Smink & Makeup

Ecsetek tisztántartása

2011. július 12. Katushka

Azok, akik sminkelik magukat, nyilván szembesültek azzal, hogy bizony az ecseteket tisztítani kell. A használatban lévő ecseteket persze egyszer-egyszer tisztíthatjuk zsebkendővel, de az csak egy részét szedi le a festéknek.

Néhány hetente érdemes kimosni az ecseteket, amelyeket használunk. Én a költséghatékonyság kedvéért azt ajánlom, hogy ilyenkor használjunk baba szappant. Ez kíméli az ecsetek szálait és nem szárítjuk ki nagyon őket. Fontos, hogy NE bő vízzel áztassuk őket, éppen csak nedvesítsük be a kezünket, arra egy pici szappan és ezután mos-mos-mos :) ha már szép tiszták az ecsetek, nyomkodjuk át a szőröket egy száraz zsebkendővel és hagyjuk őket szépen megszáradni. Ez sajnos egy pár órát igénybe vesz, ezért ezt a műveletet érdemes este végezni, hogy reggelre megszáradjanak.

Feltaláltak egy "csodaterméket", ami gyorsabbá teszi a száradás folyamatát (kb. 6 óra), és segítségével megőrízhetjük ecseteink formáját (még nem próbáltam ki, de mindenki esküszik rá). Ez a Sigma Dry'n'Shape szárítója. Mivel a szappanos tisztítás nem változtatja meg az ecsetek formáját, én inkább a száradás gyorsítását emelném ki mint előnyt.


Fertőtlenítés céljából használhatunk néha alkoholt, sebbenzint vagy fertőtlenítő spray-t, de ezt csak azért nem ajánlom, mert igazán szárítja az ecseteket.

673827_fpx_tif_1.jpgEgy másik megoldás lehet az, hogy speciálisan ecsettisztításra alkalmas folyadékot használunk, pl. a MAC brush cleansert, de ez már egy költségesebb megoldás és az eredmény ugyanaz lesz.

Azon sem kell meglepődni, ha egy-egy ecset egyszer csak elkezdi hullajtani a szálait. Ezzel sajnos nem lehet mit csinálni. Egy eszköz sem szól életünk végéig, de ha elkezdenek potyogni a szálak, nem kell kétségbeesni, azért még jó darabig tudjuk használni ezeket az eszközöket.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása