Smink & Makeup

Púder 1x1

2014. január 01. spacegirl

A púderek számos formában és színben léteznek, és hasonlóan sok funkciót látnak el a sminkelésben. A púdert leggyakrabban azért használjuk, hogy egyrészt mattítsuk, másrészt fixáljuk és tartóssá tegyük vele a sminkünket. Ha az alapozóra nem kerül púder, akkor könnyen előfordulhat, hogy hamar zsíros hatású lesz a bőr, illetve gyorsabban el is tűnik az arcunkról az alapozó.

A púder textúrája

A púderek por, illetve préselt (kompakt) formában érhetők el. A sminkesek általában a por állagú púderekre esküsznek, de ez inkább személyes preferencia kérdése.

pressed-loose_powder.jpg

A préselt púdereknek megvan az az előnyük, hogy általában kisebbek, így jobban hordozhatók és állaguknál fogva könnyebben használhatók, kevésbé porolnak. A porpúderek általában finomabbak és könnyebbek, míg a préselt púderek többnyire erősebb fedésűek és valamivel nehezebbek. (Ez a kötőanyagtól is függ, amivel a tokba vannak préselve.)

A púder színe

atlatszo_puder2.jpgA smink fixálásra leggyakrabban átlátszó púdert használunk, aminek nincsen színe, így szinte láthatatlan. Ezzel bármilyen típusú sminket fixálhatunk: alapozót, krémes pirosítót, ceruzát, korrektort stb. Az átlátszó púder - persze megfelelő mennyiségben használva - hosszantartó, sima, természetes hatást ad. A "translucent" vagy "transparent" feliratot keresd a púderen.

por_puder2.jpgAz átlátszó púderek mellett természetesen vannak olyanok is, amelyek bőrszínűek és különböző mértékben további fedést biztosítanak. Lehetőleg ne a púderrel korrigáld az alapozó színét, hanem mindkettő a bőrszínedhez való árnyalat legyen! Ezek a púderek akár alapozó nélkül is használhatók, mattítják a bőrt és kiegyenlítik a bőrszínt.

A bőrszínednél 1-2 áranyalattal sötétebb púdert használhatod kontúrozásra, az 1-2 árnyalattal világosabbat pedig matt highlighterként.

silica_puder2.jpgA mattító silica (szilícium-dioxid, szilikát) púderek megakadályozzák a bőr átfényesedését, de nem fixálják és nem teszik tartóssá a sminket. Nagyon keveset kell belőlük használni és még a legerősebb fényben is képesek megszüntetni a bőr csillogását.

A színes púderek segítenek kiegyenlíteni a bőrszínt és semlegesíteni az elszíneződéseket vagy egyéb tökéletlenségeket. A színes púderek a színes korrektoroknál kisebb mértékű korrekcióra képesek, de a hatásuk ettől még nagyon látványos.

szines_puderek.jpg

  • Sárga: Remekül korrigálja a túl rózsaszínes altónusú alapozót, illetve mélyíti az alapszínt.
  • Rózsaszín: Segít korrigálni a fakó, "zöldes" bőrszínt, illetve semlegesíti a túlságosan sárga alapozót.
  • Barack: Segít korrigálni a "kékes" bőrszínt. 
  • Narancs: Sötétebbé teszi az alapozót, illetve a sötét karikák eltüntetésére is használható.
  • Lila: Élettel telivé teszi a színtelen vagy sárgás bőrt.
  • Zöld: A pirosas és rózsaszínes területeket egyenlíti ki.
  • Barna: Kontúrozásra használható.

A púder felvitele

A púdert általában puffnival vagy ecsettel visszük fel.

puff-powder-brush.jpg

A puffni használata kevésbé elterjedt, ezzel az eszközzel óvatos görgető-nyomogató mozdulatokkal kell felvinni a púdert. A puffni nagyon jól használható akkor, ha a púderrel a teljes sminkünket szeretnénk fixálni. Puffni helyett használhatsz kör alakú szivacsot is erre a célra.

Ha csak egy leheletnyi púdert szeretnénk felvinni, vagy csak bizonyos területekre akarunk tenni belőle, akkor az ecsetet érdemes választani. A púderek felviteléhez nagy, gömbölyű fejű természetes vagy puha szintetikus szálú púderecsetet válasszunk. Ha felvettük a púdert körkörös mozdulatokkal az ecsetre, akkor a felesleget ütögessük le az ecsetről, hogy egyenletesen tudjuk majd felvinni a bőrre.

Ha túl kevés púdert viszünk fel, akkor gyorsabban átzsírosodhat a bőrünk, ha túl sokat, akkor pedig túl matt és természetellenes hatású lesz. Nem árt kísérletezni, hogy számunkra mi az ideális mennyiség, de mint szinte minden esetben, a púderezésnél is általában a kevesebb több!

A púderezést az arc közepén kezdjük el és fokozatosan haladunk kifelé. A szem alatt, illetve a bőrhibákon használt korrektort kisebb ecset segítségével könnyebben és pontosabban lehet fixálni. Akár puffnit, akár ecsetet használunk, ha végeztünk, érdemes egy tiszta púderecsettel "leporolni" az arcunkat.

A nap közbeni igazításokhoz nem árt mattító lapokat és préselt púdert magunkkal vinni. Itt is igaz, hogy a kevesebb több, ha túl sok réteg púder kerül az arcodra a nap folyamán, akkor az nem lesz túl szép látvány, csak akkor púderezz újra, ha tényleg nagyon muszáj.

Muszáj púdert használni?

Ha máshol nem is, az átzsírosodásra hajlamos területeken - orr, homlok, áll - érdemes púderezni. Ha nagyon száraz a bőröd, akkor kihagyhatod a púderezést, de a sminked kevésbé lesz tartós. 

Ha korrektort használsz bőrhibák, pattanások elfedésére, mindenképpen fixáld púderrel! Ha ezt elmulasztod, nagyon gyorsan ismét teljes nagyságukban ott fognak "tündökölni".

Mire jó még a púder?

A púder az alapozó és korrektor fixálásán túl használható például krémpirosító vagy krémes szemfesték fixálására, rúzsok mattítására, kontúrozásra vagy elszíneződések korrigálására is. Ha egy kevés púdert felviszel a szemhéjadra, akkor könnyebben el tudod satírozni a szemfestéket, ugyanakkor kissé tompíthatja a színt. Ha nem a szemsminkkel kezdtél, és nem szeretnéd, ha a lepotyogó szemfesték elrontaná az alapozást, akkor vigyél fel egy vastagabb réteg púdert a szem alá, és ezt könnyen lesöpörheted, ha végeztél.

via Bobbi Brown: Makeup Manual, Kevin Aucoin: Making Faces, Beautylish

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása