Smink & Makeup

Hogyan válasszak sminkiskolát?

2011. szeptember 07. Judit04

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a sminkiskolák. Egyre több lány, sőt fiú szeretne sminkes lenni és kezdi el különböző iskolákban a tanfolyamokat. Néhány tanácsot szeretnék adni, hogy mire figyeljetek, ha ilyen tanfolyamon töritek a fejeteket.


Pillanatkép - Kathuska a Make-up Group School sminktanfolyamán

Nagyon fontos szempont, hogy mérlegelni kell, valóban ezt a szakmát szeretnénk-e elvégezni, mert ehhez nagyon sok gyakorlásra, kitartásra lesz szükség. Senki sem lesz egyből sminkmester. Gondoljunk csak bele, az órásmesterek is hosszú inasmunka után lehettek csak mesterek és csakis akkor, ha a munkájukat precízen, pontosan, szépen végezték el. Tehát, senki se várja, hogy egy alapképzés után már minden menni fog.

A túl kevés óraszám és a túl sok óraszám is gyanús. Tudnotok kell, hogy rengeteg sminkiskola van a piacon és nagyon fontos, hogy a megfelelőt válasszátok ki, hogy ne legyen csalódás és kidobott pénz a vége. Sajnos a sminkes szakma még nem teljesen kiforrott Magyarországon, sok olyan iskola működik, ahol bizony még akár az oktató tudása is megkérdőjelezhető. A másik gond az árakkal van, sokszor azt hisszük, hogy a méregdrága iskola tökéletes, hiszen a minőséget meg kell fizetni, de sajnos a drága tanfolyam nem mindig párosul minőségi oktatással. Sokszor a kisebb pénzért oktató iskolák megbízhatóbbnak bizonyulnak, mint a nagyok. Ezért is fontos, hogy nyitott szemmel járjatok!

Mindig nézzétek meg a sminkiskolák oldalán, hogy fent van-e a tematikájuk és az óraszám összhangban áll-e ezzel. A túl kevés óraszám nem elegendő a biztos alapokhoz, a túl sok óraszám meg irreális, vagy hamarabb kiraknak a tanfolyamról, mondván már nagyon ügyes vagy, vagy a vége felé már csak azért jársz be, mert még van fennmaradt óraszám, de értelme már nem sok van, de persze valamivel „indokolni” kell a magasabb tanfolyamdíjakat. A tematika azért is fontos, hogy tudjátok mit is kaptok a pénzetekért, ha kevésnek tűnik a tananyag a pénzért, inkább nézzetek még körül. A másik véglet, mikor telepakolják mindenféle plusz dologgal csak azért, hogy többnek tűnjön, ezek jó dolgok, de fontos mérlegelni, hogy szükségünk van-e rájuk, érdemes-e megfizetnünk ezeket.

Mindig nézzétek meg a referenciaképeiket, mert azok is rengeteget elárulnak az iskola színvonaláról. Nagyon kell vigyázni, mert van olyan is, hogy a netről szedik le külföldi oldalakról a képeket, ezzel félrevezetve a tanulókat és hallottam már olyat is, hogy másnak a képét használják fel a tudta és engedélye nélkül. Érdemes kérdezősködni a végzősöktől, hogy Nekik milyen tapasztalatuk volt. És persze, ha megnézitek a végzősök munkáit is, abból is nagyon sok mindent le tudtok szűrni.

Érdemes elmenni megnézni, hogy egy oktatás hogyan zajlik náluk, mert ebből nagyon sok következtetést le tudtok vonni. Nagyon fontos, hogy mennyi tanuló van egyszerre az oktatáson, mert a túl sok fő nem biztosít színvonalas oktatást. Saját tapasztalatból tudom, hogy 2 embernél többre egy oktató nem tud figyelni, ha minőségi oktatást szeretne nyújtani.

Érdemes körüljárni azt is, hogy mennyire kötött a tanfolyamok időpontja. Nyilván bosszantó lehet, ha indul a kurzus adott időpontokon és közbejön egy váratlan betegség vagy bármi, ami megzavarja a tanmenetet. Ilyenkor jobb esetben lehet halasztani, rosszabb esetben elbukjuk a pénzünket, hiszen adott időpontra iratkoztunk be. Van olyan tanulóm, aki neves iskolában kezdett és 2 alkalom után azt mondta inkább bukja a pénzt, de ez nem oktatás, Ő azért többet nem fizet, hogy az oktató a másik szobában számítógépezik vagy ebédel, de még véletlenül sem a tanulóval foglalkozik. Otthagyta. Mára befejezte tanulmányait, sminkes, méghozzá nagyon letisztultan, kreatívan dolgozik, büszke vagyok Rá nagyon.

Nem szabad bedőlni annak sem, ha munkát ígérnek a tanfolyam elvégzése után, mert nagyon elenyésző a számuk azoknak az iskoláknak, akik ezt be is tartják.

Érdeklődjétek meg, milyen anyagokkal, eszközökkel dolgoznak, mit biztosítanak az órákon, kell-e saját felszerelést venni ahhoz, hogy az órákon részt vegyetek. Biztosítanak-e modelleket a tanfolyam ideje alatt, vagy Nektek kell hoznotok. Ez mondjuk egy sarkalatos kérdés, itt picit megvédeném az oktatókat is, ugyanis nagyon nehéz megbízható modelleket szerezni, főként juttatás nélkül. Igen érdekes óradíjakról hallottam már pályafutásom során és bizony nem tartom reálisnak. Persze mérlegelni kell azt is, hogy mennyire drága a tanfolyam, mert ha sok pénzt fizetünk, joggal várhatjuk, hogy szervezze az iskola a modelleket, akiken gyakorolni lehet.

Nem szabad hagyni azt sem, hogy Rátok kényszerítsék az esetlegesen általuk forgalmazott termékeket sem, addig amíg nem ismeritek meg, nem próbáljátok ki azokat és nem tudjátok, hogy valóban minőségi termékkel van-e dolgotok.

A lényeg tehát, hogy nyitott szemmel járj és körültekintően, megfontoltan válassz iskolát!

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása