Smink & Makeup

Milyen ecsetet vegyek szemfestéshez?

2013. november 15. spacegirl

A szemfestési formákról szóló poszt után többen is kérdeztétek, hogy milyen ecseteket érdemes beszerezni szemfestéshez. Az applikátorról ecsetre váltás nagy minőségi ugrást jelent a szem sminkelésében, ezért mindenkinek azt ajánljuk, hogy tegye meg ezt a lépést. Az ecset legnagyobb előnye, hogy sokkal gazdaságosabban lehet vele felvinni a szemfestéket, ráadásul az egyenletesebben, szebben oszlatható el a szemhéjon. Én Sigma, MAC és BőszEcset ecseteket használok, de nem annyira a márka, hanem inkább a forma és a minőség számít. Persze nem egyszerű választani, mert a legtöbb gyártó rengetegféle ecsetet kínál, gyakran szettben... Ebben a posztban azokat az ecsettípusokat szedtem össze, amiket szerintem érdemes beszerezni, vagy olyan szettet választani, ami ezekből tartalmazza a számotokra is fontosakat.

A top 3 avagy "kötelező" ecsetek szemfestéshez

1. Közepes méretű, ovális árnyékoló ecset

arnyekolo.png

Ha csak egyetlen egy ecsetet szerzel be, akkor ilyen legyen. Lehetőleg természetes szőrűt keress, vagy ha szintetikus, akkor puhább szálút. A kisebb fejű, tömött, de rugalmas ecsetek a legjobbak erre a célra. (Minél nagyobb az ecset feje, annál nehezebb vele precízen, kisebb területeken dolgozni.) Ezzel az ecsettel szépen, egyenletesen tudod felvinni a festéket a szemhéjra, és ha nincsen másik ecseted, a széleket jobb híján ezzel is el tudod dolgozni. Egy nagyobb lélegzetvételű összehasonlítást az ilyen ecseteimről itt olvashatsz.

2. Satírozó ecset

satirozo.png

satirozo2.png

Ezeknek az ecseteknek a funkciója - nevükhöz híven - a satírozás, azaz a színek összemosása és az élek tompítása. Az igazán szép füstös hatás kialakításához gyakorlatilag nélkülözhetetlen egy ilyen ecset. Én ezek közül is a kisebb fejűeket részesítem előnyben, mert precízebben lehet velük dolgozni. Ha nincsen rá külön ecseted, akkor ezzel a szemöldökcsontra is fel tudsz vinni egy leheletnyi highlightert. Ebből is természetes szálút vagy puha szintetikus szálút válassz.

3. Ceruzaecset

ceruza.png

Igazából azt mondanám, hogy ez az ecset holtversenyben a második legfontosabb, ugyanis nagyon praktikus és sokoldalú darab. Ha szemceruzás alapot használsz akár a szempillák vonalában, akár a teljes mozgó részen, akkor ezzel az ecsettel tökéletesen eldolgozhatod. Kis méreténél fogva könnyen használhatod a szem belső sarkában vagy a külső V-ben is. A hegyével a szem alá vagy akár a mélyítővonalba is könnyen fel tudsz vinni festéket. Ebből is természetes szálút vagy puha szintetikus szálút válassz.

Egyéb, hasznos ecsetek szemfestéshez

4. Szemöldök ecset

ferde.png

szemoldok.png

A szemöldök színezéséhez, akár púderes, akár géles termék esetén a felső, ferde ecset használható a legjobban. Az éles szemöldökvonal elmosására és a rakoncátlan szálak megregulázására pedig az alsó ecset alkalmas. Utóbbival egyébként a összetapadt szempillák is könnyen szétválaszthatók. A szemöldök formázásáról itt olvashatsz részletesen.

5. Korrektor/szemhéjalap ecset

korrektor.png

korrektor2.png

A korrektor ecsettel korrektort és szemhéjpúder alapot egyaránt felvihetsz. Ezek az ecsetek, mivel krémes termékekhez készültek, szintetikus szálúak. Nem tartom őket nélkülözhetetlen darabnak, hiszen mind a korrektort, mind a szemhéjpúder alapot fel lehet vinni az ujjunkkal is, sőt sokszor az ujj melege segít jobban eloszlatni ezeket a termékeket. Az ecset viszont egyrészt precízebb, másrészt higiénikusabb megoldást jelent. A standard változat a felső, lapos ecset, az én nagy kedvencem viszont a második, pufi ecset, ami az ujjaink alakjára hasonlít. Nálam ez utóbbi napi használatban van, nagyon elégedett vagyok vele (itt írtam róla bővebben).

6. Tusecset

tus.png

tus2.png

tus3.png

A folyékony és gél tusokhoz szintén rengetegféle ecset létezik, kinek az egyik, kinek a másik áll jobban kézre. Szerintem a ferde ecsettel a legegyszerűbb tusvonalat húzni, de ha kedvencet kell választani, akkor nálam a középső a nyerő. A tusokról és a hozzájuk való ecsetekről itt olvashattok részletesen.

7. Rövid, ovális árnyékoló ecset

rovid_arnyekolo.png

Nem mondanám, hogy nélkülözhetetlen darab, de nagyon jól jön akkor, amikor kisebb területekre szeretnénk felvinni festéket, például a szem külső sarkába vagy a szem alá. Lehetőleg természetes szőrű legyen.

8. Ferde árnyékoló ecset

ferde_arnyekolo.png

Szintén nem nélkülözhetetlen, de praktikus darab, könnyen vihetünk fel vele highlightert a szemöldökcsontra és használhatjuk a mélyítővonalban is. Ez is lehetőleg természetes szőrű legyen.

Ti milyen ecseteket használtok rendszeresen?

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása