Smink & Makeup

Le a napallergiával!

2014. június 15. Katushka

Amíg mi élvezzük a napsugarakat, sokaknak kockázatos a szabadban lenniük, mert bőrük érzékenyebb a napsugarakra, mint másoknak. Egy kis napsütés a parkban vagy egy nyaralás valami meleg, egzotikus helyen reakciót válthat ki a napallaergiában szenvedőknél, aminek következtében bőrük irritálttá válik.

napallergia3.jpg

Az irritáció komolysága egyénenként változhat, tünete pedig lehet enyhe kipirosodás, kiütés, kisebb dudorok vagy akár bőrszárazság is. Vannak emberek, akik valójában a fényre érzékenyek. A leggyakrabban diagnosztizált napallergia a polimorf fény okozta kiütések (PLE), amely bármilyen bőrtípusnál előfordulhat, de leggyakoribb a világos bőrrel rendelkező nők esetében.

napallergia.jpg

A legtöbb ember nem ismeri a különbséget a PLE és a melegkiütés között. A PLE akkor jelentkezik, ha a bőrt hirtelen erős napsugárzás éri. Ilyenkor bőrkiütések alakulnak ki. A kiütések különbözőek lehetnek a pici piros dudoroktól egészen a nagyobb piros területekig, mely lehet pettyes és viszkető. Ezek megjelenhetnek egy külföldi szabadság során, otthon a nyári és őszi hónapok között, esetleg egy rövid 20 perces vagy pár nap napozás után. Az irritáció azokon a helyeken hajlamos megjelenni, amiket télen ruhával fedünk, és kezelés nélkül kb. egy hét alatt múlik el (ha nem éri további napsugárzás). Ugyanakkor a huzamosabb napsugárzás súlyosbítja az irritációt.

A napallergia fizikai hatása nem az egyetlen probléma, hiszen a tünetek megjelenése és az állandó aggódás, hogy a bőr megfelelő ápolást kapjon (különösen a legmelegebb hónapokban) rombolhatja az önbizalmat. Ragyogó, egészséges bőr, önbizalom, a napfény élvezete - erről kell, hogy szóljon a nyár. Ugyanakkor kritikus időszak is, mert bőrtípustól függetlenül szükséges a mindennapi bőrápolás, hogy védelme biztosított legyen. Ha a bőr reakciói és az irritációi folyamatosak és komolyak nagyon fontos megnézetni egy specialistával és megbeszélni a további teendőket.

napallergia2.jpg

Bőrünk Ápolása

A bőr a test legnagyobb élő szerve, ezért szükséges védeni a külső hatásoktól és biztosítani, hogy megőrizze egészségét és hidratációját. Ez különösképpen fontos, ha a bőr érzékeny a napsugarakra. A napallergiásoknak elengedhetetlen megfigyelniük, hogy bőrük mennyire tolerálja a napsugarakat és annak megfelelően kell csökkenteni az irritáció lehetőségét. Az irritáció megjelenése nagyon kellemetlen lehet. A világos bőrűeknek és a leégésre hajlamosabbaknak hihetetlenül fontos a széles spektrumú napfényvédők használata, így védve magukat a napégés és az UV sugarak tartós rombolása ellen. Két fajta UV sugár létezik – UVA és UVB -, mely mindkettő roncsolhatja a bőrt.

napleégés.jpg

Az UVA sugarak mélyen behatolnak a bőrbe roncsolva annak középső rétegét (irharéteg), mely azokat a szöveteket tartalmazza, amik a bőr rugalmasságáért felelősek. Ennek a rétegnek a károsodása a bőr idő előtti öregedéséhez vezethet (ráncok, barázdák).

Az UVB sugarak a bőr legfelső rétegébe jutnak be (hámréteg). Érdekes módon a napsugárzásra a bőr, mint egy önvédelmi lépésként, a melanin termelés természetes folyamatával reagál. Ugyanakkor ez a természetes védelmi folyamat nem elég hatékony, hogy megvédje a bőrt olyan károsodásoktól, mint a korai öregedés vagy a bőrrák. A napégés mértéke függ a bőrtípustól és az UV sugarak intenzitásától. Például a világos vagy szeplős bőrűeknek nagyobb az esélyük a leégésre. A napégés átlagosan a napozás kezdetétől számított 2-6 óra elteltével jelentkezik.

 Nektek mennyire érzékeny a bőrötök? Volt már napallergiátok? Ha volt, hogy védekeztetek ellene?

 Ez a poszt egy régi újratöltése.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása