Smink & Makeup

Citrusfélék az otthoni szépségápolásban

2014. január 10. Katushka

Nem is gondolnánk, hogy egy kis odafigyeléssel a háztartásban fellelhető termékekből milyen jóságos anyagokat készíthetünk magunknak és a hidegtől megterhelt bőrünknek. Nemrég már írtunk a tej egyéb felhasználási lehetőségeiről. Most a téli szezon egyik kedvenc gyümölcs csoportjával, a citrusfélékkel ismerkedhetünk meg közelebbről is.

Mivel imádom a citrusféléket, és szerintem ezzel nem csak én vagyok így, jó tudni, hogy nemcsak nagyon finomak, de az illatuk nyugtató hatású lehet, arról már nem is beszélve, hogy milyen jót tesznek a bőrünkkel, legyen szó akár a gyümölcs húsáról, héjáról vagy levéről. Már több száz éve használják a citrusféléket az orvostudományban, aromaterápiára és a szépségiparban is. Mivel az ezekben jelenlévő természetes citromsav erősen savas pH értékű, ezért a bőrön található elhalt hámsejteket nagyon jól eltávolítja. Méregtelenítő, antiszeptikus tulajdonságai miatt például jól alkalmas a striák kezelésében, a pattanások eltüntetésében vagy a gombás fertőzések ellen. De lássuk, hogy milyen jóságokat tudunk otthon magunknak is "kotyvasztani".

Mandarinos-mandulás arcradír

  • 2 teáskanál durvára darált mandula
  • 1 teáskanál méz
  • fél teáskanál mandarinlé

2and5_mandarin_420.jpg

Minden összetevőt keverj össze alaposan egy tálban és például a zuhany alatt vidd fel az arcodra, majd enyhén dörzsöld bele a bőrödbe 1-2 percen keresztül, végül mosd le bő vízzel.

Lime-os kezelés aknék ellen

  • 1 csésze tej
  • 1 lime kifacsart leve
  • 1 teáskanál glicerin (patikában beszerezhető)

Limes_whole_and_halved.jpg

Forrald fel a tejet egy lábosban és add hozzá a lime levét és a glicerint. Ezután vedd le a tűzről és hagyd kb. 30 percig hűlni a keveréket. Ha kihűlt, akkor az elegyet vagy vattával vagy egy kis ruha segítségével vidd fel az arcodra és nyomkodd bele a bőrödbe. A legjobb, ha egész éjszakán át a bőrödön tud maradni a keverék.

Sejtmegújító grapefruitos maszk

  • 2 evőkanál grapefruitlé
  • 1 teáskanál sárgarépalé
  • 2 evőkanál sima joghurt (minél kevésbé mesterséges joghurt, annál jobb)

grapefruit22.jpgAz összes összetevőt tedd egy tálba és alaposan keverd őket össze. Az így kapott pasztát vidd fel a bőrödre és hagyd rajta 15 percig. Ha letelt az idő, akkor langyos vízzel öblítsd le az arcod. Hidd el, a bőröd felfrissül és ragyogó lesz :)

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása