Smink & Makeup

Lézeres szőrtelenítés: így zajlik a kezelés

2014. január 31. spacegirl

Pár napja már részletesen írtam a lézeres szőrtelenítés működéséről, előnyeiről és hátrányairól (ITT olvashatod el), most pedig a konkrét kezeléssel kapcsolatos első tapasztalatok következnek.

Az Aestheticánál, ahova én is járok, a végleges lézeres szőrtelenítés egy 8 alkalomból álló kezeléssorozat. Mint az előző bejegyzésben említettem, azért van szükség ennyi kezelésre, hogy minden szőrszálat el lehessen csípni a növekedési fázisban, amikor a lézer el tudja pusztítani a szőrtüszőt.

Mire kell figyelni a kezelés előtt?

A kezelés előtt néhány dologra oda kell odafigyelni. Kerülni kell az erős napsugárzást és a szolárium használatát a kezelés előtti és utáni 4 hétben, és az önbarnító krémeket is érdemes abbahagyni legalább 2 héttel korábban. Az első lézeres szőrtelenítést megelőző két hónapban célszerű már csak borotvával szőrteleníteni, ill. a kezelés előtti napon le kell borotválni az adott területet. Smink, dezodor vagy krém nem lehet a kezelendő területen.

Hogyan zajlik a kezelés?

Miután megérkeztem a kezelésre, megismerkedtem Mariannal, a lézeres szőrtelenítést végző nővérrel, aki a többiekhez hasonlóan sok éves egészségügyi tapasztalattal rendelkezik és a lézeres szőrtelenítésről speciális tanfolyamot is végzett.

lezeres_szortelenites.JPG

A kezelés időtartama mindig attól függ, hogy mekkora területet szeretnénk kezelni és hogy melyik méretű fejjel történik a kezelés. Mint írtam korábban, az Aestheticánál a Lumenis LightSheer berendezését használják, amely az Egyesült Államok csúcsminőségű és vezető technológiája. Három speciális kezelőfej érhető el, melyeknek a mérete 9x9 mm (ET), 12x12 mm (XC), illetve 22x35 mm (HS).

lumenis_lightsheer.jpg

A nagyobb területek szőrtelenítéséhez a legutóbbi, a világújdonságnak számító LightSheer HS az ideális, hiszen kezelőfejébe a világon létező legnagyobb diódalézert építették be, így nagyobb részt tud egyszerre kezelni. Ennek a különlegessége még a beépített vákuum is, amellyel a szőrszálak közelebb kerülnek a kezelőfejhez és kevésbé fájdalmas az eljárás. A másik két fej esetében a kényelmet az ún. "ChillTip" rendszer biztosítja, amely folyamatosan hűti a bőrt.

A két lábszár esetében nekem a legnagyobb fejjel kb. 20 percet vett igénybe a dolog. Mivel a kezelésekre 6-8 hetente kerül sor, ez az időbefektetés igazán nem tekinthető túl nagynak. (Ez a periódus a szőrnövekedés intenzitásától függően néhány kezelés után kitolódhat 8-12 hétre.)

lezeres_szortelenites2.jpg

Az érintett testrészt először értelemszerűen ki kell csomagolni, majd ezután következik a kezelendő felület tisztítása. A kezelés alatt védőszemüveget kell viselni, hogy a lézersugarak ne károsíthassák a szemet. Maga a kezelés mindössze annyiból áll, hogy a lézeres fejjel végignyomogatják a bőrt, elkerülve az anyagjegyeket (és akinek van, a tetoválásokat). Erre azért van szükség, mert a sötétebb részeken a bőr pigmentjei is elnyelnék az energiát, így egyrészt a szőrszálak kevesebb energiát vennének fel, másrészt pedig a bőr megégne, megpirulna. A kezelt területen enyhe fájdalmat lehet érezni, ami apró szúrásokhoz vagy az epilátorozáshoz hasonlítható leginkább. Nekem ez lábszár külső részén valamivel kellemetlenebb érzés volt, de volt egy sor olyan rész is, ahol szinte semmit sem éreztem.

Mi történik a kezelés után?

A kezelés befejezését követően az irritáció minimalizálására a bőrt speciális nyugtatókrémmel kenik be. Érzékeny bőr esetén hideg borogatásra vagy Panthenol spray használatára is szükség lehet. Nekem nem volt vele különösebb gondom, semmivel sem okozott több irritációt, mint az epilátor használata. A kezelés napján az adott területet csak langyos vízzel mossuk le, és kerüljük az uszodát, szaunát, illetve az izzasztó sportokat.

Mint említettem, a kezelések között csak borotvával szabad szőrteleníteni, sőt kifejezetten ajánlott is heti két alkalommal. Ha kitépnénk a szőrt, akkor előfordulhatna, hogy egyes szőrszálakat sosem "kap el" növekedési fázisban a lézer, így nem lesz eredményes a kezelés! Szóval ha belevágtok ebbe, akkor érdemes erre figyelni. Éppen így az erős fény kerülésére is a kezelés előtti és utáni 4 hétben.

A következő lépés az lesz, hogy a kezelés után 2-4 héttel az elhalt szőrszálak elkezdenek kihullani, úgyhogy jövök majd a fejleményekkel! Nagyon kíváncsi vagyok!

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása