Smink & Makeup

Szemöldök 1x1 - formázás

2013. április 18. spacegirl

burberry-beauty-ss-cara-delevingne-269324357.jpg

Rengeteg szó esett már itt a blogon a szemöldökről és ezeket a posztokat mindig nagyon sokan olvastátok, ezért arra gondoltam, hogy hasznos lenne a legfontosabb tudnivalókat összefoglalni és kiegészíteni. Már csak azért is, mert sajnos a mai napig rengeteg elrontott szemöldököt lehet látni.

A tökéletes szemöldök természetesen a szedéssel kezdődik. Bevallom, én nem nagyon szeretek a szemöldököm szedésével vesződni, ezért kéthetente járok a kozmetikushoz, aki kialakítja nekem a megfelelő formát és utána már csak akkor nyúlok hozzá, ha nagyon muszáj. Szerintem legalább havonta érdemes elmenni szakemberhez, a két alkalom között pedig a kósza szálak kiszedésével megtartani a formát.

Akár kozmetikushoz fordulsz és magadnak csak a köztes időben igazgatod a formát, akár teljes egészében magadnak formázod, mindenképpen szükség lesz egy jó szemöldökcsipeszre. Én az utóbbi időben egy Softwave csipeszt használok, amit nemcsak a precíz "csípése", hanem a vidám, kétoldalú mintája és a kis fésűje miatt is imádok. (Ha már unod a fémszínűt, akkor érdemes megkukkantani a kínálatot, mert nagyon jó kis színek és minták vannak!)

softwave_csipesz1.jpg

Softwave csipeszke - egyik oldal

softwave_csipesz2.jpg

Softwave csipeszke - másik oldal

A szemöldöknek megvan az ideális formája, amivel már biztosan találkoztatok. A szemöldöknek az orrcimpával egy vonalban kell kezdődnie (1). Legmagasabb pontját az orrcimpát és a pupillát összekötő egyenes jelöli ki (2), végét pedig az orrcimpától a külső szemzugon át húzott egyenes (3). Ezt a "kimérést" elvégezheted például egy ecsettel vagy akár a szemöldökcsipeszeddel is.

szemoldokforma.jpg

Most a vastagabb és sűrűbb szemöldök van divatban, de ez persze nem jelenti azt, hogy mindenkinek arra kellene törekednie, hogy úgy nézzen ki, mint Cara Delevingne. Anastasia Soare szemöldökspecialista szerint ha valakinek pici és finom az arca vagy alacsonyan van a szemöldökcsontja, annak kevésbé áll jól a vastagabb szemöldök. Ezzel együtt - egyik kedvenc gurum, Wayne Goss nyomán - az alábbi hibákat mindenképpen érdemes elkerülni:

  • túlszedett szemöldök: az extra vékonyra szedett szemöldök azt az illúziót kelti, hogy hatalmas szemhéjunk van, ami különösen akkor válik kellemetlenné, amikor elkezdünk öregedni és megereszkedik
  • ebihal/spermium szemöldök: a szemöldök elején van egy bojt, majd nagyon vékonyan folytatódik, ez talán a legérthetetlenebb forma mind közül...
  • szomorú szemöldök: a szemöldök külső része túlzottan lefelé ível, amitől a viselője szomorúnak, esetleg dühösnek tűnik (ráadásul ahogyan öregszünk, amúgy is megereszkedik az arcunk, és inkább meg kellene emelnünk, mint hogy tovább húzzuk lefelé)
  • a Vörös-tenger szétválasztása: amikor is a szemöldök sokkal beljebb kezdődik, mint kellene (nekem is ilyen volt, mielőtt visszanövesztettem...)
  • túlívelt/háromszög szemöldök: a magasra ívelő szemöldök akár jól is tud állni (lásd lejjebb), de ha már idősödünk vagy rejtett szemünk van, akkor nem túl előnyös

A szemöldököt arctisztítás és arcápolás után érdemes szedni, mert a hidratáló krém felpuhítja a bőrt. Általában a természetes formát tartjuk meg, csak igazítunk rajta, és elsősorban (de nem csak!) alulról szedjük, hogy nyissuk a tekintetet. Úgy a legegyszerűbb és legkevésbé fájdalmas szedni a szálakat, ha bőrt kissé megfeszítjük. Kívülről befelé haladunk, és a szőr növekedésével megegyező irányban szedjük a szemöldököt, 45 fokos szögben tartva a csipeszt. Ha erőteljesebben hozzá akarunk nyúlni a formához, akkor fehér szemceruzával berajzolhatjuk a vonalat, ameddig szedni akarjuk, vagy használhatunk szemöldöksablont, és az azon a formán kívül eső szálakat szedjük ki. Amikor a formát alakítod ki, akkor jobb, ha nem nagyítós tükröt használsz, mert az torzíthat! Az apró szálakhoz viszont már óriási segítség a nagyítós tükör.

szemoldok_csipesz.jpg

Én nem vagyok nagy híve a szemöldök trimmelésének, de a hosszabb szálakból azért nem árt lenyesni egy kisolló segítségével, hogy rendezettebb legyen a hatás. Ilyenkor a szemöldökszálakat felfelé fésüljük, és a jobban kilógó szálakat levágjuk (de ne nagyon rövidre, mert akkor könnyen hiányos hatásúvá válik!). Ezt követően lefelé fésülve is megtesszük ugyanezt (lásd a lenti videóban 4:30-tól!).

szemoldok_fesu.jpg

softwave_csipesz_ollo.jpg

Ezt az ollót még be kell szereznem ♥ (együtt olcsóbbak, ha esetleg...)

Az ideális alakon túl érdemes még tudni, hogy a különböző arcformákhoz különböző szemöldökformák előnyösek. A cél minden esetben az, hogy az ideális, ovális arcforma elérésére törekedjünk.

arcformak.png

Forrás: Eyebrowz.com

  • ovális arc: mivel ez az ideális arcforma, a szemöldöknek nem szükséges korrigálnia, így a tökéletes választás egy lágyan ívelt szemöldök
  • kerek arc: a cél az, hogy az arc hosszabbnak tűnjön, amit egy magasan ívelt, szögletesebb szemöldökforma tud segíteni
  • hosszúkás arc: a cél az, hogy az arc rövidebbnek tűnjön, amit egy kevésbé ívelt, egyenesebb szemöldökforma támogat
  • szögletes arc: az erőteljes, szögletes állat egy erősebb, vastagabb vagy hajlított (lásd gyémánt formájú arc) szemöldök tudja kiegyensúlyozni
  • szív alakú arc: a cél a megjelenés lágyítása ívekkel, egy gömbölyű szemöldökforma kialakítása, mely a szív alak felső részeként szolgál
  • gyémánt formájú arc: a cél a vonások lágyítása, ill. keskenyebb hatású arc elérése, amit egy hajlított vagy egy gömbölyű (lásd szív alakú arc) szemöldökforma támogat leginkább

Az egyik kedvenc gurum, Kandee Johnson is készített szemöldökformázás témában videót, további tippekért érdemes megnézni:

A szemöldök keretet ad az arcnak, ezért is nagyon fontos, hogy a lehető legtökéletesebb legyen a formája!

Végül pedig, mintegy levezetésképpen, íme néhány híres szemöldökforma :)

hires_szemoldokok.jpg

A szemöldök 1x1 második részében arról lesz szó, hogy hogyan tökéletesíthetitek a szemöldökötöket színezéssel. Bízom benne, hogy hasznos volt ez a poszt a számotokra!

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása