Smink & Makeup

Tévhitek a sebekről

2015. május 07. spacegirl

hansaplast_mood_4.jpg

A mindennapi életben a kisebb sérülések sokkal gyakrabban történnek, mint ahogy gondolnánk. A sérülések többségét otthon szerezzük házimunka vagy főzés közben. Ilyenkor leggyakrabban kisebb vágásokról és égési sérülésekről van szó. Nyáron azonban sokkal jellemzőbbek a sportolás közben vagy a ház körüli munka során begyűjtött apróbb sebek. Ekkor rögtön felmerül a kérdés bennünk, hogyan gyógyulnak legjobban ezek a kisebb sérülések. Ebben a posztban - a Hansaplast segítségével - néhány sebkezeléssel kapcsolatos kérdést válaszolunk meg és jó pár tévhitet oszlatunk el.

Édesanyám mindig azt mondta, hogy hagyjuk a sebet „szellőzni”, úgy jobban gyógyul. Miért kell sebtapaszt tennem a sebre?

Az a feltételezés, miszerint a seb gyorsabban és jobban gyógyul, ha nem fedjük le, csak egy mítosz. A vágások és horzsolások esetén fontos a seb lefedése a fertőzések elleni védelem és az optimális gyógyulás érdekében. A szennyezett vízben lévő baktériumok például elfertőzhetik a sebet. A fertőzések lelassítják a gyógyulási folyamatot, és további hegesedést okozhatnak, ami azt jelenti, hogy a seb a szükségesnél nagyobb nyomot fog hagyni. A sebtapasz a sérülés kezdetétől fogva egészen a seb végleges eltűnéséig elősegíti a gyógyulást. Védi a vágásokat és a horzsolásokat a fizikai behatások, a bepiszkolódás, a baktériumok és a fertőzések ellen, ugyanakkor a seb megfelelően tud lélegezni is alatta.

Elvágtam az ujjam, miközben zöldséget szeleteltem. Kezelhetem ezt a sérülést otthon?

A kisebb, csak felszínes bőrsérülést okozó vágásokat otthon is kezelhetjük. A vérzést úgy állítsuk el, hogy tegyünk steril nyomókötést a bőrre néhány percig. Ha a vágást szennyezett tárgy okozta, például egy piszkos kés, akkor tisztítsuk meg a sebet, és ha szükséges, fertőtlenítsük, mielőtt bekötnénk. Ezután tegyünk a sebre sebtapaszt. Mindig forduljunk orvoshoz, ha idegen test – például üvegszilánk – kerül a sebbe.

Megégettem magam a tűzhellyel. Hogyan kezeljem az égési sérülést?

Iktassuk ki a hőforrást, és azonnal hűtsük le a megégett bőrfelületet. A legjobb, ha folyó víz alá tartjuk. Ha nem hűtjük le az égés helyét, a bőr hőmérséklete túl magas marad, és ez további károsodást okozhat. Ugyanakkor a jeges víz használata sem javasolt, hiszen az akár a bőrt is megfagyaszthatja. Hűtsük maximum 20 percig, amíg a fájdalom nem enyhül. Ezután fedjük be steril kötözővel. Sohase használjunk krémeket, olajat vagy hintőport az égésre. Ezek fertőzéshez vezethetnek, és megakadályozzák, hogy a seb megfelelően gyógyuljon, sőt a probléma megállapításánál és kezelésénél az orvos dolgát is megnehezíthetik. Az égett szövet gyakran megduzzad (az ödémásodás miatt), ezért mindig figyeljünk arra, hogy a szűk ruházatot és az ékszereket távolítsuk el az érintett bőrterületről.

Minden sebet fertőtleníteni kell, mielőtt sebtapaszt teszünk rá? Alkoholt kell használni a megfelelő fertőtlenítéshez?

Az a legjobb, ha valamennyi sebet – még a kisebbeket is – mindig lefertőtlenítünk a fertőzésveszély csökkentése érdekében. Annak ellenére, hogy az alkohol fertőtlenítő hatású, sokkal jobb, ha speciális, égő érzést nem okozó antiszeptikus terméket használunk. Az ok: az alkohol nemcsak fájdalmas és égő érzést okoz, hanem károsítja az érzékeny sebszövetet, és kiszárítja a bőrt, ami lelassítja a sebgyógyulást. Ha nincs kéznél antiszeptikus termék, tisztítsuk ki a sebet hideg folyó víz alatt.

Miután lekezeltem a sérülést, milyen gyakran kell cserélnem a sebtapaszt?

Ajánlott naponta cserélni a sebtapaszt. Ez lehetővé teszi annak ellenőrzését, hogyan gyógyul a seb, és van-e bármilyen jele a fertőzésnek vagy egyéb rendellenességnek. Erre higiéniai szempontból is szükség van. A legújabb fejlesztésű sebtapaszokat – például a Hansaplast Universal termékeket, amelyek nedves környezetet biztosítanak a sebgyógyuláshoz – több napig célszerű használni az optimális gyógyulás érdekében.

Megvágtam az ujjam egy papírlappal. Elkezdett viszketni. Ez a gyógyulás jele?

Az enyhe viszketés miatt nem kell aggódni, mivel ez valószínűleg csak azt jelzi, hogy a seb gyógyul. Mindazonáltal, ha a fertőzés további jelét látjuk a sebben vagy akörül (mint például a kipirosodás, genny, váladékozás), akkor célszerű orvoshoz fordulni.

A sebem lassan kezd gyógyulni. Mi történik a sebgyógyulás közben?

A sebgyógyulás a véralvadással kezdődik, amely megállítja a vérzést, és időlegesen zárja a sebet. Az exudáció fázisát – azaz a seb záródását – gyulladás és ödéma jellemzi. Ilyenkor a sebben képződő folyadék egy sor lényeges, a zavartalan gyógyuláshoz szükséges anyagot tartalmaz, például enzimeket. Az új sejtek képződése és osztódása a granulációs fázisban történik. Az újonnan képződő élénkpiros szövet alulról kezdi kitölteni a sebet. Végül a hámosodás során új bőrréteg képződik a seb széleitől kiindulva. Ez a sebgyógyulás folyamatának utolsó fázisa, amely végérvényesen lezárja a sebet.

Fontos még figyelni a következőkre is:

  • Mindig forduljunk orvoshoz, ha mély a seb, vérzik, vagy fertőzés jelét mutatja (például kivörösödés, duzzanat vagy melegedés).
  • Akkor is forduljunk orvoshoz, ha nem tudjuk megfelelően kitisztítani a sebet.
  • Cukorbetegség esetén a megfelelő sebkezelés különösen fontos. Minden esetben beszéljük meg orvosunkkal, illetve pedikűrösünkkel az esetleges aggodalmainkat, még a kisebb sebek és a bőrön előforduló repedezések kezelésével kapcsolatosan is, főként, ha azok a lábon találhatók.

extra_robust.jpg

Termékajánló: Hansaplast EXTRA ROBUST vízálló sebtapasz 16x

A Hansaplast Extra Robust vízálló sebtapasz biztos és hosszantartó védelmet nyújt a keményebb ház körüli munka, szabadidős tevékenység vagy munkavégzés során is. A Hi-Dry Tex technológiájának köszönhetően segít a sebet szárazon tartani, és nem hagy maga után ragadós felületet. Széles sebpárnával rendelkezik, melynek kitűnő nedvességfelszívó képessége van. Ára: 590 Ft.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása