Smink & Makeup

Hogy működik a lézeres szőrtelenítés?

2014. január 27. spacegirl

Pár napja már keseregtem egy sort az átmeneti szőrtelenítési módokkal való macera miatt. Akár borotválunk, akár epilálunk, akár gyantázunk, folyamatos "programot" és persze költséget jelent a szőrtelenítés. Emellett pedig olyan mellékhatásokkal boldogít minket, mint a bőrpír, szőrtüszőgyulladás és szőrbenövés, ami nem túl kellemes és nem is szép látvány. Azt ígértem, hogy részletesebben fogok foglalkozni a lézeres szőrtelenítéssel, amibe nemrég vágtam bele az Aestheticánál.

lumenis_lightsheer.jpg

A lézeres szőrtelenítés lényege, hogy végleg megszabadít a nem kívánatos szőröktől, (szinte) bárhol legyenek is a testünkön. (Csak a szem környékén, illetve tetoválásokon nem alkalmazható.)

Előnyei:

  • végleges hatást biztosít (az IPL-lel szemben a diódalézer energiája célzott, így biztosít végleges eredményt!)
  • megszabadít a kapcsolódó bőrproblémáktól is
  • már 1-3 kezelés után láthatóak az eredmények: csökken a szőr sűrűsége és erőssége
  • hosszú távon nagyon költséghatékony megoldás
  • szakképzett nővérek végzik a kezeléseket
  • lehetőség van "próbalövésre", melynek alkalmával ki lehet próbálni a lézeres szőrtelenítés hatékonyságát egy kisebb területen

Hátrányai:

  • akkor hozza a legjobb eredményt, ha nagy a kontraszt a bőr és a szőr között, azaz világos bőr és sötét szőrszálak esetén (így nem alkalmazható anyajegyen, tetováláson)
  • összesen kb. 8 kezelésre van szükség, amelyekre 6-8 hetente kerülhet sor, így a kezelési szakasz viszonylag hosszú
  • kis fájdalommal jár (az epilátorhoz tudnám hasonlítani)
  • a kezelések között csak borotvával szabad szőrteleníteni
  • kerülni kell az erős napsugárzást és a szolárium használatát a lézeres szőrtelenítést megelőző és az azt követő 4 hétben
  • rövid távon nagyobb költséget jelent, mint az átmeneti szőrtelenítési módszerek

Jól látszik, hogy az előnyök messze felülmúlják a hátrányokat, de nem árt tisztán látni, hogy pontosan mire számíthatunk!

Hogy működik a lézeres szőrtelenítés?

Az Aestheticánál a Lumenis LightSheer diódalézert használják, amely az Egyesült Államok csúcsminőségű és vezető technológiája. A szabályozható energiaszinteknek köszönhetően a Lumenis LightSheer berendezése csaknem minden bőrtípus és szőrvastagság esetén lehetővé teszi a hatékony kezelést. Úgy működik a dolog, hogy a lézer energiáját a pigmentált szőrszál a szőrtüszőbe vezeti, így az ott nyelődik el és elpusztítja azt. Az elpusztított szőrtüszőből már nem nő sötét, pigmentált szőr, helyükre csak pihék nőhetnek, így a kezelés hatása végleges.

Talán felmerült benned a kérdés, hogy ha a lézer azonnal elpusztítja a szőrtüszőt, akkor miért van szükség ennyi kezelésre. A szőr növekedésének három fázisa van - növekedési, átmeneti és nyugvó - és a lézeres szőrtelenítés csak az aktív, növekedési fázisban lévő szőrtüszőket pusztítja el. Azokra a szőrszálakra, amelyek nem ebben a fázisban vannak, nem hat a kezelés (nem tartalmaznak festéket, így nem tudják elnyelni a lézerfényt), így ki kell várni, hogy a megfelelő állapotban legyenek. Ezért van szükség kb. 8 alkalomra a végleges eredményhez és ezért nem szabad epilátorral vagy gyantával szőrteleníteni a kezelések között!

Alkalmas vagyok a kezelésre?

Az, hogy alkalmas vagy-e a lézeres szőrtelenítésre, egy ingyenes konzultáció során dől el. A tanácsadónőddel közösen töltitek ki az úgynevezett Fitzpatrick-tesztet, amely segít beazonosítani a bőrtípusodat és a számodra megfelelő kezelést. Ha világos bőrőd és sötét szőrszálaid vannak, akkor indulsz a legjobb esélyekkel. A nem pigmentált szőr (ősz, szőke, vörös) csak kis mennyiségű energiát tud felvenni, ami nem biztos, hogy elég a szőrtüszők elpusztításához. Ha a bőr nem világos, akkor pigmentjei is elnyelik az energiát, így egyrészt a szőrszálak kevesebb energiát vesznek fel, másrészt pedig a bőr megég, megpirul.

De természetesen nemcsak a bőr és a szőr számít, így az egészségi állapotodra vonatkozó kérdéseket is feltesz majd a tanácsadónőd. A végleges szőrtelenítés hatékonyságát több tényező is befolyásolja, ezért fontos beszámolni pl. a betegségekről, ill. a szedett gyógyszerekről. Legfőképp azt érdemes tudni, hogy a szedett gyógyszered fényérzékennyé tesz-e. Kizáró oknak számít a terhesség, szoptatás, aktív bőrbetegség, aktív fertőző betegség a kezelendő területen, pigmentfolt, pigmenthiány, melanóma, fényérzékenység, keloid hajlam, epilepszia és sclerosis multiplex.

A konzultáció miatt persze nem kell izgulni, mindenki nagyon kedves és segítőkész náluk, nem lehet semmit elrontani. A kellemetlenség mindössze annyi, hogy a szőrös testrészedet kénytelen vagy megmutatni, hogy meg lehessen állapítani, hogy alkalmas-e a szőrtelenítésre. Úgyhogy a konzultációra tessék kissé szőrösen érkezni, persze azért "növeszteni" nem kell, a lényeg, hogy valamennyire látszódjanak a szőrszálak.

A konzultáció után történik az időpont egyeztetése az első kezelésre. Mivel rengetegen csináltatnak ilyen kezelést, az első időpontra valószínűleg várnod kell majd pár hetet. Mivel a kezelések között 6-8 hétnek kell eltelnie, ez a későbbiekben már nem lesz gond.

Egy következő posztban részletesen beszámolok a kezelés menetéről is!

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása