Smink & Makeup

Arcápolási rutin lépésről lépésre

2014. március 14. spacegirl

A sminkeléshez hasonlóan az arcápolásnak sincsen túl nagy kultúrája itthon, általában a tisztításra és hidratálásra korlátozódik. Pedig van még egy sor olyan lépés és termék, amivel rengeteget javíthatunk a bőrünk megjelenésén. Az arcápolási rutint és a használt termékeket a bőrtípusnak megfelelően kell megválasztani, ami nem kevés kísérletezést igényel. Én most tesztelési céllal a mySPIRIT skincare bio termékeiből állítottam össze a teljes arcápolási rutinomat, korábban még sosem fordult elő olyan, hogy minden egyes lépéshez egy termékcsalád tagjait használtam volna. (A márkáról ITT olvashatsz részletesebben.) Lássuk a lépéseket!

Lemosás. A tisztítás fontosságát nem nehéz belátni, hiszen a piszkos arc nem túl szép látvány és hamar bőrproblémákhoz is vezet. A tisztítást reggel és este végezzük, kíméletesen eltávolítva a koszt, faggyút, sminket. Bőrtípustól függően erre lemosót vagy tiszta vizet (és utána arctejet) is használhatunk. Ha erősebb sminket viselünk, akkor az esti tisztításnál nem tudjuk megúszni a sminklemosók használatát, amiből nekem a szemkörnyékre az olajos lemosók (pl. Lancome Bi-Facil) bizonyultak leghatékonyabbnak. Ha zsíros a bőrünk, akkor is érdemes kerülni az olyan lemosókat, amelyek "túltisztítják" és ezáltal kiszárítják a bőrt, mert annak az eredménye csak a fokozottabb faggyútermelés lesz. 

myspirit_skincare_arcapolas_lepesek_ps.jpg

1. Arctej. Ha csak tiszta vízzel tisztítottuk meg az arcunkat, akkor érdemes arctejjel folytatni a tisztítást, ami a lehető legkíméletesebben távolítja el a szennyeződéseket. Egy nedves vattakorongra felviszünk egy borsónyi arctejet és finoman áttöröljük vele az arcunkat. A mySPIRIT bio galagonya arctej kifejezetten érzékeny, száraz és rozáceás bőrre való, így pont ideális a számomra.

2. Tonik. A tonikot arra használjuk, hogy a szennyeződések utolsó maradványaitól is megszabadítsuk a bőrt, összehúzzuk a pórusokat és helyreállítsuk a bőr pH értékét. Amikor tini koromban zsíros volt a bőröm, nagyon szerettem tonikot használni, de mára már nem érzem elengedhetetlennek. A most kipróbált mySPIRIT bio teafaolaj-vetiver tonikkal viszont jól esik áttörölni a bőrömet, mert isteni illata van, remekül frissít, és nem utolsó sorban pórusösszehúzó, gyulladáscsökkentő hatóanyagai az érzékeny bőr ápolására lettek kifejlesztve.

3. Szérum. A szérum már egy sokkal kevésbé ismert és alkalmazott eleme a bőrápolásnak. A szérumok koncentrált formában tartalmazzák az arcápolási hatóanyagokat, éppen ezért többnyire drágábbak, mint a hirdratálók. Általában valamilyen konkrét bőrproblémára ígérnek megoldást. A sűrű, folyékony állag biztosítja, hogy az erős aktív összetevők egy krémes textúrájú hidratálónál hatékonyabban jussanak be a bőrbe. A szérumokról bővebben ITT olvashattok. A most kipróbált mySPIRIT bio hibiszkusz rejuvenáló szérum antioxidáns, gyulladáscsökkentő, regeneráló, faggyútermelés szabályozó és pórusösszehúzó hatású.

4. Hidratáló krém. A hidratálás a tisztítás után a legfontosabb eleme a bőrápolásnak, akár normál, akár száraz, akár zsíros bőrünk van, érdemes hidratáló krémet használni. A hidratáló krém a megtisztított, nedves bőrbe szívódik be a leghatékonyabban. A különböző bőrtípusokra teljesen eltérő összetételű és állagú krémek valók, míg a száraz bőr éhezik a testesebb hidratálók után, a zsírosabb bőrre az egészen könnyű formulák ideálisak. A mySPIRIT termékek közül a bio havasi gyopár-ruta kipirosodás elleni krémet találtam a leginkább testhezállónak, így azt kezdtem el használni. Ha bőrtípusodnak leginkább megfelelő krémet szeretnéd megtalálni, érdemes elolvasni a Krémmánián az esti hidratálásról és a krémek összetevőiről szóló posztot.

5. Szemkörnyékápoló. Eléggé megoszlanak a vélemények arról, hogy érdemes-e külön szemkörnyékápolót használni. Akik mellette érvelnek, arra szoktak hivatkozni, hogy ezek a termékek kifejezetten a szemkörnyék érzékeny bőrére lettek kifejlesztve és segítenek a szem körüli ráncokon és különböző színű és természetű karikákon. Akik ellene vannak, azok szerint pedig a bőr az csak bőr, bárhol legyen is az arcon. Én inkább az első tábort gyarapítom, mert a szemem környékén érezhetően vékonyabb és finomabb a bőr, másképpen reagál, mint az arc többi részén. A most kipróbált mySPIRIT bio acai-hibiszkusz rejuvenáló szemkörnyékápoló anti-aging összetevőket is tartalmaz, ami nem jön rosszul az apró ráncok támadása közepette.

+1. Radírok, hámlasztók. A szérumokhoz hasonlóan a hámlasztók is gyakran "mostohagyereknek" számítanak az arcápolásban. A hámlasztással a bőr felső rétegének megújulását gyorsíthatjuk fel, aminek számos jótékony hatása van: simább lesz tőle a bőr, az elhalt hámsejtek eltávolításával segít megelőzni a pattanások kialakulását, segít csökkenteni a sötétebb foltokat, a hegeket, ill. apró ráncokat, előkészíti a bőrt a szérumok és hidratálók számára. A hámlasztást hetente legalább egyszer érdemes elvégezni, de mindig nézd meg, hogy az adott termékhez milyen gyakori használatot javasol a leírása. (A heti 1-2 alkalom a legtöbbeknek elegendő.) A hámlasztók két fő típusba sorolhatók: fizikai hámlasztók, azaz bőrradírok és kémiai hámlasztók. Az exfoliálásról bővebben ITT olvashatsz. A bőrápolási rutinomba a mySPIRIT bio menta-szőlő peelinget építettem be.

Neked milyen lépéseket tartalmaz az arcáplási rutinod és milyen termékek váltak be leginkább?

A mySPIRIT skincare termékeket a Organic-by-mySPIRIT Kereskedelmi Kft.-től kaptuk tesztelésre.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása