Smink & Makeup

Moringa – hét narancsnyi C-vitamin a zöld levelekben

2014. november 13. Katushka

Azt már megszokhattuk, hogy a biokozmetikumok hatóanyagai legtöbbször tápanyagokban és vitaminokban gazdag növények közül kerülnek ki, azonban még közülük is kiemelkedik egy itthon még kevéssé ismert szubtrópusi fafajta, a moringa. Az élőhelyén „csodafának” is nevezett faféle emberekkel és állatokkal is csodát tesz. 

premium-moringa-oil-100ml-moringa-oleifera-[2]-131-p.jpg

Jó tudni, hogy ... 

... a moringa (Moringa oleifera) név alatt a 13 trópusi és szubtrópusi fajt tömörítő moringaceae családba tartozik, ám mivel az m. olifera termesztése a legelterjedtebb így a dobverő szóból származó Moringa névvel leggyakrabban ezt a növényt jelölik. Bár a növény csak Afrika és Ázsia bizonyos területein őshonos, ma már a szubtrópusi és trópusi területeken mindenhol termesztik. Nem meglepő módon a termőhelyek térképe szinte teljesen egybeesik azzal az atlasszal, mely az alultápláltság által sújtott (a lakosok 5-35 százaléka nem jut megfelelő mennyiségű vagy minőségű táplálékhoz) vidékeket jelöli. A moringa ugyanis szinte kifogyhatatlan tápanyagforrás. Levelei közel százféle vitamint ásványi- és egyéb tápanyagot tartalmaznak. A teljesség igénye nélkül: C-vitamin tartalma 7-szerese a narancsénak, 4-szer annyi A-vitamint tartalmaz, mint a répa. De a tej kálcium tartalma is csak negyede a moringáénak. Meghökkentő számok, a legmeglepőbb azonban az, hogy a csodafa protein tartalma duplája a joghurténak! 100 gramm friss moringalevélben 9,3 gramm fehérje található, ami több, mint 3 dl 1,5 százalékos tehéntejé. A növény magjainak 40 százaléka olaj, így az élelmezés mellett a biodízel hajtóanyagokat is előszeretettel készítik ebből. Ráadásként a leveleket és a magokat a fa rongálása nélkül is be lehet takarítani. 

Fotor1108194524.jpg

Az indiai ayurvedikus gyógyítás a fa minden részét hosszú ideje használja. A csodafát ott a legértékesebb és a leghasznosabb növényként emlegetik.  Az elmúlt időszakban pedig a kozmetikai ipar is kezdi felfedezni magának ezt a csodálatos fafajtát, mivel tápanyag- és vitamin forrásként való használata mellett magas antioxidáns tartalma miatt a szabadgyök semlegesítő kapacitása is rendhagyó. Segíti a szervezet védekező képességét a bőrön és a hajon egyaránt valamint lassítja az öregedés folyamatait is. A csodálatos hatásról már otthon is meggyőződhetünk, hiszen a Neobio natúrkozmetikai márka már hazánkban is forgalmaz olyan sampont és balzsamot, melynek egyik hatóanyaga a moringa. A bio liliommal illatosított termékek használata után mindenki maga is meggyőződhet a csodafa áldásos hatásairól.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása