Smink & Makeup

Gazdaságos praktikák

2017. január 27. Katushka

Vagyunk néhányan akik a világ minden pénzét el tudnánk költeni sminkekre, bőr és hajápolási termékekre. De van az a pont, amikor be kell húzni a kéziféket. Ilyenkor érdemes kicsit körülnézni otthon, hogy milyen termékeink, eszközeink vannak, amiket akár újjá tudunk éleszteni, vagy akár drágább termékeket helyettesíteni is tudunk olcsóbb megoldásokkal. Összegyűjtöttem pár ötletet, amiket érdemes lehet kipróbálni, ha kicsit takarékoskodni akarunk és persze olyat is, ami jópofán hangzik, de veszélyes is lehet!

Keverj magadnak otthon színes ajakbalzsamot/szájfényt

A legegyszerűbb módja az, ha a már meglévő, színtelen ajak hidratálóddal dolgozol. Ilyenkor nem kell mást tenned, mint kiveszel egy keveset a hidratálódból. Egy kanálra teszed, majd keversz hozzá némi jól pigmentált festéket. Lehet ez pigment, szemhéjfesték, pirosító. Bármi, aminek tetszik a színe. Ha igazán egyedi darabot akarsz kreálni, akkor keverhetsz hozzá apró szemű csillámport, vagy metál finishű pigmentet, vagy eredetileg is olyan pl. szemhéjfestéket használsz, aminek már ilyen a finishe. Ezeket melegítsd össze gyertyaláng felett, keverd össze és egy szimpatikus tárolóba öntsd bele. Lehet ez kis tégely, vagy akár szőlőzsír tartó. Az ajakápoló helyett használható kókuszzsír is. Ha illatosítani szeretnéd, akkor használhatsz pár csepp illóolajat is. 

1_1.jpg

Pár éve voltam egy kencekészítő tanfolyamon, ahol egy nagyon egyszerű, de iszonyú tápláló ajakbalzsamot készítettünk. Az alapanyagokat igaz be kell szerezni, ami költséggel jár, de kevés kell belőle és ha barátnőkkel összedobjuk az összetevők árát, akkor akár együtt is készíthetjük őket, mert sok ajakápoló kijön belőle.

  • 1 egység méhviaszt
  • 1 egység sheavaj
  • 1 egység kakaóvaj
  • 1 fél egység mandulaolaj

Ezeket összemelegítjük a fenti sorrendben, hogy homogén legyen és hozzáadjuk a színezőanyagot, tartóba öntjük, majd hűtőbe téve, megdermesztjük és már használhatóak is.

Ha már azt hiszed kifogyott

Kezeket fel, aki azt hitte, hogy ha már nem tudja használni kedvenc rúzsát, akkor kuka! Sokan nem is gondolnánk, hogy még mennyi rúzs lapul a tokban, amit elvileg már nem tudunk használni, mert nem férünk hozzá. Pedig ha egy spatulával, vagy arra alkalmas eszközzel kikaparjuk a maradékot a tokból, akkor láthatjuk, hogy még jó pár használatra elegendő anyag van benne. Ezt használhatjuk úgy, hogy egy tégelybe tesszük, mikróban felolvasztjuk, vagy az előbb említett módon színezett ajakbalzsamot készítünk magunknak. 

img_9462.JPG

Készíts otthon arcradírt

Sajnos egyre többen, egyre több dologra allergiásak az emberek. Rengeteg, adott esetben feleslegesen hozzáadott kemikáliák vannak a termékekben, melyek többet ártanak, mint használnak. Akár allergiásak vagyunk, akár nem, érdemes lehet kísérletezni otthon ilyen és ehhez hasonló keverékekkel, mert nagyon sokat árthatunk a bőrünknek, ha nem megfelelő termékeket használunk, de ha nagyanyáink trükkjeihez fordulunk, azzal nagyot nem hibázhatunk. Ilyen például a házi arcradír. 

2_2.jpg

  • 4 evőkanál zabliszt
  • 1 evőkanál tejpor
  • 1 evőkanál kaolin (fehér por)
  • 1 evőkanál méz
  • desztillált víz

Az összetevőket össze kell keverni, hogy egy sűrűbb masszát kapjuk. Ezzel nyugodtan átradírozhatjuk a bőrünket, majd langyos vízzel öblítsük le.

Ha ennél még egyszerűbb keveréket szeretnénk, akkor az alábbi összetevőket használjuk:

3_1.jpg

  • 1 egység oliva olaj
  • 1 egység méz
  • 2 egység kristálycukor

Ezeket keverjük össze és gyengéden masszírozzuk át vele a bőrünket. Fontos, hogy óvatos mozdulatokkal dolgozzunk, mert a cukor durvább szemcséi mikro sérüléseket okozhatnak a bőrön, ha nem vigyázunk. Ezt természetesen használhatjuk az egész testünkön is!

Ajak radír

Sokan elfeledkeznek erről, de ha valaki egyszer kipróbálja, biztos mindig csinálni fogja. Ez az ajak radírozás. Ha igazán szép ajkakat akarunk, illetve, hogy a rúzs, főleg a matt finishűek, tökéletesen terüljenek a szánkon, akkor elengedhetetlen az alapos előkészítés. Ehhez érdemes leradírozni picit az ajkakat, majd hidratálni. Erre mehet a rúzs. Sokkal szebb és tartósabb is lesz a végeredmény.

4_1.jpg

  • 1 rész méz
  • 1 rész barnacukor
  • 1 rész olivaolaj

A lényeg, hogy amikor otthon szeretnétek magatoknak bőrápolási készítményeket csinálni, akkor mindig győződjetek meg arról, hogy az alapanyagok jó minőségűek legyenek, mert ha nem így van, akkor többet árthattok magatoknak mint használtok. 

Ezek a „receptek” részemről már mind ki voltak próbálva és nagyon jól működtek, így bátran merem őket ajánlani!

 

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása