Smink & Makeup

Modell-e vagy? Avagy modell kisokos kezdőknek

2015. május 25. Katushka

Izgalmas kifutók, rengeteg utazás, csillogás – sok fiatal ezek miatt szeretne modell lenni. De vajon tényleg csak ez vár a divatvilág legújabb felfedezettjeire? A White Model Management vezetője, Sápi Marcell szerint ez is természetesen, de emellett nem szabad elfeledkezni arról a kemény munkáról sem, ami megalapozhatja a sikert. A White Model Management május 26-án indítja útjára legújabb castingsorozatát, amely Budapesten és 10 vidéki városban keresi a jövő arcait. A kérdés most is az, hogy ki válik valóban jó modellé? Megpróbáltuk összeszedni a legfontosabb tudnivalókat erről a szakmáról, egyúttal pedig bepillantunk egy kicsit a divatvilág kulisszái mögé.

casting_01.jpg

Tévhitek a modellek külsejéről

A legtöbb fiatal nem is tudja magáról, hogy alkalmas-e a modell pályára. Természetesen léteznek olyan alapvető elvárások, aminek meg kell felelni: ilyen például az életkor. A castingokra általában 14-20 év közötti lányokat és 16-24 év közötti fiúkat várnak. Érdemes a nemzetközi karrier megalapozását időben elkezdeni, ugyanis a nagy nemzetközi ügynökségek általában fiatal arcokat keresnek. Ezen túl fontosak bizonyos alkati elvárások is, a lányoknál például 172 centiméter, a fiúknál pedig 182 centiméter a minimális testmagasság. De ezen túl nemigen lehet megmondani, hogy milyen arc nyeri el a divattervezők vagy a fotósok tetszését. Sokan nem is sejtik magukról, hogy az elálló fülükkel vagy a szeplőikkel együtt mennyire fotogének, vagy az érdekes száj-és szemvonaluk inkább előnyükre válik, mint hátrányukra. Sok sikeres modell inkább különleges, mint klasszikus szépség. Érdemes ezért minden fiatalnak ellátogatni egy-egy castingra, hiszen lehet, hogy pont az ő karakterük lesz a befutó.

Mi történik egy castingon avagy modellválogatáson?

Legyen szó egy új arcokat, amatőröket kereső hazai modellválogatóról vagy egy profi munka előszobájáról, a casting hasonlóan zajlik. A modelljelöltek natúr sminkben, ápolt hajjal, egyszerű, testhez álló ruhában érkeznek, majd egy profi csapat készít róluk pár képet. Időközben lezajlik egy pár mondatos beszélgetés is az adott válogatás céljával kapcsolatban. Például a White Model Management idén tavasszal új arcokat keres. Erre a castingra főként amatőr fiatalokat várnak, akik még csak most szeretnének megismerkedni a divatvilággal. Minden jelentkezőről fotók készülnek, illetve az ügynökség munkatársai feltérképezik a jelölt képességeit és lehetőségeit. Tud-e angolul, menyire nyitott a folyamatos külföldi utazásokra, a szülei elengedik-e külföldi munkákra stb.

2.jpg

Fontos a türelem és a kitartás 

A profi modellek szerint ők maguk a legtöbb időt várakozással töltik. Legtöbbször órákig üldögélnek egy-egy castingon, vagy órákig ismétlik ugyanazokat a mozdulatokat egy-egy fotózáson. Így a türelem és a kitartás nagyon fontos erény ebben a szakmában. Elvárt jellemvonás a rugalmasság is. A divatvilágban minden percről percre változik: előfordulhat, hogy az egyik estét még New Yorkban kell tölteni egy divatbemutatón, ugyanakkor másnap már Európában várható egy újabb munka. A folyamatos utazás, a pihenés hiánya sokaknak problémát okozhat. Ez a feszített menetrend és ez az extrém időbeosztás kemény munkát, kitartást és jelentős lelkierőt kíván.

1234709_10153169350450237_189706649_n.jpg

A titok nyitja a pozitív kisugárzás

A modelleket általában sztárallűröket játszó, elkényeztetett csillagocskáknak képzelik el az emberek, holott az igazán sikeres, sokat foglalkoztatott modellekre ez nem jellemző. Ha valaki pozitív kisugárzással rendelkezik, alapvetően kedves és türelmes, és alázattal látja el a munkáját, akkor a fotósok és tervezők kedvencévé válhat, akit a kedves lénye és a hozzállása miatt is szívesen foglalkoztatnak. Ne feledjük, a modellek egymáshoz hasonló, kiváló testi adottságokkal rendelkeznek, és igazán csak a belső értékeik különböztetik meg őket egymástól. Mennyire jó velük a közös munka!? Mennyire képesek empatikusan teljesíteni a megrendelő vagy a fotós kéréseit!? Mennyire türelmesek egy-egy fárasztó nap után!? Mennyire együttműködőek egy zsúfolt divatbemutatón!? Megfelelő alázattal közelítenek-e az adott feladathoz? 

plakat_tundi_01_jo.jpg

Ha úgy érzed, hogy a fenti jellemvonások benned is ott szunnyadnak, akkor próbáld ki magad! Látogass el a White Model Management országos castingjára május végén.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása