Smink & Makeup

Sminkben edzeni?

2012. április 29. spacegirl

Sajnos előfordul, hogy sminkben edzek, aminek az az egyik oka, hogy munka után az utolsó pillanatban esünk be a terembe, hogy elérjük a spinning órát. A hétköznapokon általában eléggé enyhe és természetes sminket viselek, és az edzés után le is törlöm egy sminkeltávolító kendővel. (Nem szeretek ilyen helyeken fürdeni, így inkább rohanok haza  és ott vetem bele magam a kádba.)

Az én hajam is kb. ilyen edzés után...

Úgy látom, hogy a legtöbb lány enyhe sminkben vagy teljesen smink nélkül edz, de azért mindig van néhány olyan, aki teljesen kikenve áll neki a dolognak. Az egyik spinning edzésen volt egy durván kirívó példa, aki sötét füstös szemmel, műszempillával, vastag alapozóval és szépen felkötött hajjal érkezett. Aki járt már spinningen, az tudja, hogy ilyenkor az ember fürdik az izzadságban. Na most annál szánalmasabb látványt, ahogyan az a lány az edzés végére kinézett, nehéz lenne találni! A szemfestéke lefolyt, a szempilláját és haját pedig inkább hagyjuk is. Egészen sajnálatra méltó látvány volt.

De vajon miért viselünk sminket edzéshez? Az egyik ok lehet ugye a nagy sietség, amire én is fogom a dolgot, a másik pedig az, hogy a sminkben magabiztosabbnak érezzük magukat. (Én mondjuk nem tartozom azok közé, akik még a közértbe menéshez vagy kutyasétáltatáshoz is sminkelnek, de azért látunk ilyeneket szép számban.) A harmadik ok, ami azért viszonylag keveseket érint, hogy éppen egy nagy sporteseményen millióegy szempár előtt kell szerepelniük.

Miért is rossz ez? Ha edzés közben sminket viselünk, akkor az akadályozhatja a bőr természetes alkalmazkodását a terheléshez, azaz konkrétan az izzadást és a pórusok kitágulását. Az izzadsággal keveredő smink eltömítheti az egyébként is kitáguló pórusokat, amik kedveznek a pattanások kialakulásának. Ideális esetben frissen megtisztított arccal kellene sportolni, legfeljebb egy nagyon könnyű hidratáló társaságában.

És ha "muszáj" sminkelni? Ha mindenképpen viselnél alapozót, akkor az olajmentes, vízbázisú, könnyebb formulákat érdemes választani. Egy (szintén olajmentes) színezett hidratáló, bb krém vagy ásványi alapozó is jó megoldás lehet. Az olajos formulák gátolhatják az izzadást és a faggyúkiválasztást.

Ne felejtsd el edzés után megtisztítani az arcodat! Edzés után mindig távolítsd el a sminket, és persze az izzadságot és koszt, lehetőleg azonnal. A legegyszerűbb, ha viszel magaddal sminkletörlő kendőt, nekem mindig van a sporttáskámban. Lehetőleg hidratáld is az arcodat egy könnyű krémmel, edzés után sok esetben érzékenyebb a bőr, mint egyébként.

Mit gondoltok erről? Ti szoktatok sminkben edzeni?

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása