Smink & Makeup

Vendégposzt: Mit keress a krémedben? (2.)

2012. február 04. makeupadmin

Az alábbi, két részből álló posztot Apolka, a Krémmánia gazdája jegyzi, akit már a Bloggerinák sorozatunkból is ismerhettek. Fogadjátok szeretettel.

Bár nem szokott nagy betűkkel lenni, se nem feltűnő helyen, a kozmetikumok dobozára mindig rá van írva az összetevő lista, vagyis INCI. A baj csak az vele, hogy legtöbbünk nem ért belőle egy mukkot sem. Pedig az INCI a kozmetikumok legőszintébb része, a dobozon csak az a pár sor az, amiben nincsen mellébeszélés. Szerintem a kozmetikum választás egyik legjobb módja, ha elfelejtjük a reklámokat, és helyette utána olvasunk, hogy melyikek azok a hatóanyagok és összetevők, amik a mi bőrtípusunknak, bőrproblémánknak a leginkább megfelelőek, és utána megkeressük azokat a kozmetikumokat, amikben ezek az összetevők szerepelnek. Nem tagadom, így választani némileg macerásabb, mint máshogy, viszont cserébe szinte biztosan olyan krémet fogunk kapni, amilyet szeretnénk. Szóval mik ezek a dolgok, amiket keresni érdemes?

Természetes-hidratáló-elemek (NMF - Natural Moisterising Factor)
Sokszor nem kapnak elég figyelmet az NMF-ek, pedig fontos szerepük van a bőr egészséges működésének segítésében, a külső védőréteg megerősítésében. NMF-k a bőr külső rétegében természetesen is megtalálható, vagy azokhoz szerkezetileg nagyon hasonló összetevők. Ide tartoznak például az aminosavak (arginine, alanine, lysine), a keramidok, a hialuronsav (sodium hyaluronate), a glicerin, a koleszterol, a zsírsavak (linoleic acid, linolenic acid) és nagyon sok természetes növényi olaj is  (pl. kókuszolaj, olívaolaj, shea vaj, szójabab olaj, édes mandulaolaj).

Gyulladáscsökkentők
Érzékeny, rozaceára hajlamos bőrrel kötelező keresni a gyulladáscsökkentőket, de minden bőrnek csak előnyére válnak. Kedvenceim az aloe vera (aloe barbadensis), az allantion, a bisabolool, a zöld tea kivonat (camellia sinensis) és a licorice növény kivonata (glycyrrhetinic acid, dipotassium glycyrrhizate).

Kémiai hámlasztók
Szerintem szinte egyetlen profi arcápoló rutinból sem hiányozhat egy jó kémai hámlasztó. Univerzális bőrszépítő összetevők, amik gyorsan és látványosan meg tudják szépíteni a bőrt.  Két nagy csoportjuk van (mielőtt tényleg elkezdesz kémiai hámlasztókat használni, olvass alaposabban utána! :)):

  • BHA (beta hydroxy acid vagyis salicylic acid): zsíros, pattanásos bőrre ajánlott 1-2% közötti mennyiségben 3-4 közötti ph értéken. Zsírban oldódó, így a pórusokat “belülről” hámlasztja, tisztítja.
  • AHA (alpha hydroxy acid): az AHA-k legismertebb képviselője a glikolsav (glycolic acid), amit 5-15% közötti mennyiségben használt otthoni hámlasztókban. A glikolsav ráadásul nem csak hámlaszt, hanem 10% feletti mennyiségben a szervezet kollagén termelését is serkenti.

Természetesen még sok egyéb összetevő is van, ami valamilyen szempontból figyelemre méltó, de a fentiek azok, amik hatásáról egyrészt meggyőző szakirodalom van, másrészt szinte mindenkinek hasznosak a bőr egészségesen és fiatalosan tartásához. Ha meggyőztelek, hogy érdemes bogarászni az összetevőket, akkor nézz be a Krémmániára, ahol több ezer kozmetikum INCI listáját nézheted meg nem a boltban ácsorogva, hanem otthon a karosszékedből.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása