Smink & Makeup

Napozási kisokos! Fontos infók a fényvédelemről

2017. június 26. Katushka

Amint beköszönt a nyár és a nagy meleg, szinte minden nap elmondják nekünk különböző fórumokon, hogy csak korlátozott ideig tartózkodjunk a napon, mert nem csak hőgutát kaphatunk, hanem a káros sugarak miatt komoly problémákkal szembesülhetünk és a napégés ebből csak egy... Tisztán emlékszem, hogy amikor kicsi voltam és Görögországban nyaraltunk szinte egész nap a vízben voltam. Anyukám unásig ismételte, hogy kenjük be a bőröm, mert meg fog égni. De mivel folyton pacsáltam, ezért hamarabb lejött a bőrömről a fényvédő, ezért konkrétan enyhe fokú égési sérüléseim lettek. Nem csak hogy pecsenye vörös volt a bőröm, hanem még kellemetlen, fájó hólyagok is keletkeztek a bőrömön, amihez még a ruha sem érhetett, úgy fájt. Hála égnek a hegeik nyom nélkül eltűntek, de ez valószínűleg köszönhető annak is, hogy fiatal volt a bőröm, így jobban regenerálódott. 

napeges_nagy.jpg

Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas képek következnek.

Sokan azt gondolják, hogy elég csak akkor kenni magunkat, amikor napozunk, vagy strandolunk. Döbbenetes számomra, hogy van olyan blogger itthon is, aki képes azt állítani, hogy ő télen nem használ fényvédőt, mert úgysem süt a nap, nyáron meg csak akkor használ, ha kimegy a strandra. Fel nem foghatom, hogy valaki hogy lehet ilyen felelőtlen... Akkor tegyük tisztába a dolgokat!!! A fényvédők a káros sugarak ellen védenek, nem pedig effektíve a "napocskától", vagyis akkor amikor "nagyon süt". Ha biztonságban akarsz lenni, oda kell figyelned a bőrödre és gondoskodnod kell róla. Az UV-sugarak nagyon ártalmasak lehetnek, és a károsodást néha nem is lehet rögtön észrevenni. Csak néhány egyszerű óvintézkedésre van szükség, hogy nyugodtan élvezhesd a napozás örömeit és megőrizd bőröd egészségét.

105a413935d5e2ef96996a2c9a3f32c8.jpeg

forrás: Profimédia Reddot

Viszont azt is fontosnak tartom megjegyezni, hogy a napfényre mennünk viszont kell, mert a D Vitamin nagyon fontos a szervezet számára. De egyáltalán nem mindegy, hogy hogy megyünk a napra! Érdekes tény, hogy mióta az emberek félnek a napozástól, radikálisan megnőtt azon betegségek száma, melyek kialakulásának esélyét a napozás csökkentené, és ennél lényegesen kisebb számban csökkent a leégések miatt kialakul bőrrákosok száma. Amit jó ha észben tartunk, hogy 11 és 3 óra között kerüljük az erős és közvetlen napsugárzást! Tehát használjunk megfelelő faktorszámú napvédőt, illetve védhetjük magunkat még a megfelelő ruházattal, pl kalappal, vékony, fehér ruházattal, mely igaz nem nyújt 100%-os védelmet, de ez is több a semminél!

Jó tudni!

A termékeken feltüntetett SPF (Sun Protector Factor) az UV-B sugárzás elleni védelemre vonatkozik, azt mutatja, hogy mennyi ideig lehetünk a napon, ha használjuk a fényvédő készítményt. Vagyis, ha a fényvédő termék nélkül 10 perc alatt égünk le, egy 120-as faktorú krémmel ez az idő 200 perc lesz.

napeges-leeges.jpg

Érdemes 1,5-2 óránként azért újra kenni a fényvédőt, főleg, ha fürdőztünk, vagy fokozottan izzadunk, mert a legvízállóbb napkrém is lejön egy idő után és így már semmitől sem fog megvédeni minket.  

Bőrtípusfüggő  faktorszámok

  • Az 1. bőrtípusba tartoznak a vörös vagy világosszőke hajú, fehér bőrű emberek, akik szinte sohasem barnulnak le, ők használjanak minimum 40-es fényvédő faktort.
  • A 2. típus először leég, majd lebarnul, számukra a 20-as megfelelő.
  • A 3. típus már ehhez képest jól barnul, nekik a 10-es faktorszámú is elegendő.
  • A 4. típus szinte sohasem ég le, az 5. típusba az észak-afrikai, az ázsiai és a mediterrán térségek lakói sorolhatók, a 6. típus a fekete bőrűeké. Ők 10-es vagy annál alacsonyabb faktorszámot válasszanak.
forrás:webbeteg

7_1.jpg

És ami szintén nagyon fontos, hogy a bőrünk nem felejt! Szépen elraktározza magának a kis információkat, amikor megégett, vagy túl sok negatív sugárzás érte és szépen lassan elindul a sejtek rákosodása, amit talán nem érdemes bekockáztatni! 

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása