Smink & Makeup

Csoki: egészség & szépség

2011. szeptember 09. spacegirl

Szeretjük az édességet, a csokit meg egyenesen imádjuk. Bár általában az élvezet kedvéért esszük, van számos élettani hatása is, pozitív és negatív egyaránt.

A kakaó és az étcsoki jó hatással van a keringési rendszerre (megakadályozza az LDL koleszterol oxidációját, érted!), de a rák megelőzésében, az agy stimulálásában, a köhögés megelőzésében, a hasmenés fékezésében, illetve a vérnyomás csökkentésében is kimutatták már áldásos hatásait. Állítólag afrodiziákum is, de ezt még nem sikerült megnyugtatóan bizonyítani. Mindenesetre egy BBC riport szerint ha a szánkban csokit szopogatunk, akkor intenzívebb agyműködés és szívdobogás kezdődik, mintha hevesen csókolóznánk.

Képzeljétek, a Blog.hu jóvoltából van 6 db páros, azaz összesen 12 db jegyünk az Édes Napok csokoládé- és édességfesztiválra. Ahhoz, hogy megnyerhesd, nem kell mást tenned, mint lájkolni a Makeup Blog Facebook oldalát és ott ennek a bejegyzésnek az ajánlóját! Az esemény szeptember 16-ától 18-áig lesz a Budai Várban, tőlünk péntekre és vasárnapra nyerhettek 3-3 pár jegyet! Szeptember 14-én 12.00 óráig jelentkezhettek a játékra.

A másik oldalon a csokoládé - és persze más energiadús ételek - mértéktelen fogyasztása könnyen elhízáshoz vezethet. Tele van ugyanis zsírokkal és szénhidrátokkal, amelyek nem tartoznak az alacsony kalóriatartalmú összetevők közé.

A csokiról terjed az mítosz, hogy a fogyasztása pattanásokat okoz. Jó hírünk van: ez nem igaz. Kutatások bizonyították, hogy nincsen összefüggés a csokievés és a pattanások között. Az egyik elmélet szerint valójában a stressz segíti elő a pattanások kialakulását, és a stresszes időszakokban jobban kívánjuk a csokit. Azaz a pattanások esetében nem a csoki a valódi ok, hanem az a fránya stressz.

A csoki manapság a szépségápolásban is egyre nagyobb szerepet kap, számos csokis kezeléssel és pakolással találkozhatunk. A csoki egyik összetevője ugyebár a kakaó, a kakaóbab pedig antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megvédik a bőrt az UV sugárzástól, így segítenek felvenni a harcot a ráncokkal és a bőr elszíneződésével.

A csokinak számos pozitív hatása van:

  • egyik fő összetevője, a kakaóvaj puhítja és fiatalítja a bőrt,
  • az antioxidánsoknak köszönhetően segít megelőzni a ráncokat,
  • a kakaóvaj segít visszanyerni a bőr rugalmasságát, enyhíti a hegeket és striákat,
  • radíroz és táplál.

Az édesszájúak számára talán nem a legjobb hír, de a pozitív élettani hatásokat az olyan csokiktól várhatjuk, amelyeknek legalább 70%-os a kakaótartalmuk. Azaz a tejcsokik felejtősek ebből a szempontból. Ami a mennyiséget illeti, hetente legfeljebb fél táblát ajánlunk, még ha jól esne is egy nap alatt betolni az egészet.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása