Smink & Makeup

Esti modellfotózáson jártunk

2012. április 18. blondiegirl

Múlt héten a Fotózz Klub egyik keddi klubestéjén jártam. Csuha Pál vezette kis csapatunk fél héttől gyülekezett a Lánchíd pesti hídfőjénél, hogy egy kis ismerkedő beszélgetés, és bemelegítő kattintások után az esti fények kigyúlásakor megkezdjük a munkát. A cél az volt, hogy mindenki kísérletezzen kedvére, készítse el a saját aznap esti legjobb fotóját és ötleteket nyerjen a későbbi önálló munkához.

Két szép modellünk fáradhatatlanul, mosolyogva pózolt a hidegben.

Sajnos – bár korlátozott volt a helyek száma – túl sokan voltunk, amikor az állványainkkal próbáltunk megfelelő helyet találni. Mivel nem szeretek tolongani, inkább a magam elképzelései szerint fotóztam. Utólag gondolom, hogy jobban is kihasználhattam volna Pali segítőkészségét és a hozott technikáit. Szerencsére a közös fotózásokon nagyon jól lehet inspirálódni a fotóstársak munkáját figyelve, de legközelebb már nekem is magasabb elvárásaim lesznek a képeimet illetően.

A legszebb képeket a kék órában lehet készíteni. Ez az időszak – ami sajnos nem tart el egy óráig - közvetlenül naplemente után csíphető el, amikor már felkapcsolták az éjszakai díszvilágítást. Ekkor az égbolt még nem fekete, hanem kék.

A kék óra azonban nem elegendő, a jó kép némi technikai felkészülést is igényel. Amikor még világos van, kézből is tudunk fotózni, ha van rendszervakunk és fel tudjuk emelni az érzékenységi (ISO) értéket. Hogy kinél mi az az érték, amivel még túl nagy zajosodás nélkül tud dolgozni, azt mindenki maga döntse el. Előbb-utóbb már nem lesz elég a vakunk fénye, nem fogunk tudni elég közel állni a modellhez, hogy bemozdulás nélküli képeket készítsünk. Ekkor már kell egy állvány és esetleg egy kioldózsinór - vagy használhatunk időzítőt. Így már visszamehetünk ISO 100-ra és növelhetjük a záridőt.

További kreatív képek készítéséhez érdemes levenni a vakut a gépről, és távkioldóval elsütni a modell közvetlen közelében. Ehhez Pali szívesen segített, mint élő vakuállvány. Exponálás közben zoomolva érdekesen lehet nyújtani a város fényeit. A kísérletezésnek csak saját képzeletünk (és modellünk kitartása) szab gátat.

Remek este volt, sokat tanultam, de látom, hogy még rengeteg további tanulásra és gyakorlásra van szükségem.

---

Lifestyle család- és gyerekfotózás: DreamWorld Photography by Ingrid Ihasz

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása