Smink & Makeup

Száraz vagy dehidratált - Kérdések és válaszok

2016. március 23. Katushka

Nagyon sokan nem tudják pontosan, hogy milyen is a bőrük. Azt hihetjük, hogy száraz a bőrünk, mert húzódik, kellemetlen, száraz, így rámondjuk, hogy száraz a bőrünk, holott lehet az dehidratált, és egészen más termékeket kellene használnunk. Ebben a posztban találtok jó pár hasznos infót ahhoz, hogy Ti is meg tudjátok állapítani, hogy száraz, vagy dehidratált a bőrötök. Ebben Dr. David Orentreich, a Clinique vezető bőrgyógyásza segít most nekünk.

Mi a különbség a száraz és a dehidratált bőr között?

A "száraz" azt jelenti, hogy nedvességhiányos, nem nedves, az ilyen bőr felszíne talán soha nem is volt nedves. A "dehidratált" alatt azt értjük, hogy a bőr egykor nedves volt, de elvesztette a nedvességet, és jelenleg száraz. Mindkét kifejezés a víz hiányára utal, a köznyelvben azonban a “száraz” jelző alatt sokan olajhiányost, míg a "dehidratált" alatt vízhiányost értenek. 

Két szempont szerint vizsgálhatjuk a “száraz bőrt;” az epidermisz (felhám)/keratin réteg hidratáltsága és az alapvető víztartalom, vagy bőrtöménység szerint. Különbséget kell tennünk a sima és egybefüggő epidermisz és a nem egybefüggő, szakadt epidermisz között, utóbbi még a megfelelő nedvességtartalom esetén is száraznak (érdesnek) érződhet.

a-bor-szerkezete.jpg

A zsíros bőr is lehet dehidratált? Ha igen, miért?

Igen, lehet. Ezt hívjuk "olajkút a sivatagban" szindrómának.  A bőr faggyú (a faggyúmirigyek által termelt váladék) tartalma ilyenkor igen magas, a bőr mégis száraz. A faggyúmirigyek váladéka fontos szerepet játszik a felszíni bőrsejtekben lévő nedvesség megtartásában, de magában, egy a víz párolgását megakadályozó vízmegkötő anyag nélkül nem feltétlenül elegendő a bőr hidratálásához. 

Képzelje el, hogy egy rendkívül száraz kézbőrű személy az egyik kezét olajba, a másikat vízbe mártja. Az olajba mártott kéz bőre “száraz” marad, míg a vízbe mártott kéz bőre rehidratálódik. Azonban amint kiveszi a kezét a vízből, teljesen kiszárad, ha nem visz fel rá emulgeálót. Itt jönnek a képbe a vízmegkötő anyagok és azok az összetevők, melyek segítenek minimálisra csökkenteni az epidermiszen keresztül történő vízveszteséget. Ahhoz, hogy hidratált maradjon a zsíros (vagy bármely más típusú) bőr, amikor csak lehet, kerülni kell azokat a környezeti körülményeket, melyek nedvességvesztést okoznak, amikor pedig nem elkerülhetők ezek a bőrt szárító körülmények, emulgeáló szerekkel kell kompenzálni a veszteséget. 

A zsíros bőr hajlamos lehet a pattanásosodásra és a pórusok eltömődésére, ezért körültekintően kell megválasztani azokat az emulgeáló szereket, melyek a bőrbe zárják ugyan a nedvességet, de nem súlyosbítják az akne állapotát. A vízmegkötő anyagok a levegőből szívják magukba a nedvességet, és a bőrbe zárják a vizet.

Miért válik egyre szárazabbá a bőrünk, ahogy öregszünk?

Az életkor előrehaladtával a bőr védőrétegének nedvességmegtartó képessége fokozatosan gyengül, végül elvész.

Egyéb okai is lehetnek:

  • Az epidermisz egyre ritkább megújulása révén egyre jobban rongálódik a bőrfelszín. A felszíni hámsejtek egyre öregebbek és durvábbak, így a bőrfelszín száraznak látszik és érződik.
  • 45 éves kor felett, részben a mellékvesekéreg által termelt dehydropeiandrosterone (DHEA) hormon szintjének esése miatt csökken a nők bőrének faggyútermelése. Ez a hormon a bőrben a faggyúmirigyek aktivitását is szabályozó hormonokká alakul át.
  • A napfény által okozott károsodás halmozódása számtalan változással jár, többek közt gyengíti a keringést, ezáltal a víz szállítását a bőrben.

A dehidratált bőr összefügg az életkorral?

Igen. Védőrétegként a bőr összetett feladatot lát el. Az egyik ezek közül a nedvesség megtartása. Az életkor előrehaladtával azonban egyre gyengül ez a képessége. A bőr egyre vékonyodik. A faggyútermelés csökken. A napfény által okozott, halmozott károsodás hatásai tovább gyengítik a bőr védőréteg funkcióját. Vannak azonban, akiknek örökletes hajlamok miatt már fiatalon is száraz a bőrük.

Mi teheti dehidratálttá a bőrt?

A száraz levegő (a fűtés, a repülőgépek levegője), a szél (mely felgyorsítja a víz elpárolgását és hidegérzet kialakulásához vezet), a napfény, a hidratálás nélküli túlzott tisztítás (emulgeálás nélküli exfoliálás), a nagy tengerszint feletti magasság (alacsony relatív páratartalom), az alkoholfogyasztás, a láz, és a dohányzás. A folyadékbevitel vagy –pótlás hiánya, különösen erős izzadás után (sport, hőség) is közrejátszhat.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása