Smink & Makeup

Tus 1x1 - formulák és ecsetek

2013. február 18. spacegirl

A szépen megrajzolt, megfelelő formára alakított tusvonal gyakorlatilag mindenkinek jól áll. Az ötvenes évektől napjainkig újra és újra a figyelem középpontjába került, ami nem is csoda, hiszen szofisztikált, elegáns megjelenést kölcsönöz a mindennapokban és különleges alkalmakkor egyaránt. A tusvonal általában már egy "haladó" lépés a sminkelésben, aki kevésbé gyakorlott, gyakran egy-két rosszul sikerült próbálkozás után feladja a dolgot vagy visszatér a jól bevált ceruzához. Ebben a posztban a különböző tus formulákról, ecsetekről lesz szó, a következőben pedig a tökéletes forma kialakításáról.

eyeliner.jpg

Szemceruza: A legkönnyebben hordozható és egyben legegyszerűbben használható megoldás. A ceruzákkal kevésbé definiált, lágyabb hatásokat érhetünk el, amelyek a mindennapokban is jól viselhetők. Rengeteg szín és textúra kapható, mindenki találhat kedvére valót. Arra figyeljetek, hogy ha ceruzával húztok tusvonalat, akkor mindig fixáljátok szemhéjpúderrel, mert különben fel fog kendődni a szemhéjatokra, ami nem túl szép látvány. A vízvonalra is ezt a formulát érdemes választani. A hátránya, hogy a precíz felvitelhez gyakran kell hegyezni, illetve nem nagyon lehet vele igazán tiszta, határozott vonalat húzni. Tartósságban általában nem tudja felvenni a versenyt az igazi tusokkal.

Szemhéjpúder: Talán elsőre furcsának hangzik, de szemhéjpúderrel is húzhatsz vonalat a szempillatőbe, csupán egy lapos, ferde ecset szükséges hozzá. Ezzel nagyon finom, kissé füstös vonalak alakíthatók ki. Ez a megoldás remek választás kezdőknek, hiszen szinte lehetetlen elrontani és bármilyen sötét színű szemhéjpúder használható hozzá. Ahogyan a szemhéjpúder alá általában, ez alá is szükség lesz szemhéjpúder alapra.

Folyékony tus (liquid liner): Ezek a belépő szintű, már "igazi" tusok, amelyek biztosabb kezet igényelnek. A jó minőségű folyékony tusok már egy vonással éles, szépen pigmentált vonalat adnak. Formulától függően a tartósságuk is egészen jó lehet. A klasszikus cicaszemtől a teljesen egyedi formákig mindent rajzolhatsz velük. A folyékony tusok nagyon sokféle változatban kaphatók. Attól függően érdemes közülük választani, hogy mennyire vagytok gyakorlottak.

folyekony_tusok.jpg

Kezdőknek - Toll: Ezek a folyékony tusok úgy néznek ki, mint egy filctoll és majdnem olyan egyszerű is őket használni. Ezeket a toll végű tusokat a kevésbé biztos kezűek is használhatják, ezekkel érdemes megtanulni a tusvonal húzását. Ezek a tollak természetesen könnyen szállíthatók, így magadnál tarthatod őket, hogy a nap során megigazítsd a vonalat, ha esetleg szükséges (például egy fülledt nyári napon).

Krémmánia kedvencek:
Drogériás kategória: Maybelline Master Precise Folyékony SzemhéjtusEssence Eyeliner Pen
Prémium/luxus kategória: Artdeco SzemkontúrtusBourjois Liner Feutre Szemhéjtus
Saját kedvencek: YSL Eyeliner Effet Faux Cils és Maybelline Master Precise

Középhaladóknak - Szivacsos applikátor: A toll után zavarba ejtőnek tűnhet elsőre, de igazából annyiban különbözik csupán, hogy az applikátor nem egy toll, hanem egy pálca végén található és valamivel puhább, mint a toll hegye. Ezekkel az applikátorokkal általában tisztább, szebb vonalat húzhatunk.

Krémmánia kedvencek:
Drogériás kategória: Lovely SzemhéjtusAstor Eye Artist Vízálló SzemhéjtusAden Tégelyes Tus
Prémium/luxus kategória: The Body Shop Folyékony TusLancome Artliner Szemhéjtus
Saját kedvenc: Max Factor Colour X-Pert Vízálló Szemhéjtus

Haladóknak - Hosszú ecset: Ez a változat azoknak ajánlott, akik már nagyon jól használják a szivacsos applikátorokat. A vékony ecsettel elsőre szinte lehetetlennek tűnik egyenes vonalat húzni, de ha sikerült ráérezned, akkor elképesztő dolgokat lehet vele megcsinálni. Húzhatsz több vonalat egymás mellé, lehet a szem alatt, kialakítható bármilyen extrém minta és forma. 

Krém/géltus: A krém/géltusok nevükhöz híven krémes formulával rendelkeznek, és helyes kis üvegcsékben szoktak érkezni. Kezdőknek kevésbé ajánlottak, mert csak ecsettel lehet őket felvinni, és biztosabb kezet igényelnek. Előnyük, hogy általában nagyon tartósak és a legkülönfélébb színekben elérhetők. A választott ecsettől és technikától függően egészen vékony és vastagabb vonalat egyaránt húzhatunk. Ezeket a tusokat sok esetben a vízvonalon is lehet használni.

Krémmánia kedvencek: 
Drogériás kategória: Essence Zselés SzemhéjtusMaybelline Eye Studio Lasting Drama Zselés Szemhéjtus
Prémium/luxus kategória: MAC Fluidline SzemhéjtusBobbi Brown Hosszantartó Zselés Szemhéjtus
Saját kedvenc: Bobbi Brown

E65-E05.jpg

A krémes/géles tusok felviteléhez többféle ecsetet is használhatsz, pl. ferde ecsetet vagy hagyományos tus ecsetet.

Száraztus (cake liner): Az egyik legrégebben elérhető típusba tartoznak, s mint nevük is mutatja száraz, szilárd állagúak. Úgy kell őket használni, hogy benedvesítjük az ecsetet és körkörös mozdulatokkal felnedvesítjük vele a festéket. Amikor már krémessé válik a formula, akkor kell felvinni a szemhéjra. Vékony és vastagabb vonalat egyaránt húzhatunk vele. Nekem ez az egyik kedvenc formulám, már csak azért is, mert nagyon sokáig eláll és egészen biztosan "nem szárad be", hiszen minden alkalommal vízzel aktiváljuk a pigmenteket.

E10.jpg

A száraz tust a legszebben egy vékony hegyű tusecset segítségével tudod felvinni. Használat előtt közvetlenül spirálisan tekerd meg a festékben, hogy ne álljanak szét a szálak.

Csillámos tusok: Ha feltűnő, ragyogó kiegészítőt keresel a sminkedhez, ami biztosan nem fog a szemed alatt kikötni, akkor válassz egy csillámos tust. Nagy előnye, hogy úgy ad különleges csillogást, hogy nem lesz túl sok, nem fogsz diszkógömbnek tűnni vele. Ceruza, folyékony és géles formában egyaránt elérhető.

via Beautylish (1, 2, 3) , Makeup Geek (1, 2)

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása