Smink & Makeup

Megint kinéztek a parfümériából?

2013. július 05. spacegirl

makeup-counter.jpg

Be kell vallanom, hogy nem nagyon szeretek parfümériába járni. Persze volt már jó élményem kedves és felkészült eladókkal, de nyilván azok maradnak meg jobban, amikor teljesen fogalom nélküli és/vagy a legkevésbé sem kedves eladókkal találkozik az ember, akik lekezelnek és azt éreztetik, hogy ebben a boltban te aztán biztos nem tudsz túl sok mindent megfizetni. A helyzetet fokozza, amikor "teszteljük" a helyet azzal, hogy elmegyünk a Converse tornacsukájában smink nélkül, azután meg szép ruhában és sminkben, és figyeljük a hatást. Mintha az utóbbi esetben nem pont ugyanaz a tárca lenne a táskánkban...

De ez a poszt nem azért született, hogy a parfümériákban dolgozó sminkeseket és eladókat ekézze, már csak azért sem, mert sokszor a vásárlókat sem kell félteni. Úgy gondolom, hogy mindenkinek, akár eladói, akár vásárlói szerepben van éppen, úgy érdemes viselkednie, ahogy őt magát is szeretné, hogy kezeljék, illetve attól, hogy velünk valaki faragatlanul viselkedik, nekünk nem kell arra a szintre süllyednünk, és végképp nem kell korábbi rossz tapasztalatok miatt eleve gorombán viselkednünk.

Ebben a posztban igyekeztünk összeszedni néhány tippet, hogy azután lehetőleg elégedetten távozhassunk a parfümériából. A siker nem garantált, de így legalább elmondhatjuk, hogy mi mindent megtettünk.

Ha profi vagy és pontosan tudod mit akarsz venni, akkor általában nincs nagy gond, megrendelheted online vagy beszaladhatsz az üzletbe, leveszed a polcról és már végeztél is. Ha viszont éppen nincs kint a keresett termék vagy segítségre van szükséged a választáshoz, akkor már eggyel macerásabb lehet a helyzet.

1. A kommunikáció kulcsfontosságú

Egyszerűbbé teszi a helyzetet, ha előre tudod, hogy miért mész be a parfümériába: megnézni az új termékeket a kedvenc márkádtól, megtalálni a tökéletes alapozót, megtudni, hogy milyen kémiai hámlasztóik vannak, esetleg egyszerűen csak körbe akarsz nézni. Ha megszólítanak, akkor pedig természetesen tudsz válaszolni, például:

"Köszönöm, csak nézelődök, feltétlenül szólok, ha szükségem lesz segítségre."

"Egy pillanat, megnézem a listámat, amire szükségem lenne:"

"Tudna nekem néhány dolgot mondani (a termékről, amit a tévében láttam)?"

Mindez persze nem olyan egyszerű, amikor az ember percek óta nem tudott levadászni egy eladót, velem is előfordult már, hogy ilyen esetben puffogva kivonultam a parfümériából. De így nem is sikerült megszereznem, amit szerettem volna, tehát nem volt túl hatékony taktika. Láttam már olyat is, aki megelégeli a várakozást és belenyúl a fiókokba, ami általában egy ideges biztonsági őr megjelenésével jár és megint csak nem segíti, hogy elégedetten távozhassunk. Szóval ilyenkor kénytelenek vagyunk türelmesebbek lenni, ha nemcsak egy olyan élménnyel szeretnénk távozni, hogy egy újabb üzletben tojtak a fejünkre.

2. Legyél tekintettel a másikra

Természetesen soha sem kötelező vásárolni, de ha előre tudod, hogy nem fogsz, akkor nem túl elegáns hosszasan faggatni a sminkest/eladót. Ha csak szeretnéd megnézni a színeket, hogy majd online rendelj, akkor ezt is nyugodtan megmondhatod, és nem fognak azzal vesződni, hogy megpróbáljanak eladni neked valamit.

Ha segítséget kértél, de a végén mégsem találsz semmit, akkor köszönd meg az idejüket, és ne érezd magad rosszul, hogy nem vettél semmit, ez előfordul.

3. Minta etikett

Talán mondani sem kell, hogy nem illik csak azért odamenni egy parfümériába, hogy ingyenes mintákra tegyél szert. Ha szívesen kipróbálnál termékeket minimális befektetés mellett, akkor válaszd inkább a Pixiboxot, illetve a Douglas vagy Szépségbolt dobozát.

Ugyanakkor az teljesen jogos elvárás, hogy ki szeretnéd próbálni a termékeket, mielőtt megveszed. Ha van rá lehetőség, akár haza is vihetsz mintákat, hogy nyugodt körülmények között is ki tudd próbálni őket, megnézd őket természetes fénynél stb. Így nem dobsz ki pénzt olyan termékre, amit később mégsem tudsz használni.

4. Ingyenes sminktanácsadás

Sokszor van arra lehetőség, hogy a parfümériákban vagy sminkes üzletekben tanácsadáson vehess részt, aminek a lényege, hogy új termékeket is kipróbálhass és tippeket kapj, illetve trükköket less el a sminkestől. (Persze ezzel is vegyesek a tapasztalatok, sajnos láttam már olyat, hogy a sminkes nem tiszta eszközökkel dolgozott, illetve a tudása hagyott némi kívánni valót maga után, de ez már egy másik történet.)

Ha ingyenes tanácsadáson veszel részt, nincs ugyan vásárlási kötelezettség, de illendő legalább 2-3 terméket megvásárolni. Ha nem áll szándékodban vásárolni, akkor inkább ne vegyél igénybe ilyen ingyenes tanácsadást. Az a letisztább, amikor van valamilyen díja a tanácsadásnak, ami levásárolható.

Lényeg a lényeg: viselkedj normálisan, tartsd tiszteletben mások munkáját és idejét, nyiltan és udvariasan beszélj a szándékaidról, de persze ne hagyd, hogy ráderőltessenek olyat, amit nem szeretnél megvásárolni. Persze nemcsak rajtunk múlik, hogy sikerrel járunk-e a parfümériában (vagy bármilyen más üzletben), hiszen a sminkesek és eladók között is éppen úgy vannak lelkesek és profik, mint unottak és kontárok, ahogyan bármelyik másik szakmában.

Nektek mi a tapasztalatotok a parfümériákban, van valamilyen tuti tippetek, ami segít elérni, amit szeretnétek?

via Beautylish

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása