Smink & Makeup

Esküvői készülődés 3. rész – Mi volt előbb, a polgári esküvő vagy az egyházi szertartás?

2014. március 25. Katushka

Ez a kérdés már jó ideje foglalkoztatott, de bárkit kérdeztem, mindenki más választ adott. Volt aki 100%-ra mondta nekem azt, hogy előbb a polgári szertartást kell megtartani, mert addig a templomban szóba sem állnak vele, volt aki ugyanígy vélekedett, csak fordítva. Úgy voltam vele, hogy az lesz a legbiztosabb, ha ezt a kérdést az anyakönyvi hivatalban teszem fel, mert ők biztosan tudják. Így is volt, de erről picit később.

Persze nálam semmi sem úgy működik, ahogy normál sorrendben van. Vagyis előbb a lelkészünket kérdeztem meg, hogy nála mi a menetrend esküvő esetén. Ő azt mondta, hogy ezt temploma/lelkésze válogatja... Vannak olyan lelkészek, akik addig nem tartanak templomi menyegzőt, amíg meg nincs a hivatalos polgári szertartás, viszont neki az számít, hogy a jegyes pár szeresse egymást és őt nem érdekli, hogy a templom előtt vagy után van meg a hivatalos eskü. A lényeg, hogy együtt boldogok legyenek. Hozzáteszem, ez a hozzáállás abszolút nyert nálam. Tehát bejelentkeztünk a templomi esketésre, június 1-re. Számunkra ez lesz az esküvőnk hivatalos dátuma!

templomi_eskuvo.jpg

A múlt hétre kaptunk időpontot az anyakönyvi hivatalba is, mert személyesen is be kell jelenteni az igényünket a házasságra minimum 3 hónappal az esküvő dátuma előtt, nyilván. Kb. az első kérdésem az volt az anyakönyvvezetőhöz, hogy most már mondja el, hogy a magyar állam hogyan vélekedik erről a kérdéskörről. Elmondta a hölgy, hogy igazából tényleg mindegy, de hivatalosan, az állam szerint akkor leszünk csak házasok, ha megtörtént a törvényes esketés. Nekünk ez a templomi esküvő után két héttel lesz.

20.jpg

Tehát szumma szummárum: a sorrend mindegy. Számunkra a „hivatalos” esküvőnk napja június 1-e lesz, de az állam szerint ez az esemény június 15-höz lesz köthető. De igazából mindegy is :) a lényeg hogy életünk végéig együtt legyünk és sokszor megünnepelhessük a mi nagy napunkat! :)

223501_10150172835154076_1000896_n.jpg

Ez a bejegyzés egy korábbi posztunk "újratöltése".

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása