Smink & Makeup

Új sport: kettlebell

2012. május 27. spacegirl

Több, mint egy éve járok spinningre és nagyon szeretem. Az első három hónapban fogytam is vele 10 kilót minden különösebb erőfeszítés nélkül. Úgy voltam vele, hogy végre van olyan sport, amit rendszeresen csinálok, és bőven többet teszek magamért, mint korábban bármikor. Az utóbbi hónapokban viszont már egyre erősebben éreztem, hogy kellene mást is csinálnom, mert a felsőtestemet, hátamat, karomat, hasamat alig dolgoztatom. Olyan edzést kerestem, ami jól kiegészíti a pörgős spinninget. Kisebb kitérők után végül a kettlebellt kezdtem el.

kettlebell-swing.jpg

Korábban a kettlebellről annyit "tudtam", hogy a mezítlábas csávók lengetik a vasgolyókat, és hát bevallom, nem tűnt túl testhezállónak. Valójában persze nem egészen erről van szó.

A Kettlebell vagy másnéven Girya egy tradicionális orosz vas súlyzó, ami leginkább egy olyan ágyúgolyóra hasonlít, amelyhez egy bőrönd fogantyúját erősítették. Az első Kettlebell eszközök a takarmány mérésére szolgáltak. Parasztok és mezőgazdasági munkások használták, és erejük vitán felül megnövekedett.

Idővel a tapasztalatok alapján egyre rendszerezettebb lett a használat módja. Később a Kettlebelleket párjával kezdték el használni, közéjük rúdat illesztettek, a fogantyút eltávolították, és máris megérkeztünk a manapság használt súlyzók őséhez.

Oroszországban már 1913-ban elkezdtek a Kettlebell kiváló erőnlét fejlesztő hatásaival foglalkozni, de közel száz évvel ezelőtt már Amerikába is eljutott ez az eszköz, a legendás Arthur Saxon tette népszerűvé. Később az orosz majd szovjet súlyemelők, birkózók, judo vagy sambo versenyzők több generációja használta a Kettlebellt. Külön versenyei is vannak, az elsőt 1947-ben rendezték.

Nagyszerűsége éppen egyszerűségében rejlik, aki valaha próbálta már tudja, hogy az egyik legjobb eszköz és módszer az állóképesség és az erő növelésére. Fontos azonban megérteni, hogy a Kettlebell nem más mint egy eszköz, amely mögött egy korszerű és tudományosan felépített rendszer áll, az RKC. Az RKC filozófiája szerint a Kettlebell edzés a következőkhöz segíti használóját: egészség, kiváló fizikai képességek, jó kinézet.

Forrás: Kettlebell.hu

Az RKC a Russian Kettlebell Challenge röviditése. Az RKC rendszer kifejlesztője és vezető Instruktora Pavel Tsatsouline. Pavel korábban az orosz speciális rendőri és katonai egységek erőnléti edzője volt. 1998 óta az Egyesült Államokban él, ahol az orosz tradicionális Kettlebell edzésen alapulva létrehozta az RKC oktatási és instruktori programját. Első könyvét a Kettlebell és a fizikai kondicionálás témakörében angol nyelven 2001-ben publikálta.

Forrás: Kettlebell.hu

Oké, ez mind szép és jó, de nem sok derült ki arról, hogy hogyan is kell elképzelni ezt az edzést.

WPKB301.JPG

Vannak mókás mozdulatok

Kettlebell-windmill.jpg

Meg akiknek egy vasgolyó is jól áll

Nagyon tetszik az, hogy az egész egy három hónapos kezdő tanfolyammal indul, aminél folyamatos edzői segítség mellett sajátíthatjuk el az alap mozdulatokat: hogyan kell szabályosan guggolni, ill. a golyót lengetni, emelni stb. Talán a legfontosabb az egészben, hogy a csipő segítségével kell dolgozni, azaz sohasem "derékból" emelünk, hanem egyenes háttal, csipőből dolgozunk. Dinamikus csipőmozdulattal kell felállni minden gyakorlatnál, a végén előrebillentve és megfeszítve a csipőt. A csipőben van az az erő, ami a vasgolyók mozgatásához szükséges. Mindenki az edzettségének megfelelő méretű golyókkal edz, 4 kg-os a legkisebb. Ettől nem kell megijedni, nem bicepszből kell ezt sem emelgetni, úgyhogy a legkisebbekkel (4 és 6 kilós) tényleg bárki tud edzeni. A kezdő tanfolyamnak bő felénél tartunk most a barátommal, nekem egyelőre bőven elég egy 8 vagy 10 kg-os golyó a lengetéshez és egy 6 kg-os a nyomásokhoz. Van egyébként 48 kilós is :)

Az is nagyon tetszik a bellezésben, hogy semmilyen egyéb mozgásformára nem hasonlít. Egészen "valószínűtlen" mozdulatokat kell tenni, ami hiába van meg fejben, testtel nem is olyan egyszerű lekövetni. Remélem, hogy a kezdő tanfolyam végére eljutok odáig, hogy mindegyik alap gyakorlatot normálisan meg tudjam csinálni. A sok magyarázó és korrigáló óra után az előző alkalommal volt először annyi ismétlés az egyes gyakorlatokból, hogy tényleg elfáradtam. Ha intenzíven végigtoljuk a 45 perces edzést, akkor durván el lehet fáradni és gyakorlatilag az összes izmot megmozgatjuk. Az edzés általában az általam leggyűlöltebb gyakorlattal zárul, amikor is az alkarra támaszkodva kell tartani magunkat "fekvőtámaszban", megfeszített testtel. Ezen kívül vannak még elég kemény hasizomgyakorlatok is, úgyhogy hamarosan kidolgozott felsőtestre számítok :)

A kettlebell egyébként meglehetősen költséghatékony edzésforma, nem igényel semmilyen drága felszerelést. A legtöbben melegítőnadrág-poló kombóban nyomják, zokni és cipő nélkül. A golyók is egészen olcsók a többi sportszerhez képest. Ja és az sem rossz, hogy nem egy tömött, fancy edzőteremben van az óra, hanem az edzők kibéreltek egy helyet a Hídvég utcában, ahol csak ilyen órák vannak. Csúcs körülmények nincsenek, viszont elkötelezett edzők és normális edzőtársak igen.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása