Smink & Makeup

Vendégposzt: Mit keress a krémedben? (1.)

2012. január 29. makeupadmin

Az alábbi, két részből álló posztot Apolka, a Krémmánia gazdája jegyzi, akit már a Bloggerinák sorozatunkból is ismerhettek. Fogadjátok szeretettel.

Bár nem szokott nagy betűkkel lenni, se nem feltűnő helyen, a kozmetikumok dobozára mindig rá van írva az összetevő lista, vagyis INCI. A baj csak az vele, hogy legtöbbünk nem ért belőle egy mukkot sem. Pedig az INCI a kozmetikumok legőszintébb része, a dobozon csak az a pár sor az, amiben nincsen mellébeszélés. Szerintem a kozmetikum választás egyik legjobb módja, ha elfelejtjük a reklámokat, és helyette utána olvasunk, hogy melyikek azok a hatóanyagok és összetevők, amik a mi bőrtípusunknak, bőrproblémánknak a leginkább megfelelőek, és utána megkeressük azokat a kozmetikumokat, amikben ezek az összetevők szerepelnek. Nem tagadom, így választani némileg macerásabb, mint máshogy, viszont cserébe szinte biztosan olyan krémet fogunk kapni, amilyet szeretnénk. Szóval mik ezek a dolgok, amiket keresni érdemes?

Fényvédők
Sok van belőlük és a témából önmagában is könyvet lehetne írni, de a lényeg, hogy a reggeli hidratáló krémünkben legyen fényvédő. A nap az első számú bőröregítő, egyes bőrgyógyászok szerint  a bőröregedés 80%-áért felelős, így a fényvédő must-have azoknak, akik szeretnék fiatalosan tartani a bőrüket.

Antioxidánsok
Az antioxidánsok azok az összetevők, amik a kollagén romboló szabad gyököket semlegesítik, és így segítenek a ráncok megelőzésében. Minden életkorban nagyon hasznos összetevők, amiknek örülni kell, ha van a krémünkben. Antioxidánsból is rengeteg van, néhány a kedvenceim közül:

  • E vitamin (Tocopherol vagy Tocopheryl Acetate): az egyik legjobb ma ismert antioxidáns, segít a bőr védőrétegének fenntartásában, remekül együtt működik a C- és A vitaminnal
  • C vitamin (Ascorbic Acid, illetve a származékok, amikben szerepel, hogy “ascorb”): Bár a C vitamin is jó antioxidáns, különlegessége, hogy nagyobb mennyiségben a szervezet kollagén termelését is segíti és hatásos a pigmentfoltok ellen is. Univerzális must have összetevő.
  • Zöld tea kivonat (Camellia Sinesis): szeretem azokat az összetevőket, amik több dologba is jók. A zöld tea nem csak antioxidáns, de kiváló gyulladáscsökkentő is
  • Magas antioxidáns tartalmú növényi olajok: kedvenceim az argán olaj (Argania Spinosa), a borágó olaj (Borago Officinalis), szőlőmag olaj (Vitis Vinifera), amik nemcsak remek antioxidánsok, de kiváló bőrpuhító, hidratáló összetevők is.
  • Q10: agyon reklámozott, szóval szerintem senkinek nem kell bemutatni. Amit jó tudni, hogy ubiquinone néven kell keresni a dobozon

Sejt-jelző összetevők
Az anti-aging összetevők egy viszonylag újabb fajtái, amik lényege az, hogy a bőrsejteknek valahogyan azt jelzik, üzenik, hogy viselkedjenek  jól és fiatalosan. Három kiemelkedő összetevő ebből a csoportból:

  • A vitamin és származékai (retinal, retinol, retinyl palmitate): Az A vitamin ma kétségkívül a nr. 1 összetevő a kozmetológiában. Serkenti a szervezet kollagén termelését, segít a nap által okozott DNS károkat helyreállítani, segít rendbetenni a pattanásos bőrt, és még a pigmentfoltok ellen is hatásos. Must-have összetevő mindenkinek, aki komolyna gondolja a bőrápolást.
  • Peptidek: bár már olvastam olyan bőrgyógyász blogját is, aki szerint a pepdiek hatásáról nem elég meggyőzőek a kutatások, a többség azért hisz bennük. :) A legjobbnak tartott peptidek a Palmitoyl Oligopeptide,  Palmitoyl Pentapeptide-3 és a Palmitoyl Tetrapeptide-7, de természetesen a peptidekből is van még jópár egyéb is.
  • Niacinamide: más néven B3 vitamin, ami szintén egy igazi multifunkciós összetevő. Nem csak anti-aging hatása van, hanem hidratál és segít a pattanások elleni harcban is. Ha bőrünk pattanásos és öregedő, akkor a niacinamide szuper választás.

A következő részben a természetes-hidratáló-elemekről (NMF - Natural Moisterising Factor), gyulladáscsökkentőkről és kémiai hámlasztókról lesz szó.

Természetesen még sok egyéb összetevő is van, ami valamilyen szempontból figyelemre méltó, de a fentiek azok, amik hatásáról egyrészt meggyőző szakirodalom van, másrészt szinte mindenkinek hasznosak a bőr egészségesen és fiatalosan tartásához. Ha meggyőztelek, hogy érdemes bogarászni az összetevőket, akkor nézz be a Krémmániára, ahol több ezer kozmetikum INCI listáját nézheted meg nem a boltban ácsorogva, hanem otthon a karosszékedből.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása