Smink & Makeup

Hogyan fotózz? 2. rész

2011. június 09. blondiegirl

Az ötrészes Hogyan fotózz? sorozatunkban ma a megcsonkított modellekkel és a rosszul megválasztott távolsággal folytatjuk.

3. Megcsonkított modell

Amikor nem egész alakos képet készítünk, valahol vágni kell. Alapszabály, hogy sosem vágunk ízületeknél, tehát bokánál, térdnél, csuklónál, könyöknél vagy nyaknál. Általában sem térd alatt sem könyöktől lejjebb nem szokás vágni. Ha egy kicsit csípünk le az ujjakból, fülből, az hanyagságra utal. Azt végképp kerüljük el, hogy egyes végtagok kimenjenek a képből, majd újra visszatérjenek.

Több képet és a vágásról bővebb információt a FotoArt magazinban találtok.

4. Rosszul megválasztott távolság

Igyekezzünk minél messzebb állni a modelltől és a kompakt gépet tele állásban használni, azaz zoomoljunk rá, a lencsével hozzuk közel az arcot. Ha zoomolunk, nem torzít az objektív, bátran engedjük ki az objektívet középállásig, de tovább ne, mert ha túl messziről zoomolunk, nem marad elég fény a helyes exponáláshoz. Vagy beremeg a kezünk, és életlen lesz a kép, vagy direkt módon szembevakuzzuk a modellt.

Stephen Eastwood sorozatfelvételén látható, hogy miként torzul a modell arca, nő meg az orra amikor egyre közelebbről (egyre kisebb gyújtótávolságról) fotózunk. 50, vagy inkább 70 mm alatt nem szokás portrét fotózni - természetesen nincsenek felrúghatatlan szabályok -  inkább 135 vagy 200 mm felett. Nézzétek meg a képeket és döntsetek ízlésetek szerint!

 
fotó: Stephen Eastwood

Folyt. köv.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása