Smink & Makeup

Sminktetoválás: a világ cikije vagy igazi áldás?

2013. április 05. spacegirl

Angelina_bad_brows.jpg

Már az elején le kell szögeznem, hogy úgy általában nem vagyok a tetoválások híve. Nekem nincsen semmilyen tetoválásom és a közeljövőben nem is tervezek csináltatni. Ami a sminktetoválásokat illeti, az egyik legolvasottabb posztunkból is kiderült, hogy a pasik kifejezetten rosszul vannak tőle. Egy jellemző vélemény:

„Egyes lányok odáig merészkednek, hogy letúrják a szemöldöküket és egy ceruzavonallal pótolják. Halmozottan hátrányos esetben ezt tetováltatják is. Nos bizton mondhatom, hogy ilyennel én soha sem szeretnék közelebbi kapcsolatba kerülni, mint megbámulni és rosszallóan csóválni a fejem.”

A posztban szereplő szavazásban az első két helyet a tetovált (vagy erősen kihúzott) szemöldök és szájkontúr szerezte meg, azaz ezeket gyűlölték leginkább a pasik az összes „sminkhiba” közül. Ezek után akár zárhatnánk is a témát azzal, hogy a sminktetoválás a világ cikije.

Ugyanakkor azt gondolom, hogy a sminktetoválás megítélése egyszerűen azért ennyire rossz, mert nagyon sok elrontott változatot lehet látni, ami pedig jól sikerült, arról meg sem lehet állapítani, hogy valójában tetoválásról van szó. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy ha valaki vállalkozik ilyesmire, akkor kivel csináltatja meg, és persze, hogy milyen beavatkozásra szánja el magát.

Kutassy Kriszti orvosi- és sminktetováló kozmetikus mesterrel a NeuLash szempillaszérum miatt kerültünk kapcsolatba, és egyből megakadt a szemem a sminktetoválás referenciaképein. Hozzá rengetegen fordultak már olyanok, akik első tetoválást csináltattak, és olyanok is, akik korábbi „világ cikije” tetoválással rendelkeztek.

Be kell vallanom, hogy a sminktetoválásról nekem is a fekete vagy rosszabb esetben sötétkék, „csodálkozó” szemöldökök ugranak be elsőként. Pedig a szemöldök tetoválásának az lenne a célja, hogy a meglévő szemöldökívet hangsúlyozza vagy a hiányzó részeket pótolja az optimális formára, így adva tökéletes keretet az arcnak. Ezt persze meg lehet tenni sminkkel is, de ahhoz a megfelelő anyagokra, gyakorlásra és biztos kézre van szükség, minden áldott nap. Ha valakinek közel áll a szemöldöke a tökéleteshez, akkor szerintem a smink bőven elég, de ha nagyobbak az eltérések, hiányok, vagy egyszerűen nincsen kedve minden nap ezzel vesződni, akkor érdemes lehet tetoválásban is gondolkodni.

Előfordulhat az is, hogy valaki egészségügyi okok miatt dönt a tetoválás mellett. Az alopecia (haj- vagy egyéb szőrhullás) akár teljes szőrtelenséget okozhat az arcon is, azaz akár az egész szempilla, szemöldök és haj hiányozhat. A kemoterápián átesetteknél is általában ritkul vagy eltűnik a szőrzet. Ilyen esetben azért igencsak fáradságos naponta szemöldököt rajzolni, és akkor még nem is beszéltünk a nyári hónapokról, amikor a smink egyébként is leolvad az arcunkról... Na ilyen esetben kifejezetten áldás lehet egy jól sikerült tetoválás azoknak, akiknek a betegség a lelki teher mellett még az önbizalmukat is megtépázta.

Több technika is létezik, a leggyakoribb a satírozás, amely egy egybefüggő, látványos szemöldökformát ad. Ennek a tartóssága kb. 3-5 év. Ennél lágyabb, finomabb, természetesebb hatású a szálazós technika, amelynek lényege, hogy az eredeti szemöldökszálak dőlési irányának megfelelően szálakkal sűríti a meglevő szemöldököt. A legújabb, 3D technika a szálazóshoz hasonló, de akár 2-3 színből is készülhet és megtévesztésig hasonlít az eredeti szemöldökhöz. A szálas szemöldöktetoválások tartóssága kb. 1-1,5 év, mert a természetes hatás érdekében az egyes szálakon legfeljebb kétszer lehet áthaladni a tetováló tűvel.

szemoldok.JPG

Satírozott szemöldök

szalazott_szemoldok.JPG

Szálazott szemöldök

3d_szemoldok_alopeccias.JPG

3D szemöldök (alopeciás páciensen)

A személyes véleményem, hogy a satírozás túl erős, összességében „sok”, de a szálazós technikáknak már sokkal természetesebb a hatása, akár észrevétlenül tökéletesítenek (lásd a 2. képen).

A másik igazi mumus a szájtetoválás, amiről a legtöbbünknek a – már bocsánat – szarba harapott hatás jut az eszébe. Ez olyankor történik, amikor jellemzően vastagon és nem a megfelelő színnel kontúroznak, rosszabb esetben a forma sem sikerül megfelelően. Pedig a jól sikerült szájtetoválás egyszerűen rúzsnak látszik, míg a rossz tetoválás csak egy rossz tetoválásnak.

A szájtetoválásnak is több technikája van attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni. Amikor a száj formája tökéletes, szájkontúrral kiemelhető, hangsúlyosabbá tehető. Ez Kriszti elmondása szerint éppen annyira kiment a divatból, mint a sminkelésben (90-es évek utóérzés...), ma már gyakorlatilag nem kérik. A szájkontúrt félsatírral akkor szokta javasolni Kriszti, amikor túl vékony, szabálytalan szélű a szájalap, és a kívánt forma kontúrja meghaladja azt. Ilyenkor a kontúr elkészülte után a száj feléig haladva fokozatosan halványodik a satír és szinte beleolvad a száj színébe. Azok a hölgyek, akik természetesebb rúzsos hatást szeretnének, szintén a félsatíros megoldást választhatják. Akik egy mindig tökéletesen rúzsozott, erőteljesebb, látványosabb végeredményben gondolkodnak, azoknak Kriszti a teljes satírt ajánlja. Míg régebben a vastagabb kontúrozás és sötétebb színek használata volt a divat, ma már sokkal inkább a natúr, lágyabb tetoválások hódítanak.

szajkontur_fel_satir.jpg

Szájkontúr félsatírral

ajakhasadek.jpg

Tetoválással korrigált ajakforma

Én a számmal szerencsére elégedett vagyok, de a vékonyabb vagy szabálytalan ajkúaknak egy félsatíros kontúr igazi áldás lehet. (Tegyük hozzá, nyilván van határa a dolognak, éppen úgy, ahogyan sminkkel is rendkívül rosszul néz ki egy túlhúzott kontúr.) A magam részéről a teljes satírt kicsit soknak találom, de a félsatíros kontúr  szépen rúzsozott hatást kelt. Erre csak feldobunk egy színtelen szájfényt és kész is, még tükör sem kell hozzá. Ettől függetlenül nekem az ajaktetoválás a legkevésbé vonzó a lehetőségek közül, egy rúzst vagy szájfényt még a reggeli rohanásban is könnyedén feldobok.

Persze nemcsak a szemöldököt és a szájat lehet tetoválással kiemelni vagy korrigálni, hanem a szemet is. Igen, természetesen pontosan erre szolgál a smink, amivel viszont megint csak az a helyzet, hogy időre és némi gyakorlatra van szükség hozzá. Be kell vallanom, hogy gyűlölöm a reggeleket és a 15 perc szundi oltárán elég gyakran feláldozom az aznapi rendes(ebb) sminkemet. A környezetemben azt látom, hogy a legtöbben ugyanolyan sminket viselnek minden nap. Rám ez nem jellemző, bár megvannak a bevált színeim és formáim, azért igyekszem kísérletezni más dolgokkal is. Szerintem a szemtetoválás azoknak lehet igazán jó, akik minden nap ugyanúgy szokták festeni magukat vagy van valami olyan állandó elem a sminkjükben – pl. tusvonal –, amit mindig használnak. Szerencsére ismerem annak a fogásait, hogy hogyan lehet tartóssá tenni a sminket, de sajnos nagyon sokan nem, és elmaszatolódott szemhéjpúderrel, szemhéjra felkenődött tusvonallal és egyéb szörnyűségekkel mászkálnak. Ilyen esetben is jól jöhet a sminktetoválás, azzal ugyanis nem kell nap mint nap foglalkozni és biztosan nem fog elkenődni.

A szemtetoválásról a kontúrozás volt az első, ami az eszembe jutott, de ennél azért lényegesen több lehetőség van. A szempillasűrítéssel természetes módon, szinte láthatatlanul lehet hangsúlyozni a szemet. A felső és alsó kontúron túl akár látványosabb, füstös hatású szemhéjtetoválásban is lehet gondolkodni. A legújabb trend pedig a belső szemzug kiemelése highlighttal, a szemhéjpúderhez megtévesztésig hasonló sminktetoválással.

szempillato_surites.jpg

Szempillasűrítés

francia_kontur.JPG

Francia kontúr

fustos_hatasu_szemhej.jpgFüstös hatású szemhéjtetoválás

fustos_hatasu+highlight.jpg

Füstös hatású szemhéjtetoválás + highlight a belső szemzugban

Bár tetszik az erősebb kontúr és a füstös hatás, ilyet biztosan nem csináltatnék, mert túl erős, hangsúlyos, és nekem a napi sminkem ezeknél sokkal visszafogottabb. A másik, hogy nem is akarnék minden nap ugyanúgy kinézni. A tusvonal ugyanakkor eléggé vonzó alternatíva, nem csoda, hogy Krisztitől is azt kérik leggyakrabban.

teljes_arc_atalakitas.jpg

Teljes arc átalakítás

Megkérdeztem Krisztit, hogy mire érdemes figyelni, ha a sminktetoválás mellett döntötök:

  • Lehetőleg olyan szakemberhez forduljatok, akit előzőleg megismertetek és meggyőzött titeket a tudásával és referenciáival arról, hogy jó kezekben vagytok. Ne feledjétek, a sminktetoválás évekre szól!
  • Sajnos előfordul, hogy mások munkáit valaki saját referenciaként tünteti fel, ez ellen igyekszünk küzdeni. Erre utaló jel lehet, hogy teljesen eltérő stílusú tetoválásokat láthattok a galériában. Az is előfordul, hogy sminket tesznek fel tetoválás helyett, ezt azonban sajnos csak a szakavatott szem veszi észre.
  • Az is sokat elárul, hogy a tetoválás előtt van-e alkalom személyes konzultációra, a lehetőségek, technikák átbeszélésére, olyan tervek készítésére, amiket a családtagoknak, barátoknak előzetesen megmutathattok.
  • A jó szakember a tetoválást megelőző konzultáción nemcsak részletesen felméri az igényeiteket, de tanácsaival, tapasztalatával segít abban is, hogy az arcotokhoz, karakteretekhez, sminkelési szokásaitokhoz milyen sminktetoválás illik. Legyen gyanús, ha szó nélkül megcsinálja, amit kértek tőle!
  • Sokan csak az ár alapján döntenek, hogy hol készíttetnek tetoválást, emiatt például a bónuszos oldalakról választanak. Ezek az árak sajnos nem tudják fedni a valós költségeket – tanfolyamok, profi gépek, tű, festék, korrekció, munkadíj stb. –, ezért valamin spórolni kell, az pedig a minőség lesz. Ha egy ilyen tetoválást korrigáltattok később, az összességében sokkal többe fog kerülni, mintha egyszer kifizettétek volna a drágábbat, ráadásul nem is biztos, hogy pont olyan lesz a végeredmény, amilyet eredetileg megálmodtatok.
  • A sminktetoválást követően a 30-90. nap között szükség van az esetleges formai és színbeli eltérések átvizsgálására és korrekciójára. Figyeljetek rá, hogy erre legyen – lehetőleg díjmentesen – lehetőségetek!

Ti mit gondoltok a sminktetoválásokról? Ha van nektek, mennyire vagytok vele elégedettek?

A bejegyzés nem szponzorált, teljes mértékben saját érdeklődésből íródott. A képek azért vízjelesek, mert sajnos előfordult, hogy Kriszti képeit más kozmetikusok ellopták és saját munkájukként jelentették meg. Az első képen Angelina szemöldöke csak rosszul van kihúzva, de ezzel felküzdötte magát az ikonikus sminkbakik listájára.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása