Smink & Makeup

Klasszikusok: ballonkabát (trench coat, trencskó)

2012. március 17. spacegirl

A ballonkabát (trench coat, "trencskó") egy klasszikus és praktikus darab tavaszra és őszre, amikor a melegebb kabát már vagy még sok, viszont azért valamit mégiscsak szeretnénk magunkra kapni. Bár igazi örök darab, az utóbbi pár évben ismét a figyelem középpontjába került, és lányok tömegei áhítoznak a dizájner változatokra.

A ballonkabátot egyébként brit és francia katonák viselték az első világháborúban, eredete azonban még korábbra nyúlik vissza. Ketten is a magukénak érzik a "találmányt", egyrészt az Aquascutum, másrészt persze a Burberry. A ballonkabát úgy jött divatba, hogy számos veterán a háború után is viselte, és így a férfiak és nők körében egyaránt népszerűvé vált. Számos film, sorozat és képregény szereplői hordtak ilyen kabátot, többek között például Audrey Hepburn a Breakfast at Tiffany's-ban, Humphrey Bogart a Casablancában vagy Peter Falk mint Columbo. Persze ma is rengeteg sztár visel előszeretettel ballonkabátot, íme néhány inspiráló példa: 

Victoria Beckham

Kate Middleton

Kim Kardashian

A hazai pályáról: Zséda

A ballonkabát egyébként a Tim Gunn-féle alapdarabok között is szerepel, és Gunn azt mondja, hogy ez a darab teljesen univerzális, ugyanannyira helyénvaló a sarki boltba, mint az operába. A klasszikus a bézs változat, de nyugodtan lehet választani eggyel érdekesebb megoldásokat is.

Szerintem egyébként - legalábbis ha egyet kell választani - bézs színűt érdemes venni, hiszen gyakorlatilag bármihez illik, és nem olyan komor és télidéző, mint egy - szintén minden színhez illő - fekete kabát. A ballonkabát legnagyobb előnye, hogy bármivel viselhető a kis fekete ruhától a farmer-póló kombóig. Ugyanolyan tökéletes az összhang egy magassarkú szandállal, mint egy balerinával (lásd a fenti képeken). Ami pedig talán a legnyomósabb érv: egy jól megválasztott ballon sosem megy ki a divatból.

Íme néhány klasszikus és izgalmasabb változat, amit összevadásztam nektek:

Klasszikus 1 - Burberry

 

Klasszikus 2 - Burberry London

Hímzett - Valentino

Csipkés - Valentino

Fodros - Red Valentino

Bőr - Burberry (bőrberry, haha)

Pirossal - Burberry Prorsum

Fukszia - Burberry London

Türkíz bőr - Burberry Prorsum

Mintás - Burberry London

Csíkos - Burberry Prorsum

Szerencsére a boltok tele vannak ballonokkal, ha a Burberry nem fér is bele, 15-25.000 Ft körül már hozzá lehet jutni egy Zara, Mango, Stradivarius, H&M stb. ballonkabáthoz (továbbiak itt). Felpróbáltam jó pár darabot, míg végül emellett döntöttem:

Klasszikus ballonkabát - Zara (22.995 Ft),
ennek az anyaga és a szabása is nagyon tetszett

Remekül mutat egyébként egy párducmintás sállal.

Párducos sál - Zara (4.995 Ft)

Nektek van ballonkabátotok? Mivel szeretitek hordani?

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása