Smink & Makeup

Fogas kérdések

2012. április 18. spacegirl

Ami a fogakat illeti, eléggé szerencsésnek mondhatom magamat, lassan 30 felé közeledve összesen négy barázdazárásom van, illetve annak idején a fogszabályozás miatt kivették felül és alul két-két fogamat. Ezen kívül szerencsére soha sem volt velük gondom, és remélem, ezt a jó szokásukat meg is őrzik.

A genetika biztosan sokat számít ebből a szempontból, de az is biztos, hogy a megfelelő szájápolás legalább annyira fontos. Abba a típusba tartozom, aki még a legdurvább bulik után, időnként négykézláb hazatápászkodva is nekiállt fogselymezni és fogat mosni. Ez a hozzáállás egyébként apukámnak köszönhető, ő mindig nagy hangsúlyt helyezett a szájhigiéniára.

Nem akarok senkit megbántani, de néha őszintén megriadok egyesek szájának az állapota miatt. Az egy dolog, hogy valakinek nem telik rá, de arra nem találok magyarázatot, amikor kifejezetten jómódú emberek egyáltalán nem foglalkoznak ezzel a dologgal és többéves fogkövekkel meg hiányzó fogakkal mászkálnak. Tényleg nem értem, mert ez szerintem legalább annyira az alapvető ápoltság része, mint mondjuk a fürdés. Na jó, kritika off, és inkább foglalkozom a "magam dolgával".

Az elmúlt években elköteleződtem az Oral-B mellett, mind fogkefe, mind fogselyem terén. (Ez itt nem a reklám helye, őszinte evangelistája vagyok ezeknek a termékeknek. :) Jó pár évvel ezelőtt vettem először elektromos fogkefét és azóta mindig ilyet használok, az utazások alkalmával is elviszem magammal.

A most is használt, ProfessionalCare 8000 nevű szettemet kb. 5 évvel ezelőtt szereztem be, ez egy fogkefét és egy szájzuhanyt tartalmaz. (Az utóbbit mondjuk nem használom, így ha új beruházásra kerül sor, akkor valószínűleg csak fogkefét fogok venni.)

Azóta pedig csak a fejeket cserélem, hagyományos fogkefét soha sem veszek. Két dolgot szeretek igazán benne, az egyik az, hogy nagyon alaposan tisztít, a másik pedig az, hogy jelzi az időt, így tényleg az ajánlott két percig mosom a fogamat. Előtte-utána képpel sajnos nem tudok szolgálni, de meggyőződésem, hogy fehérebb lett a fogam a használatától.

A megfelelő fogselymet viszonylag hosszú küzdelem után találtam meg, méghozzá a mentolos Oral-B Essentialfloss "személyében". (Sok olyan fogselyemmel volt dolgom, amelyik nem ment be a fogak közé vagy bement, de kb. azonnal szétfoszlott.)

Fogkrémek terén már kevésbé vagyok hűséges, az utóbbi pár évben többnyire az Elmex-et és a Sensodynét váltogatom, általában azt veszem meg, amelyik éppen akciós. Igyekszem viszont fehérítős verziót választani, már csak azért is, mert a fogorvosom is ezt tanácsolta.

Egyebet nem is használok - ha a rendszeres rágózást nem soroljuk ide -, évente egyszer pedig megnézetem a fogorvosommal, hogy mi a helyzet. Egyszer azt mondta, hogy ha mindenkinek ilyen fogai lennének, akkor éhen halnának, amit azóta is szeretettel idézek :)

Fontos nektek a szájápolás? Milyen termékeket használtok?

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása