Smink & Makeup

Az igazság az ásványi sminkekről

2012. január 24. spacegirl

Egy remek posztot olvastam a napokban, ami segít a helyükre tenni az ásványi sminkeket, pontosabban a köréjük font marketing rizsát.

A lényeg röviden:

Mítosz: az ásványi smink jobb a bőrödnek

Az igazság: Valójában az összes alapozó ásványi anyagokból készül. Az ásványi anyagok is tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek egyáltalán nem bőrbarátak. Általában amiatt szokták az ásványi sminkeket "tisztábbnak" tekinteni, mert nem tartalmaznak illatanyagot, kötőanyagot, mesterséges színezéket és tartósítószert, de ez még nem jelenti azt, hogy nincsenek megkérdőjelezhető anyagok az összetevők között. Egyébként pedig semmilyen tudományos kutatás nem bizonyítja, hogy az ásványi alapozó tisztább lenne, mint az alapozók többi fajtája.

Mítosz: Az ásványi smink csak számodra jó összetevőket tartalmaz

Az igazság: Néhány ásványi smink összetevő határozottan biztonságosabb, mint a többi, de van néhány olyan, ami kifejezetten rossz, ha gondjaid vannak a bőröddel. A Bismuth Oxychloride (BO) például, amelyet a természetesnek ható fény érdekében szoktak használni, valójában egy mesterséges összetevő, amely bőr irritációt, viszketést vagy kiütést okozhat, sőt bizonyos bőrtípusoknál hosszabb távon akár aknét is. Ha aknés, rozáceás vagy érzékeny bőröd van, ezt az összetevőt érdemes messzire elkerülni! A másik a fényvisszaverő mica kristály, amely ha nincs megfelelően apróra őrölve, akkor felvitelnél felsértheti a bőrt, ami szintén probléma a fent említett, érzékenyebb bőrtípusok esetében.

Mítosz: Az ásványi smink nagyszerű fényvédő

Az igazság: Az ásványi smink nem helyettesíti az arcápolás során használt fényvédős krémeket. Ahhoz, hogy megfelelő védelmet érjünk el, ezeket a termékeket egyenletesen, megfelelő mennyiségben kell felvinni. Egy olyan smink esetében, amely kifejezetten a természetes hatást hirdeti, nem valószínű, hogy elegendő mennyiség kerül a bőrre, és az sem, hogy a fogyasztók annyira figyelnének a felvitel módjára.

Mítosz: Az ásványi smink annyira tiszta, hogy az ágyban is viselheted

Az igazság: Sajnos semmilyen sminkben sem ajánlott aludni, az ásványiban sem. Aknét okozhat, illetve beleülhet a pórusokba, amiktől azok nagyobbnak látszanak.

Mítosz: Az ásványi smink minden bőrtípusra ajánlott

Az igazság: Paula Begoun, a Beauty Bible szerzője szerint az ásványi smink a normál és az enyhén zsíros bőrre a legjobb. Az ásványi smink elnyeli az olajat, így a zsírosabb bőrön nem túl szép látvány. Az aknés bőrhöz pedig nem ad elegendő fedést, legfeljebb sok rétegben, ami már nagyon nem természetes hatású. A száraz bőrre pedig szintén a nedvességet elnyelő hatása miatt nem ideális. Ráadásul könnyen beleül az apró ráncokba, így bizonyos kor fölött már nem túl előnyös viselet.

A végső tanulság pedig, hogy míg az ásványi smink időnként kevesebb irritáló összetevőt tartalmaz, nem feltétlenül a legjobb választás minden bőrtípusra. Érdemes egyet visszalépni a hype-tól, ami az ásványi sminkeket övezi és olyan formulát választani, ami a mi bőrtípusunknak és elvárásainknak a legmegfelelőbb.

via Beyond Beauty Blog

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása