Smink & Makeup

Mi legyen az első "szemrevaló" ecseted?

2011. november 17. spacegirl

Az applikátorról ecsetre váltás egy meglehetősen nagy minőségi ugrást jelent a szem sminkelésében. Az ecset legnagyobb előnye, hogy sokkal gazdaságosabban lehet vele felvinni a szemfestéket, ráadásul az egyenletesebben, szebben oszlatható el a szemhéjon. Ahhoz adunk most tippet, hogy melyik legyen az első ecset, amit érdemes megvásárolnod.

Ha nézegetted már a sminkecseteket, vagy azokat is gyártó cégek kínálatát, biztosan szembesültél vele, hogy irdatlanul sok ecsetet árulnak. A MAC kínálatában például 22 féle "szemrevaló" ecset van. Ráadásul a különböző márkáknál az árak is eléggé szórnak, kb. 1-2.000 Ft-tól indulnak, de ennek simán a többszörösébe is kerülhetnek.

Ha szemfestéshez keresed az első ecsetedet, akkor egy közepes méretű, ovális alakú árnyékolóecset a legmegfelelőbb választás. Arra figyelj, hogy természetes szőrű ecsetet válassz, mert azok alkalmasabbak erre a feladatra. (Szintetikus szőrű ecseteket elsősorban krémes termékeknél használunk, pl. az alapozóhoz és a korrektorhoz.) Ilyenkor egy tömöttebb ecsetet érdemes keresni, ami jól fel tudja venni a szemhéjpúdert és csak a megfelelő helyen, azaz a szemhéjadon ereszti ki azt, nem pedig szanaszéjjel a szobában. Ez egy alapvető különbség az applikátorhoz képest - egy jó ecsettel hatékonyabban tudod adagolni a szemfestéket, nem kell újra és újra próbálkoznod, hogy megfelelő mennyiséget juttass a kívánt helyre.


Szemrevaló ecsetek: BőszEcset 6231, Sigma E55, MAC 239

Az ecsettel apró, tapogató mozdulatokkal visszük fel a szemfestéket, tulajdonképpen beletapasztjuk az alapba. (Szemhéjpúder alapod ugye van már?) Az ecset ideális mérete attól is függ, hogy mekkora a szemed, szemhéjad. Ha kisebb, akkor kisebb fejű ecsetet érdemes választanod, ha nagyobb, akkor egy nagyobb fejű is megfelelő lehet. Minél kisebb az ecset feje, annál precízebb felvitelt tesz lehetővé, de annál többet is kell vele pepecseni, hogy mindent beszínezzünk, amit szeretnénk.


MAC 239, Sigma E55, BőszEcset 6231 - szemből


MAC 239, Sigma E55, BőszEcset 6231 - "profilból"

Ha megfelelő ecsetet választasz, akkor remekül fel tudod majd vinni a festéket a szemhéjadra, sőt még a széleket is többé-kevésbé el is tudod vele dolgozni, hogy ne legyen vonalas a smink. Mivel általában legalább három színnel dolgozunk, egy világosabbal és egy sötétebbel, illetve egy a bőrszínnél világosabbal a szemöldökcsontra, legalább két-három ilyen ecsetet érdemes beszereznünk, ha kényelmesen szeretnénk sminkelni, de első körben persze simán el lehet boldogulni egy darabbal is.

Persze rövid úton rájössz majd, hogy a szélek eldolgozásához szükséged van egy satírozó ecsetre, a szemceruza satírozásához és a külső V-forma kialakításához egy ceruzaecsetre, azután jól jönne egy mélyítőecset is a mélyítővonalhoz, egy rövidszálú az alsó pillasor alá, egy a szemöldökhöz meg persze egy tusecset a drámaisághoz... De ez már egy másik történet.

Az alábbiakban három potenciális jelöltet ismerhettek meg közelebbről, akik alkalmasak rá, hogy az első hű társaddá váljanak.


Fentről lefelé: MAC 239, Sigma E55, BőszEcset 6231
(a MAC ecsetnek azért ilyen rövid a nyele, mert 5 db-os csomagból való, nem a standard változat)

A MAC 239-es az egyik kedvenc, legtöbbet használt ecsetem. Ez természetes szőrből készült, sűrű, de puha ecset. A puhát itt ne úgy értsétek, hogy nincsen tartása. Ovális formájú, de a teteje valamivel egyenesebb, mint a másik két ecsetnek. Közepes szálhosszúságú, remekül felveszi a szemfestéket, amit szépen, egyenletesen lehet vele felvinni a szemhéjra. A satírozásban is jó szintet hoz, de azért azt nem árt leszögezni, hogy neki ez alapvetően már nem dolga. (Arra ott van legjobb barátja, a MAC 217-es.)


MAC 239

A Sigma fő profilja ugyebár az volt, hogy lemásolja a MAC ecseteit. A MAC 239-es másolata most az E55-ös névre hallgat. Ha nem olvastam volna erről előzetesen, akkor nem is jutott volna eszembe, hogy ennek az ecsetnek a mintájául a MAC 239-es szolgált, annyira különböznek ugyanis. A legszembetűnőbb, hogy ennek szálai nem fehérek, hanem barnák, ami azért előnyös, mert kevésbé koszolódnak. (Másrészt viszont egy fehér ecseten hamarabb észrevesszük, hogy szutykos és inkább kimossuk.) Ez is természetes szőrből készül. Az ecset feje valamivel szélesebb, szálai pedig valamivel hosszabbak, mint a MAC-es ecsetnek. Az ovális fej lekerekítettebb és vastagabb, mint a MAC-es változaté.


Sigma E55

A BőszEcset 6231 szintén természetes szőrű, barna színű, méretében és szálhosszúságában gyakorlatilag a MAC-es ecsettel azonos. Szerintem ez a méret pont jó, a Sigma fejét már túl nagynak találom, annak ellenére, hogy elég nagy szemem van. Ez is sűrű, a három közül a legkevésbé vastag, viszont szálerősségében a legkeményebb, ami segíti a precíz felvitelt, nem kedvez viszont a satírozásnak. A feje a Sigmás ecsetéhez hasonlóan lekerekített.


BőszEcset 6231

Ami a használatot illeti, mind a három nagyon jó, nem véletlenül ezeket gyűjtöttük egy csokorba. A MAC ecsete magasabb minőséget képvisel, mint a másik kettő, de azok is nagyon jól használhatók és lényegesen olcsóbbak. Ha ezek közül a legjobb ecsetet szeretnétek megvenni, akkor a MAC 239-et ajánlom, ha ár/érték arányban és elérhetőségben ideálisat kerestek, akkor a BőszEcset a legmegfelelőbb választás!

  MAC 239 Sigma E55 BőszEcset 6231
Web maccosmetics.com sigmabeauty.com ecsetshop.hu
Szőr természetes / fehér természetes / barna természetes / barna
Tömöttség, szálerősség sűrű, puha sűrű, keményebb sűrű, legkeményebb
Alak ovális, egyenesebb tetejű ovális, lekerekítettebb tetejű, a MAC ecsetnél vastagabb ovális, lekerekítettebb tetejű, a MAC ecsetnél vékonyabb
Méret közepes szálhosszúságú ecset szélesebb és valamivel hosszabb szálú, mint a MAC ecset a MAC ecsettel kb. azonos szélességű és szálhosszúságú
Festék felvétele kiváló (5) jó (4) jó (4)
Festék felvitele kiváló (5) jó (4) jó (4)
Satírozás jó (4) jó (4) közepes (3)
Ár: 7.100 Ft 9 dollár / 2.000 Ft
(+ szállítás)
1.600 Ft

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása