyek egyetlen színből állnak. Egy mutatós smink elkészítéséhez legalább 3-4 színre van szükség:

  • világos, fényes szín: a szem belső sarkában és a szemöldökcsonton használjuk kiemelésre
  • világos, matt szín: a szemöldökcsont alatt használjuk az élek elsatírozására
  • középárnyalat: a teljes mozgó szemhéjon vagy a mélyítővonalon használjuk
  • sötét szín: a szem alatt és a szem külső részén használjuk

szemfestés alapjairól ITT, a top 10 szemfestési formáról pedig ITT olvashattok.

3. Nem satírozod el rendesen az éleket - Vonalas a sminked!

Sokszor látni erős, vonalas szemsminkeket és pirosítást. Mindkét esetben érdemes vékony rétegekben fokozatosan építeni a sminket, és figyelni arra, hogy a szélek szépen el legyenek dolgozva.

A szemsminkedet egy pufi ecsettel tudod a legkönnyebben elsatírozni (ITT a 2. ecset). Ne csak a széleket satírozd el, hanem a színeket is dolgozd szépen össze, hogy ne legyenek közöttük éles vonalak.

A pirosító felvitele pedig ferde pirosítóecsettel a legkényelmesebb. A pirosítót mindig nézd meg hideg mesterséges vagy természetes fénynél, mert a lámpa nagyon megtévesztő tud lenni!

Ha már a vonalasnál tartunk, az alapozó se érjen véget az állad vonalánál, még akkor sem, ha a színe tökéletesen megegyezik a bőrödével.

4. Csak fényes árnyalatokkal fested ki a szemedet - Diszkógömböt játszol!

Ha csak fényes, sőt rosszabb esetben csillámos árnyalatokkal fested ki a szemedet a mozgó résztől egészen a szemöldöködig, akkor úgy fogsz kinézni, mint egy csillogó diszkógömb. Érdemes a fényes és a matt árnyalatokat kombinálni (lásd a 2. pontot), vagy időnként akár csak matt árnyalatokat választani a sminkedhez.

5. Nem fested ki alul a szemedet - Félkész a sminked!

Nagyon sokan csak a felső szemhéjukat festik ki, akkor is, ha például sötét füstös sminket viselnek. Ha alul nem fested ki a szemhéjadat, akkor hiányosnak, befejezetlennek tűnik a sminked, ezért - még ha nagyon vékonyan is - mindig fesd ki alul is a szemedet!

6. Nem fixálod a sminkedet - Elkenődik vagy eltűnik a sminked!

Alapszabály, hogy a folyékony és krémes termékeket - tisztelet a kivételnek, pl. zselés tus vagy krémes szemfesték - fixálni kell por állagú termékkel. Igaz ez az alapozóra, krémpirosítóra és szemceruzára is.

Ha lealapozod a teljes arcodat, de a szemedet nem fested ki és nem is púderezed le, akkor az alapozó szépen összeáll az apró ráncokban. Az arcod többi részéről pedig csak simán eltűnik néhány óra alatt. (A púderekről ITT olvashatsz részletesen.)

Ha a szemedet felül tus helyett ceruzával húzod ki és nem fixálod szemhéjpúderrel, akkor hamarosan felkenődik az egész a szemhéjadra. Lehetőleg mindig fixáld a folyékony és krémes termékeket por állagúval a tartósság érdekében!

7. Rosszul spirálozol - Nem hozod ki a pilláidból a maximumot!

Lehetőleg olyan spirált használj, amiből 1-2 réteg elegendő, mert nagyon kevés olyan termék van, ami elvisel kettőnél több réteget. Minél több réteget viszünk fel, annál valószínűbb, hogy közben megszárad, és ilyenkor könnyebben csomósodik és előállnak vagy ha úgy tetszik, előmásznak a pókláb pillák.

Ha úgy használod a spirált, hogy befordítod a tövekhez, majd ide-oda mozgatva húzod végig, akkor teljesen jól csinálod. Ha viszont kihagyod a szempillatövet, akkor a pillák rövidebbnek tűnnek. A tökéletes pillákhoz használj szempillagöndörítőt és hasznos trükk az is, ha a felső vízvonalat kihúzod fekete szemceruzával. További spirálozási hibákról ITT olvashatsz, a szempillagöndörítő helyes használatáról pedig ITT és ITT.

8. Nem formázod a szemöldöködet - Nincs kerete az arcodnak!

Ha lehet ilyet mondani, 2013 kétségtelenül a szemöldök éve volt. Sokan ráeszméltek, hogy ideje visszanöveszteni a túlszedett szemöldököt és szépen kiemelni, de még többen vannak, akik továbbra sem fordítanak rá kellő gondot. Pedig ez ad keretet az arcnak, és egy szép, rendezett szemöldök rengeteget dob a teljes megjelenésen. Az ideális szemöldökforma kialakításáról ITT, a kiemelésről pedig ITT olvashatsz részletesen.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása