Smink & Makeup

Kipróbáltam az AHA savas hámlasztást

2017. december 10. Katushka

Az elmúlt években igencsak előtérbe kerültek a különböző hámlasztó kezelések, megoldások. Eddig én a hagyományos otthoni pilinget csináltam csak, konyhai nyelven, bőrradírozást. Alapvetően a bőrradírozás a bőrápolási rutinunk egyik fontos lépése kellene, hogy legyen, de sokaknál még mindig elmarad. 

22729213_1907730842576753_3807280962568300460_n.jpg

A bőrradírozásnak/hámlasztásnak az a lényege, hogy a bőrfelszínéről eltávolítsuk a már elhalt szaruréteget, hogy a bőrünk természetes anyagcseréje zökkenőmentesen tudjon haladni. Most nem mennék bele a bőr felépítésébe, rétegekbe, csak annyira, hogy a bőrünk utolsó rétege már meglehetősen "halott", ezért időnként érdemes segíteni neki, azzal, hogy eltávolítjuk a már haszontalan részét, hogy a felszínre kerülő új, már teljesen elszarusodott réteg. A bőrünk egészséges esetben 28-30 nap alatt újul meg önmagától, vagyis a felhám legalsó rétege ennyi idő alatt jut fel a bőr felszínére. Sokan frászban vannak azzal kapcsolatban, hogy mennyire fog "vedleni" a bőr a kezelés alatt. Legyen elég annyi, hogy ez a kezelés azzal hirdeti magát, hogy a hámlasztás nem jár látványos hámlással, tehát nem fog lapokban hámlani az arcunk tőle. 

Ha hámlasztásról beszélünk, vagyis inkább hámlasztó kúráról, akkor lényegében ezt az egy hónapos ritmust tudjuk felgyorsítani akár 1 hétre is, vagyis 1 hónap helyett 1 hét alatt újul meg a bőrünk felhámja. 

22366506_1893123820704122_4431397801273988175_n.jpg

Hogy miért is érdemes ilyen kúrát csinálni időnként? 

  • Hogy a bőrünk hidratáltabb, rugalmasabb legyen és a hatóanyagok hamarabb bejussanak a mélyebb rétegekbe.
  • Hogy a fakó, fénytelen bőr újra ragyogóvá váljon 
  • Hogy a ráncok mélysége és száma csökkenje
  • Hogy a bőr vízháztartása helyre áljon
  • Hogy a kollagén és elasztin termelődés meginduljon, ezáltál a bőrkép fiatalabbnak fog tűnni 
  • Hogy halványodjanak a pigment- és acne foltok, hegek
  • Hogy problémás bőrnél csökkenjen a mitesszerek, pattanások száma

Viszont vannak kizáró okok is, amikor nem szabad alkalmazni egy ilyen kezelést!

  • Antibiotikumos, szteroidos kúra alatt
  • Allergiás bőrre 
  • Szemölcs, herpesz, ekcéma, friss sebekre
  • Terhesség 
  • Cukorbetegség 
  • Sugárkezelés 
  • Kelloid hajlam esetén
  • A vitamin kúra idején 
  • Autoimmun betegnél
  • Műtéti heg és kiroterápia után 6 hónapig
  • Nyaralás előtt kevesebb, mint 1 hónappal

Én azért csináltam végig a kúrát, hogy a bőröm faggyútermelése kicsit helyreálljon, mert sajnos ilyenkor télen valamiért extrán fényesedik a bőröm, amit sajnos nem bírok elviselni. Emellett pedig szerettem volna, hogy az egyre látványosabb pórusaim kisebbek legyenek.

A kezelés menete a következő:

  1. Természetesen alapos tisztítással kezdődik. Nem is megyek bele részletesebben, mert mindenki tudja, ez milyen fontos lépés.
  2. Felkerül a savas anyag a bőrre és addig marad rajta, ameddig az épp adott kezelés megkívánja. És itt térnék ki arra, hogy a kezelés hossza függ attól is, hogy épp hány százalékos savat használnak rajtunk. Létezik 20%, 40% és 60%-os sav is. Minél magasabb a százalék, annál rövidebb ideig szabad a bőrön hagyni. Egy 60%-os kezelést például csak 5 percig hagy a kozmetikus a bőrünkön! 
  3. Ez a savas hatás enyhe bizsergős érzést adhat, de nem számottevő.
  4. Ezt követően jön a neutralizáló lépés, mellyel semlegesítik a savat, hogy aztán le lehessen törölni. Ez viccesebb már, mert ahogy találkozik a két anyag, elkezd felhabzani és érezhetjük a kis buborékok pattogását. Emellett picit csípő érzést is tapasztalhatunk, de ezek pillanatnyi kellemetlenségek, mert tényleg nem tart 1-2 másodpercnél tovább. Ez azért van, mert a két fázis reakcióba lép egymással. Hála égnek tényleg nem különösebben kellemetlen és nem jár pl. tartós pirossággal.
  5. Ezzel vége van a kezelésnek, de ha szeretnénk akkor akár tovább is mehetünk (ha már ott vagyunk a kozmetikusnál) valamilyen hatóanyag bevitellel, de ez már nem a kezelés része. 

A kezelés sorozatra hetente érdemes visszajárni. Az hogy hányszor, azt az adott probléma és annak mértéke szabályozza. Ha például valakinek komolyabb pigmentfoltok vannak a bőrén az lehet többször megy, mint akinek "csak" egy alap kezelés kell. De ezt mindig a konzultáción kell egyeztetni a kezelő kozmetikussal!

És amire nagyon nagyon fontos figyelni egy ilyen kúra alatt az a következő!

  • A kezelést csak október és március között lehet végezni, mert ilyenkor valamivel kevesebb káros sugár érik a bőrünket!
  • Ha süt a nap, ha nem fényvédőt kell alkalmazni a kúra alatt és utána 1 hónapig.
  • TILOS a kúra alatt: napozni, szoláriumozni és szaunázni

Ha ezeket nem tartjuk be, akkor komoly problémáink lehetnek, például pigmentfoltok alakulhatnak ki, mivel az anyag fényérzékennyé teszi a bőrt! 

A saját tapasztalataim szerint a bőröm a 4 kezelés után valóban kevésbé fénylik, ami hihetetlen, mert korábban semmilyen krémmel nem tudtam ezt elérni! A pórusaim igaz nem tűntek el, de szerintem kisebbek lettek.

 aha_savas_kezeles_eredmeny_1.jpg

És ami nem elhanyagolható, hogy a havonta esedékes "pupertás kori" kipattogzásom hegei is sokkal hamarabb eltűntek a bőrömről, mint korábban.

Ami pedig szerintem sokakat nagyon érdekel, hogy mennyire hámlik a bőr a kezelés alatt, annak most válaszolok. Nekem konkrétan egyáltalán nem hámlott. Nyilván jött le a szarurétegből, mert valahogy lecserélődött a bőröm, de nem volt semmilyen látványos kellemetlenség. Ez számomra teljesen meggyőző érv volt, mert szerintem gusztustalan, amikor levelekben hámlik az ember bőre. Ezt nem akartam átélni és nem is kellett. 

Ezek a kezelések nem olcsóak, de ha valaki teheti érdemes velük egy próbát tenni, mert nagymértékben javítja a bőr állapotát.   

Ha lenne kérdésetek nyugodtan keressétek azt a kozmetikus hölgyet, aki nekem végezte a kezelést, mert ő biztos minden felmerülő kérdésre tud válaszolni! Ő Tárnok Tünde, aki szerintem egy nagyon jó szakember és biztonságban tudhatjátok a kezei között a bőrötöket! :)

 

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása