Smink & Makeup

A leggyakoribb hibák zuhanyzásnál

2014. március 22. spacegirl

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én a legtöbbször zuhanyozni szoktam, és ha sietek, akkor pár perc alatt megvagyok vele, ha van időm, akkor meg sokáig folyatom magamra a vizet és a végére már alig kapok levegőt a párától. Mondanom sem kell, hogy egyik sem ideális...

zuhanyzas.jpg

A Totalbeauty szakértői szerint ezek a leggyakoribb hibák a zuhanyozásnál:

1. Forró zuhanyt veszel. Minél hosszabb időt töltesz a forró vízben, annál jobban kiszárítja a bőrödet és fejbőrödet, így aztán egész nap kenegetheted magad testápolóval és vakarhatod a fejedet. Jobban jársz, ha langyos vízben fürdesz, ami megnyitja a bőr pórusait és a haj külső rétegét, de nem szárítja ki a bőrt.

2. Túl gyakran fürdesz. A túl gyakori fürdés lemossa az értékes, természetes olajokat a testünkről és csökkenti bőr a pH értékét, ill. a védekező képességét a baktériumokkal, sérülésekkel és betegségekkel szemben. Napi egynél többször lehetőleg ne fürödj meg és legfeljebb 10 percig maradj a zuhany alatt.

3. Nem a hajaddal kezdesz. Mivel a vizes haj nagyon sérülékeny, fésüld ki jó alaposan a hajadat, mielőtt zuhanyozni mész. A zuhanyzást a hajmosással kezd, majd préseld (ne csavard) ki a felesleges vizet, balzsamozd be és hagyd rajta a fürdés végéig. Ne bebalzsamozva fésüld ki a hajadat.

4. Szárító szappant használsz. A hagyományos szappanok sokszor olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek nagyon kiszárítják a bőrt. Használj olyan szappant, ami kíméletes a bőrödhöz (pl. Mannák) vagy válassz hidratáló lemosót. Koncentrálj a hónaljra, mell alatti és láb közötti területre (az intim területeken ne használj habzó és illatosított lemosót).

5. A kezedet használod vagy rossz szivacsot. Kerüld a durva felületű vagy nehezen kiszáradó eszközöket, az előbbiek felsérthetik a bőrödet, az utóbbiak pedig tenyésző helyül szolgálnak a baktériumoknak. Kézzel pedig sajnos nem lehet igazán alapos munkát végezni. A gyorsan kiszáradó, radírozó szivacsok (body buffer) a legelőnyösebbek a fürdéshez.

6. Túl gyakran mosol hajat. Ahogyan a hagyományos szappanok, úgy a túl gyakori hajmosás is szárító hatású. Az ideális gyakoriság személyenként változik, így sajnos nincsen általános szabály. Ha már 1-2 nap alatt zsírosodik a hajad, akkor használj szárazsampont, hogy ne kelljen annyira gyakran mosnod. Ha a fejbőröd nem viszket és nincs szaga a hajadnak, akkor heti 1-2 alkalommal bőven elég megmosni.

7. Nem az arcodat hagyod utoljára. Ha arcmosás után öblíted le a hajadat, akkor a hajápoló termékek eltömíthetik a megnyílt pórusokat és pattanásokat okozhatnak. Mindig hidratáló, krémes arclemosót válassz, eszedbe ne jusson tusfürdővel vagy hagyományos szappannal arcot mosni. Az arcápolási rutin lépéseiről ITT olvashatsz részletesen.

8. Azonnal borotválsz. Ha már a fürdés kezdetén nekiállsz "borotválkozni" vagy életlen pengét használsz, akkor egyenes úton haladsz az irritáció, benőtt szőrszálak és a viszkető bőr felé. Cseréld ki a pengéket 5-7 használat után és soha se tartsd a borotvádat a kád szélén, ahol nedves és rozsdás lehet. Ha borotválás előtt leradírozod a bőrödet, akkor megelőzheted a szőrbenövést. Lehetőleg hidratáló borotvahabot vagy -krémet válassz. Lehetőleg este borotválkozz, hogy éjszaka regenerálódjon a pengével irritált bőröd. A szőrtelenítési módszerekről ITT és ITT olvashatsz részletesen.

9. Rohansz kifelé. Ha túl gyorsan és erőteljesen törölközöl, akkor megsértheted az érzékeny bőrt, ráadásul ha nedvesen marad, akkor könnyebben ki is szárad. Hasonlóan káros, ha a frissen mosott hajadat dörzsölöd vagy csavarod fel turbánba. Lehetőleg egy puha törölközővel itasd le magadról a vizet, dörzsölés nélkül. Ha akarsz testápolót használni, érdemes öt percen belül még a fürdő melegében megtenni, hiszen a nedves bőr és a tág pórusok segítik a beszívódást. A hajadat szintén óvatosan nyomkodd, ne csavard ki, és ha ragaszkodsz a turbánhoz, akkor is legfeljebb néhány percig viseld.

Nektek van valamilyen hasznos tippetek fürdéshez vagy hajmosáshoz?

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása