Smink & Makeup

Nagyon vigyázzatok, mert kullancs szezon van!

2013. június 24. Katushka

A múlt héten voltam céges csapatépítésen Csillebércen. Nagyon szuper volt, nagyon jól éreztük magunkat, viszont folyamatos volt a figyelmünk, mert rengeteg kullancs volt körülöttünk. Több munkatársamból is szedtünk ki kullancsot. Nemcsak ilyenkor, hanem tavasztól szinte ősz végéig résen kell lennünk, mert támadnak a kis rohadékok. És amilyen picik, akkora bajt tudnak okozni. Bennem hála égnek még sosem volt, de az első kutyusomat egy ilyen rohadék miatt veszítettem el és olyan ismerősöm is volt már, akinek hosszas gyógyszeres kezelés mentette meg az életét. Éppen ezért, hogy a lehető legtöbb eshetőségre felkészüljetek, összeszedtem pár hasznos infót arról, hogy mire kell figyelni, és ha véletlenül úgy alakul, hogy megtámad 1-2-3 kullancs, akkor mit kell tenni.

kullancs.jpg

Kullancstámadás

Kullancstámadásra két irányból számíthatunk. A szemmel rendelkező, látó kullancsok a gyepi növénytársulásokat lakják és a fűszálak árnyékos fonákján megkapaszkodva, lesből várják áldozatukat, akire alulról kapaszkodnak fel. E stratégiát alkalmazza például a Birkakullancs (Dermacentor marginatus), mely a somogyi legelőkön és a Hortobágyon is őshonos.

A szem nélküli, "vak" kullancsok a lombos erdők lakói. Tájékozódásuk fő szerve az elülső lábaikon lévő Haller-szerv, mely biológiai-kémiai radarként üzemel és képes jelezni, ha potenciális áldozat közeledik. Ahhoz, hogy ily módon tájékozódjon a vak kullancs, magasra (max. 1,5 m-re) kell másznia a cserjéken vagy a facsemetéken. Az árnyékot adó levelek fonákján kapaszkodó vak kullancs fentről veti magát áldozatára. E támadási módot alkalmazza például a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), mely főleg a csertölgy alapú erdőségek lakója.

Sokan tévhitben élnek, mert nem a fákról fog a fejünk búbjára hullani, mert alap esetben olyan magasra nem tud felmászni. 

Kullancsok által terjesztett betegségek

A kullancsok által terjesztett két legismertebb betegség a Lyme-kór és a kullancs-encephalitist. Az említett betegségekért felelős kórokozókat általában szúrásával (nyálával) terjeszti, de ettől eltérő fertőzések is lehetségesek. Így:

  • beszáradt széklete felporzik és az állat vagy ember légúti fertőzést szenved;
  • a bőrsebbe került széklet is fertőzhet;
  • az elpusztult kullancs testében a kórokozók életben maradnak, a tetem porladása után az előzőkhöz hasonló módon fertőzhet;
  • az erdei állatok által szennyezett növények, sőt akár a birka vagy kecske tején keresztül is fertőződhetünk;
  • a kullancs vagy annak ürüléke tápcsatornán át (lenyelve) is fertőzhet;
  • A kullancs szakszerűtlen eltávolításakor is történhet fertőződés, ha a kullancs "feje" bennszakad a bőrben. A szétszakadt kullancs testéből kiömlő kórokozó-tartalmú testváladék fertőzi a csípett személyt, s ha körömmel tépték ki, még a körömágyi hajszálrepedésű sebeken keresztül az eltávolítást végző személy is fertőződhet. Ennek kivédésére szolgál a kullancseltávolító kanál, mely állatpatikákban és gyógyszertárakban kapható, de ez is csak egyszer használható a fertőzésveszély miatt.

kullancs-05.jpgEz a rohadék már egy jóllakott példány...

Arra, hogy Lyme-kór (Lyme borreliosis) baktériuma az áldozatba kerüljön, a kullancs bőrberögzülésétől számítva 48-72 óra elteltével van esély. A többi kullancs terjesztette kórokozó a néhány órától néhány napig terjedő időszakban juthat be az élősködő nyálával az áldozatba. Kontinensünkön a kullancs terjesztette fertőző betegségek közül előfordul a nyúlpestis (tularemia), a kérdőjeles láz (Q-láz), a vérzéses kullancsláz (Ehrlichiosis), a mediterrán foltos láz, a Tibola és a közismert agyhártya- és agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis). E kórokozók az embereket és a háziállatokat egyaránt megbetegíthetik.

A kifejlett kullancs biztonságos, fertőzésveszély-mentes eltávolítására a kullancseltávolító kanál alkalmazható. Ez az új eszköz úgy nyomja ki a bőrből a kifejlett kullancsot, mint ahogy a meggymagkinyomó a meggyből a magot. A kanál megkapta - több nemzetközi díj mellett - a Találmányi Világkiállítás aranyérmét is. Az új magyar eszköz kapható az állatpatikákban, a gyógyszertárakban, DM üzlethálózatában és a HáziPatika.com áruházában is.

Védekezés a kullancsok ellen

A kullancsok elleni védelem lehet a zárt ruházat és a különböző kullancsriasztó sprayk, kenőcsök használata. A leghatékonyabb megoldás azonban a védőoltás, amely igaz azonban csak a kullancs-encephalitis ellen véd. Az oltás egy éves kor fölött bárkinek beadható. Minél idősebb korban következik be a megbetegedés, annál súlyosabb lefolyású, így az idősek számára különösen ajánlott. Az oltóanyag elölt kórokozókat tartalmaz. Az oltási sorozatot érdemes ugyan télen megkezdeni, hogy a koranyári kullancstámadás idejére kialakuljon az immunitás, de nyáron sem fölösleges. A gyorsított oltási rend hamarabb eredményez védettséget. Normál rend szerint az első oltást 1-3 hónap elteltével követi a második és 9-12 hónappal a harmadik oltás. Háromévenkénti emlékeztető oltás szükséges a védettség folyamatos fenntartásához. Gyorsított rend szerint a második oltás 14 nap múlva követi az elsőt.

Forrás: Házipatika

Találtam egy igen érdekes és szerintem hasznos videót ezekről a nyomorult lényekről. Érdemes megnézni, mert sokat tanulhatunk belőle. Nem kell pánikba esni! Egyszerűen csak oda kell figyelni magunkra és szeretteinkre és rendszeresen át kell nézni egymást, mert jobb félni mint megijedni!

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása