Smink & Makeup

Hajápolási tippek 2. rész

2011. október 27. blondiegirl

A hajápolási tippek előző részében már megismerhettétek fodrász tanácsadónk, Eszter tippjeit a hajmosásról. Most a hajfestéssel kapcsolatos gondolatit osztjuk meg veletek.

Ha viszket, akkor baj van!
Legfontosabb, amit mindenkinek el kell(ene) végeznie hajfestés előtt, az a bőrallergia próba. A hajfestékek használati utasítása is ezzel kezdődik, mégis a legtöbben figyelmen kívül hagyják. Eszter saját kárán tanulta meg ennek a fontosságát, saját történetét osztja meg veletek, hogy veletek ne forduljon elő hasonló.

"Életem első hajfestésekor, 14 évesen szőkéből platinaszőke szerettem volna lenni. Nem mondtam anyukámnak, hogy viszket a fejem. Marta a fejemet a festék, de szőke akartam lenni; gondoltam kicsit kellemetlen, kibírjuk. A festék lemarta a fejem kültakaróját, utána 7 évig tartott, amíg kiirtottam a korpát a hajamból. Addig csak egyetlen egy típusú sampont tudtam használni, hogy ne legyek korpás, soha jobb illatút, semmi mást. Ha viszket, azonnal mossátok le!"

A fejbőr ne (nagyon) legyen festékes!
Biztos láttatok már olyat, hogy valaki sötétre festi a haját és a hajtövénél a fejbőre is fekete, nem csak a haja. Sajnos a festék óhatatlanul is megfogja a bőrt, viszont lehet tenni ellene: vazelinnal, vagy más zsíros alapú krémmel érdemes bekenni a haj tövét. A krém átengedi a festéket, viszont a bőrt eltömíti, és az nem szívja be annyira a színt. A festéket öblítés előtt egy kévés vízzel jól fel kell habosítani, és legalább egy percig dörzsölni a fejünkön. A festéket legjobban a festék oldja, így még kevesebb fog a végén ragaszkodni a bőrünkhöz. Nekem ez a módszer bevált, ami pedig mégis marad, egy-két mosás után lekopik.

Nem szabad megijedni
Az anyag általában más színű a hajon, mint amilyen az eredmény. Az oxidáció hatására lehet zöld, lila, narancssárga, de nem szabad megijedni és lemosni, mert akkor nagyon meg fogtok lepődni az eredményen. Jobb esetben csak seszínű lesz félkészen, rosszabb esetben borzaszó foltos lesz a haj. Aki szőkéről fest sötétre, elsőre sokkal sötétebbet fog kapni a vártnál, majd 4-5 hajmosás után vissza fog világosodni közép-szőkére. A világos hajban alig van pigment amihez a festék hozzá tud kapcsolódni, a hajszál külsején megtapadó festék miatt sötétebb először.

Nem csak fodrász képes rá
Sokan azt hiszik, hogy a dobozos hajfestékek annyira ártalmasak, hogy jobb a festést szakemberre bízni. Eszter fodrászként ezzel csak részben ért egyet, mert szerinte a dobozos hajfestékekkel nehéz elrontani a munkát. Ezekben pontosan ki vannak mérve az anyagok, nem lehet eltéveszteni az arányokat ellentétben egy profi festékkel, amit a fodrászok kevernek. A hidrogén-peroxid ereje valóban káros, ha nem megfelelően adagoljuk, el lehet égetni a hajat, nyúlóssá lehet tenni, és akkor már csak az olló segít. Saját keveréssel ne kísérletezzünk otthon, de a lakossági festékekkel nem lehet baj, ha betartjuk a használati útmutatót.

Nem minden természetes, ami annak tűnik
Mostanában egyre divatosabbak az organikus hajfestékek, közülük is leginkább a henna. Vigyázni kell, mert a legtöbb hennás festékben ugyanúgy benne van a hidrogén-peroxid, mint más festékekben. A hajat a tudomány mai állása szerint csak ez képes megnyitni, a pigmentek így jutnak bele  a hajba és kapcsolódnak a saját pigmentjeihez. A hidrogén-peroxid nélkül nincs gyors és egyben tartós hajfestés. A valódi hennában nincs káros anyag, de ebben az esetben órákig kell a hennát fenn tartani, hogy tartós hatása legyen. Számolni kell azzal is, hogy aki hennát használ, akkor nem lehet utána átváltani másra, mert a festékek nem fogják be. Ha organikus hajfestékeket szeretnétek használni, érdemes kikérni egy szakember tanácsait, illetve odafigyelni, hogy honnan szerzitek be.

Végül a legfontosabb: Mindig a használati útmutató szerint járjatok el!

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása