Smink & Makeup

Jótanácsok beauty bloggereknek

2016. május 14. Katushka

A Temptalia blog szerzője bepillantást engedett a blog kulisszái mögé, hasznos tanácsokkal szolgálva a szépség témával foglalkozó bloggereknek. Tanácsai, melyek nagyobb részét az alábbiakban mi is megosztjuk, bárkinek hasznosak lehetnek, aki sikeres blogot szeretne indítani.

1. Az idő szervezése

A Temptalia első tanácsa, hogy tervezz előre, készülj az olyan időszakokra, amikor valami miatt kevesebb időd jut a blogodra. Érdemes néhány posztot előre betárazni, hogy valamilyen váratlan fordulat esetén se fordulhasson elő, hogy sokáig nem frissül.

A második tanács, hogy tartsd rendben a dolgaidat, ne kelljen arra időt vesztegetned, hogy hova tetted a fényképezőgép akksiját vagy azt a rúzst, amiről írni akartál. Ez egy átlagos bloggernek talán nem akkora probléma, de egy Temptalia szintű blog esetében termékek százairól, ha nem ezreiről beszélünk.

A harmadik tanács, hogy egy hétre előre, napi szintre lebontva vezess listát a teendőkről, és persze ne akarj többet bevállalni, mint amennyit ténylegesen meg is tudsz csinálni. A teljesíthető mennyiségű feladat motiváló, a túl sok viszont inkább frusztráló.

2. Posztok: hossz, gyakoriság, tartalom

A következő tanács, hogy tartsd röviden a bejegyzéseket, hiszen az olvasók nem időmilliomosok. Ha hosszú a téma, bontsd rövidebb egységekre és publikáld sorozatként. Tagolj, a lényeget emeld ki felsorolással, illetve vastag betűkkel, hogy jól áttekinthető legyen a poszt.

Ami a posztolás gyakoriságát illeti, a Temptalián napi 6-8 írás jelenik meg, ami egy hobbi projektnél nyilván irreális lenne. A szerző azt tanácsolja, hogy annyit írj, amennyi jól esik, hiszen kedvtelésből és nem kötelességből írod a blogot. Az elmúlt öt évben, nem beauty témában szerzett saját blogolási tapasztalatom alapján egyébként azt mondom, hogy ha a napi posztolás nem is fér bele, hetente legalább 2-3 írást érdemes publikálni.

A tartalommal kapcsolatban azt tartja a Temptalia szerzője, hogy nincsen jó vagy rossz módja a tartalom megválasztásának. A Temptalia tartalmának legnagyobb része az olvasók elvárásai vagy kérései alapján születik, és ez a megközelítés nagyon bejött nekik. A blogon rendszeresen vannak kérdőívek arról, hogy milyen posztokat szerettek vagy nem szerettek az olvasók, miben lehetne javulni, mit szeretnének látni a későbbiekben.

3. Termékminták

Mivel rengeteg kisebb-nagyobb szépség témájú blog van, a kezdetekkor nem nagyon érdemes arra számtani, hogy a cégek küldözgetik a termékmintákat tesztelésre. A Temptalia tanácsa alapján a saját gyűjtemény darabjaival érdemes indulni, illetve a frissen vásárolt termékekkel, illetve a vásárlásnál megszerezhető termékmintákkal. Ha már beágyazódtál ebbe a közegbe, akkor érdemes a kedvenc márkákhoz fordulni mintákért. Jobb esetben persze maguktól rád találnak, ezért mindig legyen a blogon könnyen elérhető kontakt infó.

4. Kommentek

A pozitív visszajelzés mindig értékes, legyen az konstruktív kritika vagy dicséret. A rosszindulatú, anonim kommentelőkkel nem kell foglalkozni, törölni kell a hozzászólásukat és továbblépni - még ha nehéz is olykor. (Nekem egyébként mindig is ez ment a legnehezebben.)

5. A motiváció megőrzése

A Temptalia szerzőjének legfőbb motivációja az olvasóktól származik, a tőlük érkezett kedvenc kommenteket és leveleket olvassa, ha némi bárotításra van szüksége. A másik motivációs forrása a teendők listáján újabb és újabb feladatok kipipálása.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása