Smink & Makeup

Egy sminktanfolyam margójára

2011. június 27. spacegirl

Régóta foglalkoztatott hobbi szinten a sminkelés, de inkább tudásmorzsákkal, mintsem rendszerezett ismeretekkel rendelkeztem. Ezért döntöttem úgy tavaly év végén, hogy beíratkozom egy sminkes tanfolyamra. Már egy ideje nézegettem őket a neten, amikor pont úgy alakult, hogy egy ismerősömet elkísértem egy promóciós sminkelésre. És "hirtelen felindulásból" be is íratkoztam egy tanfolyamra.

Nem tűnt rossz dealnek: 315.000 Ft-os tanfolyami és vizsgadíj, amiben benne van egy listaáron 253.000 Ft értékű sminkes táska ecsetekkel, alapozókkal, korrektorokkal, púderekkel, szemhéjpúderekkel, ceruzákkal, rúzsokkal, tussal, szempillaspirállal - azaz nagyjából mindennel, amivel el lehet indulni a sminkeléssel a saját gyűjteményen felül.

A betanult sales szöveg persze azonnal feltűnt: a tanfolyam díja ötszázvalahányezer forint, de csak most, csak neked ennyi, sőt benne van a táska, és már csak két hely van az induló tanfolyamon. Gyere, mert betelik. Emellett persze az azonnali munkalehetőség és az instant sminkes karrier is meg lett lebegtetve. Mivel tudtam, hogy hivatásszerűen nem akarok ezzel foglalkozni és már kerestem a megfelelő tanfolyamot egy ideje, úgy döntöttem, hogy belevágok.

Lehetett volna nagyon jó a dolog, hiszen az alapok megvoltak hozzá: szuper helyszín (Andrássy út eleje), profi oktatók. De mégsem volt jó, sőt kifejezetten úgy éreztem, hogy nagyon is keveset kaptam a pénzemért.

Talán már ennyiből is kitaláltátok, hogy az Il Makiage sminkes tanfolyamáról van szó. Mi volt vele a baj?

Elsősorban az, hogy tömegtermelés folyik, ipari mennyiségben ontják a "sminkeseket". Egy-egy csoportban simán van 10 ember, akik a modellekkel együtt már 20-an kell, hogy bezsúfolódjanak egy-egy nem túl tágas terembe.

Az sem túl szerencsés, bár sok más helyen is így van, hogy a modelleket a tanulóknak kell vinniük. Ez azért baj, mert a legtöbben csak 1-2 barátnőjüket tudják ilyenre bepalizni, és a végén csak ezt az 1-2 arcot tanulják meg (valamennyire) kifesteni.

Ennél nagyobb gond volt az, hogy az első, elméleti órákat követően az oktató nagyon kevés időt töltött a teremben, sokszor a 3 óra alatt csak néhány alkalommal jött be, így a tanulók legfeljebb 1-2 észrevételt, javaslatot kaptak, hogy hogyan korrigálják a modelljük sminkjét.

A sminkek elkésztését egyébként csak egyszer mutatta be az oktató, az alapján kellett elkészíteni. Aki már próbálkozott ilyennel, az tudja, hogy nem egyszerű (ha nem lehetetlen) mindent elsőre megfigyelni: milyen ecseteket használ, hogyan viszi fel a festéket, mekkora területre, merre emeli, hogyan nyújtja. Ebből a szempontból ezerszer jobbak a videós smink tutorialok, hiszen azokat tetszőleges alkalommal újra lehet nézni.

A legvisszatetszőbb persze az volt, hogy a jelentkezéskor lelkesen állították, hogy a táskában lévő termékekkel végig lehet vinni a tanfolyamot. Ehhez képest persze egy sor egyéb dolgot meg kellett venni ahhoz, hogy a feladatokat értelmesen meg tudjuk csinálni. Volt ugyan oktatós táska, de a magam részéről nem szívesen tennék olyan sminktermékeket a modellem arcára, amiket ki tudja kik és hogyan használtak korábban.

Egyébként már a beíratkozáskor összeállt a fejemben a modell, ahogyan működik ez az iskola. A két fő bevételi forrásuk - értelemszerűen - a sminktermékek értékesítése és a tanfolyami díjak, emellett persze vállalnak sminkelést különböző rendezvényeken is. Kifejezetten okos dolognak tartottam ezt, tetszett. A tanulóknak van lehetőségük promóciós sminkesként elhelyezkedni, azaz először azokat sminkelik, akiket a már előrébb tartó, plázák standjaira kieresztett lányok cserkésznek be, ingyenes sminktanácsadást ígérve. Ezzel nincs is baj egyébként, hiszen tényleg el lehet menni egy ilyenre, csak nagyon résen kell lenni, ha valaki tényleg ingyenesen is szeretné ezt tartani (azaz meg kell állnia, hogy vásároljon).

A termékek minőségével egyébként nincsen bajom, nagyon tartós és jó sminkeket lehet velük készíteni. Magas a pigment tartalmuk, így viszonylag keveset is elég belőlük használni. A szemhéjpúderek kifejezetten szuperek, tisztességes aládolgozással (szemhéjpúder alapozó vagy ceruza) egész nap vagy egy átmulatott éjszaka után is tökéletesek maradnak. Szóval nem jár rosszul, aki egy ilyen promóciós sminkelés során vásárol terméket, bár kétségtelen, hogy nem olcsók. A modell egyik eleme, hogy ezeken a sminkeléseken "kihagyhatatlan" ajánlatot kapnak a betérők: csak most, csak neked két termék megvételekor adunk egy harmadikat, de ha a méregdrága palettát veszed, akkor kettőt adunk egy áráért. És így tovább.

A kezdő sminkesek egyébként 500 Ft-os óradíjért és 3%-os sales jutalékért dolgoznak, méghozzá simán napi 12 órában. Ha jó napjuk van, akkor ezalatt 9-10.000 Ft-ot meg tudnak keresni, azaz még így is jócskán 1.000 Ft alatt van az óradjuk úgy, hogy egy fél napon keresztül állnak, hajlonganak és sales-elnek. Emellett ha ügyesek és szerencséjük van, tudnak magán melót is vállalni, pl. alkalmi és esküvői sminkeket, amivel ki tudják egészíteni a keresetüket.

Én hiszek benne, hogy kemény munkával és kitartással lehet eredményt elérni (nekem is így sikerült a saját területemen), de azt ne gondolja senki, hogy ha elvégez egy ilyen tanfolyamot, akkor sminkes lesz. Sőt az Il Makiage első szintű tanfolyamon kifejezetten keveset kap, hogy azzá tudjon válni.

Pedig mennyivel jobban járnának, ha nem a gyors lehúzásra mennének, hanem a hosszú távú építkezésre: hogy legyen kedvem még egy-két tanfolyami szintre befizetni, hogy ajánljam őket másoknak, és egyáltalán: valaha még vegyek a termékeikből. Mert baromira nem fogok.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása