Smink & Makeup

Teszt: Sony Xperia Z1 Compact okostelefon

2014. április 28. spacegirl

sony_xperia_z1_compact_elol.JPG

Nem túl gyakran láthattok nálunk telefon tesztet, de azért volt már rá példa, ráadásul meglepően sokan olvastátok. Mivel a Sony a TGFWB meghívó mellé küldött egy mobilt is nekünk kipróbálásra, most az ezzel kapcsolatos tapasztalatokról számolok be. Elöljáróban annyit azért elmondanék, hogy a több éves alma uralmat már megtörte nálam egy androidos LG Nexus készülék, úgyhogy szívesen kipróbáltam ezt a telefont. Már csak azért is, mert a walkman korszak óta nem igazán volt dolgom a Sony-val.

Az idén januárban bemutatott Sony Xperia Z1 Compactot kaptuk meg tesztelésre, ami egyébként az Xperia Z1 azonos tudású, de kisebb méretű változata. Kifejezetten azokat (a hölgyeket) célozták meg ezzel a modellel, akik a Z1-et túl nagynak találták. Ebből a készülékből a fekete és a fehér mellett pink és neonzöld is elérhető, így aki a vidámabb színek felé kacsingat, az is tud választani. Nekem a neonzöld tetszett meg, így azt kaptam meg kipróbálásra. A szépség nyilván szubjektív kategória, de szerintem nagyon igényesen néz ki. Ez a telefon víz- és porálló, és hogy ez milyen fontos, azt azóta tudom, amióta a hátsó zsebemből a wc-ben landolt a telefonom. A vízálló telefonokról nekem még elég otromba képek élnek a fejemben (nagy gumiborítások), de ezen nyoma sincs ezeknek. Persze minden csatlakozóra rá kell hajtani a fedelet, ha nem szeretnénk, hogy beázzon.

sony_xperia_z1_compact_hatul.JPG

A mérete 127x64.9x9.5 mm, ami kb. akkora, mint az iPhone 5-ös. Szerintem ez teljesen ideális méret, már kényelmesen láthatható rajta minden, de nem akkora, mint egy kis tablet, amit alig tudsz átfogni az ujjaiddal, nem fér bele a retikülödbe vagy a zsebedbe. A súlya mindössze 137 gramm, így stílszerűen azt is mondhatnám, hogy nagyon könnyű viselet. A memóriája alapból max. 16 GB-os, de microSD kártyával 64 GB-ig bővíthető, amire már tényleg minden ráfér.

sony_xperia_z1_compact.JPG

A kijelzője 4.3"-os, gyönyörű tiszta és éles képpel (a felbontása 1280x720 pixel). A kamerája 20,7 megapixeles, ami már fényképezőgépnek sem rossz. (A másik, előlapi kamera itt sem nagy szám, 2 megapixel.) Gyönyörű éles, tiszta és fényes képeket lehet vele készíteni, de persze ez is természetes fénynél teljesít legjobban. De ha gyengébb fénynél fotózunk vele, és a kijelző alapján rémes végeredményt várunk, akkor is egészen jó képet lő. Az automata beállítás jól működik, ami nem hátrány a magamfajta fotó antitalentumoknak. Nagyon jó kis funkció, hogy lehet vele sorozatfelvételt készíteni (Timeshift burst mód), és abból kiválasztani azt, amelyik a legjobban sikerült. Ha mozgó célpontot próbálunk fotózni, akkor ez a funkció konkrétan életmentő. A kamera beállítások között van kiterjesztett valóság is, amivel jól el lehet szórakozni. Ilyenkor mindenféle dinókat, halakat, törpéket, lepkéket varázsolhatunk a képeinkre.

AR_EFFECT_20140421170516.jpg

Kedvenc funkcióm :D

Az sem rossz, hogy HD minőségben rögzít videót, sőt akár a víz alatt is lehet vele kamerázni, édesvízben 1,5 m mélyen. Ha érdekelnek még egyéb technikai részletek, akkor ITT tudod őket megnézni.

Ahogyan azt már említettem, Android operációs rendszer fut rajta, így ha ti is nagy használói vagytok a Google szolgáltatásoknak, akkor sokkal kényelmesebb, mint pl. az iPhone. Az Android rengeteget fejlődött az elmúlt években, számomra most már többet nyújt, mint az iOS. Ezen a telefonon a felhasználói élmény is abszolút rendben van, minden gyorsan és szépen történik. Természetesen a megjelenés személyre szabható, úgyhogy a fenti képen már rég nem a gyári beállításokat, menüket és alkalmazásokat láthatjátok.

Ami még nagyon hasznos, hogy NFC képes a készülék, így könnyedén "össze lehet lőni" azokat az eszközöket, amikben szintén megtalálható ez a technológia (telefon, laptop, fülhallgató stb.). A TGFWB-en kaptam egy nagyon praktikus fülhallgatót, amit gond nélkül össze tudok a telefonnal kapcsolni, így minimális vezetéket kell csak kerülgetnem.

sony_fulhallgato.JPG

Ami az akksit illeti, kevés használat mellett simán kibírja 2 napig, normál használat mellett pedig 1 napig. Folyamatos fényképezéssel azért sikerül előbb kicsinálni, de ez annyira azért nem meglepő. Elérhető egyébként rajta egy ún. stamina mód, amivel csak akkor fogyasztja az akksit, ha tényleg muszáj, azaz amikor éppen aktívan használjuk a telefont. Persze be lehet állítani, ha a készenléti módban is szeretnél mondjuk Facebook értesítéseket kapni.

Az az igazság, hogy nem sok mindenbe tudok belekötni, mert tényleg remek telefon. Az egyik apróság, hogy a vízállóság miatt minden csatlakozót egy fedél véd, ami kis gumival van rögzítve. Ezekre nem árt figyelni, mert nem tűnnek a végletekig stabilnak. A másik dolog pedig nyilván az ára, ami olyan 120.000 Ft-tól indul a (szürke) webshopokban. Egy kicsit remélem, hogy elfelejtik a készüléket, és végleg rátehetem a kezemet! :)

Ti milyen telefont használtok?

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása