Smink & Makeup

A körömfestés története képekben

2012. február 07. spacegirl

A manikűr ma már teljesen természetes velejárója a mindennapoknak, akár szalonban csináltatjuk, akár otthon csináljuk a körmünket. Persze ez nem volt mindig így, hol a gazdagok, hol a nem túlzottan úri lányok kiváltsága volt, mígnem elérte azt a státuszt, amit manapság tölt be. Íme néhány érdekesség a körömfestés történetéből!

Kr.e. 5000 - Bár a körömfestés eredetét homály fedi, számos forrás szerint az indiai nők kezdték ezt a gyakorlatot, mégpedig azzal, hogy az ujjaik végét hennával festették be. Ezt a mai napig gyakorolják egyébként.

Kr.e. 3000 - A kínaiak egy komplex lakkot alkottak gumiarábikum, zselatin, méhviasz, növényi színezék és tojásfehérje keverékéből. Összezúzott orchidea és rózsaszirom segítségével állították elő a rózsaszín és piros színeket, de a keveréket órákig fent kellett hagyni a körmön, sőt időnként éjszakára is, hogy megfelelő pigmentáltságot érjenek el.

Kr.e. 600 - A Chou-dinasztia uralkodása alatt a kínai arisztikrácia arany vagy ezüst körömvédőt hordott. Ezek a kiegészítők a jómódúság szimbólumai voltak.

0-1800 - Ezt követően a manikűr viszonylag hosszú ideig feledésbe merült, a múlt gyakorlataként tekintettek rá. A reneszánsz idején került újra a jómódúbb európai nők gyakorlatába, de akkoriban kerültek minden pigmentet. Az egyetlen színfoltot ebben a hosszú időszakban az inkák jelentették, akik a 15-ik században feltalálták a körömdíszítést, konkrétan bonyolult sas mintázattal ékesítették a körmüket.

1800-1900-as évek - A manikűr ismét népszerű lett a viktoriánus korszakban, amikor is világos színű vörös olajjal és zergebőrrel kezelték a körmöket. Ez a minimalista kezelés a tiszta belső szépség, higiénia és erkölcsi tisztaság kifejezője volt. Az etikett megkívánta, hogy némi citromlével vagy ecettel világosítsák a körmök végét.

1920-as évek - A húszas évek tiszteletlen csitrije volt az, aki ismét a manikűr felé fordult, egyrészt a régi vörös festés, másrészt a hold manikűr felé.

1930-as évek - Az első üveg Revlon körömlakkok 1932-ben kerültek a boltokba, addig soha sem látott színekben, amivel a körömfestés elérhető közelségbe került gyakorlatilag mindenki számára. A körömlakk, ahogyan ma ismerjük, ebből az időszakból származik - ettől kezdve már nem színezték, hanem lakkal vonták be a körmöt. A forradalmi ötlet egy francia sminkestől, Michelle Menardtól származott, akit az autók festése inspirált. Az új lakkot a Revlon fivérek és Charles Lachman kémikus fejlesztették ki.

1930-50-es évek - 1934-ben egy fogorvos, Maxwell Lappe alkotta meg az első műkörmöket, méghozzá azon páciensei számára, akik rágták a körmüket. 1955-ben egy másik fogorvos, Frederick Slack, aki akrillal próbált javítani egy törött körmöt, véletlenül feltalálta az épített akril körömhosszabbítást.

1960-as évek - A hatvanas években a fiatalos pasztel színek voltak népszerűek. Olyan sztárok, mint Farrah Fawcett és Goldie Hawn a szemüket és a hajukat emelték ki, a körmeiket természetesebbre hagyták.

1970-es évek - Ekkor terjedtek el a hosszú műkörmök. A profi manikűr iránti igény nyomán még több szépségszalon alakult. 1976-ban az amerikai Jeff Pink megalkotta az egyik legismertebb manikűrt az elfoglalt hollywoodi sztárocskák számára: a francia manikűrt.

1980-as évek - A divat nem ismert gátlásokat ebben az időszakban és ez alól a körömlakkok sem jelentettek kivételt. Olyan színekben is érkeztek lakkok, mint neonsárga, izzó fukszia vagy sokkoló kék.

1990-es évek - A minimalista kilencvenes években olyan hagyományos színek jöttek vissza, mint a vörösek, testszínűek és rózsaszínek, de a fekete sem volt ritka.

2000-es évek - Ebben az évtizedben került az érdeklődés középpontjába a manikűr, új textúrákkal, ragyogással és körömdíszekkel. A körmök az öltözködés kiegészítőjévé váltak, korábban soha sem látott bonyolultságú mintákkal. Az innováció folytatódott 2006-ban a Minx felragasztható körömmintáival és 2008-ban a Shellac első zselés lakkjával, amely 2 hétig is fent maradt. Az elmúlt évtizedben az otthoni körmözés is nagyon elterjedtté vált, amiről számos ilyen témájú blog is tanúskodik.

via Refinery 29

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása