Smink & Makeup

Mocskos sminktitkok

2011. november 09. spacegirl

Tudod, hogy mikor járnak le a sminkjeid? Mikor mostad ki utoljára az ecseteidet?

Nyugi, nem vagy egyedül. Egy nemrég megjelent brit felmérés eredményei szerint az átlagos neszeszer, na jó annak tartalma, már négy éve lejárt...

Pedig a lejárati idő nem vicc, rendes kis bacitenyészetek alakulnak ki a termékeken, ami nemcsak a megjelenésünket érinti, hanem az egészségünket is. A lejárt sminkek használata könnyen irritációt okozhat, illetve gyakran a termék állagának, illatának megváltozásával is jár. Tegyük hozzá, ha piszkos kézzel vagy ecsettel nyúlkálunk a termékekhez, akkor bőven a lejárati idő előtt is károkat okozhatunk. Főleg, ha osztozkodunk a sminkjeinken. A szem és a száj a legérzékenyebb, többek között remek kötőhártyagyulladást, árpát vagy akár herpeszt (!) lehet összeszedni, ha a higiéniai szempontokra nem ügyelünk. (Ezért is vagyok ki az olyan sminkesektől, akik szemmel láthatóan használt ecsettel nyúlnak a vendégük arcához pl. promóciós sminkelésnél. Ne engedjétek!)

Visszatérve a felmérés eredményeihez: A megkérdezettek átlagosan 12 hónapig használják a szempillaspirálokat, holott azokat fél év után el kellene dobni. A korrektorokat átlagosan 2 évig használják, holott sok esetben csak 1 évig eltarthatók. Legjobban a szemfestékekhez és pirosítókhoz ragaszkodnak, amiket 10+ évig is megtartanak, pedig 2 év után el kellene dobni őket.

Annak ellenére, hogy az európai előírások szerint a márkáknak fel kell tüntetniük a csomagoláson a termékek élettartamát, a megkérdezettek 89%-a nem is volt tisztában ennek az információnak a létezésével! (Nem értették, hogy mit jelent a szimbólum vagy nem tudták elolvasni az apró betűket.) A magam részéről egyébként már régóta tervezem, hogy egy üres matricát ragasztok a sminkekre, amire ráírom, hogy mikor bontottam ki őket.

A válaszadók 60%-a használja barátok vagy családtagok sminktermékeit, ami ugyebár tovább növeli a fertőzés veszélyét. A Facebook oldalunkon mi is feldobtuk ezt a kérdést, és jelen állás szerint a 124 válaszadó 9%-a rendszeresen, 36%-a alkalmanként használja mások sminkjeit.

A brit felmérésben megkérdezettek 68%-a csak akkor cseréli ki a smink- vagy arcápolási termékét, amikor azok elfogytak! 72%-uk pedig sohasem mossa ki a szivacsait, ecseteit. Sőt 81% rendszeresen, hetente legalább egy alkalommal sminkben alszik...

Ahogyan a lejárt ételeket eldobjuk, úgy a lejárt sminkeket sem kellene tartogatni. Kivételt képeznek persze a gyönyörű csomagolások, amiket nincs szívünk eldobni.

Ti hogy álltok ezzel, használtok lejárt sminkeket?

via Shine

Ajánló: Meddig áll el a smink?

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása