Smink & Makeup

Szépség Thaiföldön

2014. november 12. spacegirl

thailand_beauty_bloggers.jpg

Ha már beauty blog vagyunk, a szépséges tájak után következzen néhány szó a thai szépségről.

A thai szépségideálra az európai kultúra nagy hatást gyakorolt, és a világ legtöbb részéhez hasonlóan a média és reklámok nagyban befolyásolják a szépségről alkotott képet.

Ahogyan Ázsia legnagyobb részén, úgy Thaiföldön is a fehér bőr számít az etalonnak, a fiatalság, egészség és a gazdagság szimbólumának. Ezt a képet a reklámok még tovább erősítik, így a thai nők túlnyomó többsége használ valamilyen fehérítő készítményt a bőrére. Legyen az legális vagy illegális szer. A fehérítő szereket egyébként nemcsak az arcukon alkalmazzák, az elmúlt években a testápolók, tusfürdők és dezodorok mellett még kifejezetten a nemi szervre ajánlott fehérítőt is piacra dobtak az országban.

A nemzetközi trendek hatására a thai emberek egyre nyitottabbá váltak az új kozmetikumok kipróbálására. Az ezzel kapcsolatos infókat - nem meglepően - többnyire az interneten szerzik be, ezért a gyártók is nagyban támaszkodnak pl. a közösségi oldalakra és bloggerekre a termékek piacra dobásakor.

Híres thai beauty bloggerek:

A kozmetikai piacot főleg a nemzetközi márkák uralják, és a tömegtermékek minőségével a helyiek többnyire elégedettek. A kozmetikumokat általában hiper- és szupermarketekben szerzik be, de a drogériás és áruházi eladások nőnek a legnagyobb mértékben (a netes vásárlás nem túl jellemző).

Furcsa, de igaz, hogy Thaiföldön nagyon népszerűek a színes kontaktlencsék. Ezeket nemcsak arra használják, hogy megváltoztassák a szemük színét, hanem arra is, hogy megnyissák vele a tekintetüket. A lencsék időnként kifejezetten rajzfigurás tekintetet kölcsönöznek. Ha már rajzfigurák, nehéz szó nélkül elmenni amellett, hogy mennyi Mickey egeres, Hello Kitty-s és egyéb rajzfigurás cuccot lehet ott kapni, és ezeket a 30 feletti nők is hordják.

2014-10-20 20.jpg

A másik meglepő dolog, hogy a nyugati kultúrában szükséges rossznak tartott fogszabályzó Thaiföldön kifejezetten divatosnak számít. Állítólag a fogszabályzóknak saját feketepiacuk van, és olyan 100 dollárért már hozzájuk lehet jutni. A viselőjük pedig egyből fiatalabbnak és pénzesebbnek tűnik. Szintén érdekes szokás, hogy többen hosszúra hagyják nőni a kisujjukon a körmöt, és bár állítólag ez nem nemhez kötődő a dolog, én főleg férfiak esetében láttam. Nem tudni, hogy miért népszerű, az egyik teória szerint azt mutatja, hogy az illetőnek nem kell kétkezi munkát végeznie, míg egy másik elmélet szerint ki lehet vele nyitni dolgokat vagy éppen könnyebb vele fület vakarni (...).

A fehér bőr és az arányos arc mellett Thaiföldön a viselkedés is szorosan összefügg a szépséggel, azaz ha valaki nem viselkedik illendően, akkor szép sem lehet. A buddhista tanítás szerint az engedelmes és jó asszony egyben szép is. Mivel a megjelenés és a viselkedés szorosan összefügg egymással, a szépség növeli az egyén értékét a társadalomban, önbizalmat ad, ezért a nők és férfiak egyaránt törekednek rá. Éppen ezért egyre több kozmetikumot vásárolnak és a plasztikai sebészet is egészen hétköznapi szépészeti beavatkozásnak számít. Ha pedig másképp nem, legalább néhány Mickey egeres felsővel igyekeznek a fiatalság látszatát kelteni.

Nektek hogy tetszik a thai szépségideál?

Források:

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása