Smink & Makeup

Bill Cunningham New York

2012. február 18. spacegirl

Remek dokumetumfilmet láttam a napokban, amely Bill Cunninghamről, a legendás street fashion fotósról szólt. Cunningham az egyik legismertebb divatfotós, akinek hihetetlen szeme van a trendekhez. Saját bevallása szerint nem az emberek, hanem a ruhák érdeklik. Elképesztően megszállott az öreg, naphosszat portyázik New York utcáin és szinte bármit megtesz egy jó fotóért.

Cunningham 83 éves, a mai napig biciklivel jár és hagyományos géppel fotóz, de persze nem ez a legkülönlegesebb benne. Annak ellenére, hogy az utcai divat mellett a csillivilli divatbemutatókon és gálákon is elképesztő érzékkel kapja el a pillanatokat, azaz megfordul egy csomó puccos helyen, ő maga nagyon puritán, minden szempontból. Egy kis lakásban lakik a Carnegie Hallban, tele kabinetekkel, ahol az elmúlt 50-60 év divatfotóit őrzi katonás rendben, alig van pár ruhája, hosszú évek óta ugyanolyan 20 dolláros kék széldzsekiben jár, csak olcsón étkezik, és nem fogad el még egy pohár vizet sem a fényes eseményeken. Nem csak az igyenebéd nem kell neki, de a fotókért sem fogad el pénzt - így tud ugyanis teljesen független maradni.

Cunningham egyébként 1948-ban költözött New Yorkba, ahol először a reklámszakmában dolgozott szövegíróként, majd saját kalapkészítő üzletet nyitott William J. néven. Bár nem ez a biznisz tette ismertté, nagyon klassz darabokat álmodott meg, látszott, hogy van szeme a divathoz. A katonai szolgálat letöltése után a Chicago Tribune-nél, majd a WWD-nél dolgozott divat újságíróként. Ekkoriban kezdett el fotókat készíteni New York utcáin. A legismertebbé persze a Times hasábjain vezetett két fotórovatával vált, az On the Streettel és az Evening Hours-zal. Cunningham ez idő óta örökíti meg a New York-i utcai divatot, amivel nyugodtan mondhatjuk, hogy egy óriási társadalomtörténeti archívumot is létrehozott. Le a kalappal előtte, zseniális, amit letett az asztalra.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása