Smink & Makeup

Bloggerinák: Anna, a Füst és Ragyogás szerzője

2011. szeptember 23. spacegirl

A Bloggerinák sorozatunkban ma Annát, a Füst és Ragyogás szerzőjét kérdeztük. A Füst és Ragyogás azért is nagy kedvencem, mert az igényes és alaposan átgondolt tartalom mellett nagyon élvezetes stílusban, finom ironiával íródik.

Mi ez? A Bloggerinák sorozatban olyan hazai bloggereket mutatunk be, akik szépség témában vezetnek blogot. Az emailes interjúk során 15 körkérdést teszünk fel, így mindenkit azonos szempontok szerint tudunk bemutatni. A válaszokat pedig néhány további kérdéssel boncolgatjuk tovább.

Mikor kezdted a blogolást és mi volt a motivációd?

Másfél éve a Sminkblog keresett társszerzőt, és oda írtam először. Aztán ott egy fél év múltán elfogyott a motiváció, nem nagyon bírtam többet írni. Idén tavasszal gondoltam arra, hogy újrakezdem saját bloggal amit véghez is vittem, de csak most augusztusban kezdtem el komolyan venni a dolgot. A motivációm főleg abban áll, hogy azt a baromi sok sminkcuccot, amit az évek során felhalmoztam (és amire komoly összegeket áldoztam), a blogolással úgymond értelmesebb célokra is felhasználjam, a tapasztalataim pedig hátha másnak is hasznára válnak...

Mi alapján választod meg a témákat, amikről írsz?

Egy hétre előre megtervezem, hogy milyen témákat fogok elővenni. Mindig azt, aminek van valami apropója. Évszakváltás, új termék, valami új tapasztalat a sminkelésnél vagy egy sorozat aminek rég íródott új része.. igyekszem minél kevésbé termékközpontúvá tenni a blogot, mert az eszement vásárolgatásnak tényleg elejét vettem, bár a blogon persze ez nem annyira látszik.

Figyeled, hogy mennyien nézik a blogodat? Fontos Neked, hogy sokan kövessék?

Persze figyelem, mert olyan izgi látni, ahogy kerülnek látogatók az oldalra! Nem különösebben számít, hogy hányan követnek - ha az a pár ember kap valamit az írásokból, aki rendszeresen olvas, az nekem már szuper eredmény. Tisztában vagyok vele, hogy a magas látogatottság kötelezettségekkel is jár na és persze csomó kritikával, negatív véleménnyel. Nem tudom, ezekre készen állnék-e, de persze ha beüt a népszerűség, akkor nem fogok mérgelődni.

Szerinted fel lehet készülni a negatív kommentekre vagy legalábbis ténylegesen nem foglalkozni velük?

Szerintem lehet azon igyekezni, hogy felkészülök a negatív kommentekre, de aztán valószínűleg nem sikerülne, legalábbis nekem. Pár hete jelent meg Púderfelhő blogján egy poszt egy hazai webáruház kritikájáról, amely után felpezsdült a kommentelés, de nagyon. Na, hát amik oda bekerültek, azon majdnem elsírtam magam pedig nem is az én blogomról volt szó. Pontosan az volt ott is a probléma, hogy nem az írás tartalmát, hanem a blogger személyét támadták a kommentelők. A tartalmak a blogomon nem feddhetetlenek és le is szoktam írni, hogy nem vagyok profi, ezek az én saját tapasztalataim és abszolút megcáfolhatóak.

Van valamilyen közép- vagy hosszabb távú célod a bloggal a tapasztalatok megosztásán túl?

Ha úgy látom, hogy arra, amit csinálok van igény, akkor abszolút vannak célok. Hogy ezek mik, az egyelőre maradjon titok.

Hogyan tanultál sminkelni?

Teljesen autodidakta módon, először beauty blogokat olvastam, eljártam néhány MAC sminkelésre, aztán rászoktam a sminkvideókra. Nagyon rákattantam a dologra, volt egy igen intenzív időszak ami tanulással és hát bizony sok vásárlással is járt.

Mivel foglalkozol, amikor nem blogolsz?

Marketinges vagyok, ezt a szemüvegemet is sokszor felveszem, amikor írok a blogba.

Melyik a kedvenc hasonló témájú blogod és/vagy YouTube "sminkgurud"? Van példaképed ezen a területen?

Temptalia, bár ezt én már nem nevezném blognak hanem inkább makeup-portálnak, elképesztő munkatempója van a csajnak. Youtube-on pedig a Pixiwoo lányokat szeretem. Nincs annyira példaképem, szerintem én azért eléggé másmilyen vagyok, mint a legtöbb beauty blogger vagy vlogger. Nem tudnám elképzelni, hogy magamról tegyek fel fotókat vagy ilyesmi. Inkább írok, és néha talán többet filózom mint egy átlagos sminkblogger.

Van olyan, hogy átlagos sminkblogger? Mit értesz ez alatt?

Az átlagost arra értem, hogy szerintem a legtöbb lányban, aki beauty blogolásra adja a fejét, van némi egészséges exhibicionizmus. Ez nekem abszolút nincs meg, jobban szeretek inkább az írásaimban megmutatkozni, mint a fotóimban. Pedig sokszor annyival, de annyival könnyebb lenne fotókkal bemutatni a sminkelés egyes fázisait! Ezért aztán tisztában vagyok vele, a blogom nem lesz egy valódi tutorialos blog, nem ebből fognak megtanulni sminkelni a csajok. Mivel viszont úgy gondolom, hogy minden készség elsajátítása először is fejben dől el, ezért én inkább elvi, hozzáállásbeli muníciót próbálok adni a sminkeléssel barátkozók vagy már nyakig benne levők számára.  

Melyik az abszolút kedvenc sminkmárkád?

MAC, de ez nem jelenti azt, hogy elfogult lennék a termékekkel szemben! Ha valami nem tetszik tőlük, akkor azt nem hallgatom el, sőt.

A MAC-en kívül van még olyan márka, amit előszeretettel használsz?

A Bobbi Brown szerintem egy csomó műfajban verhetetlen, csak hát nagyon felülpozicionált márka, szűk réteg engedheti meg magának a termékeik használatát. Ezért őket nem mindig tudom jó szívvel ajánlani. A MAC ár-érték szempontjából már sokkal jobb helyen van, nagyon érdekes, ahogy itthon belőtték magukat árazás szempontjából a high-end (parfümériákban kapható) és a drogériás márkák közé. Az itthon nem kapható beauty-brandekről pedig ne is beszéljünk: Urban Decay, NARS, Ilamasqua, The Balm, Benefit, MakeUpForever, stb-stb. Eléggé rossz belegondolni, hogy mi itthon mennyire be vagyunk szűkülve kínálat szempontjából. A klasszikus high-end márkák smink-kínálata engem soha nem érdekelt, szerintem ezek nem a sminkőrültekhez szólnak elsősorban, inkább azokhoz, akik kompromisszum-mentes minőséget keresnek a sminkeléshez, de nem feltétlenül gyűjtők vagy újdonságkeresők. Gyönyörűek és biztos kiválóak a termékeik, de nem mozgatnak meg bennem semmit, na nem minthogyha hajlandó lennék értük kifizetni azt a pénzt, amibe kerülnek. A drogériás márkáknál pedig ahhoz nincs kedvem, hogy a nagy ár-értékarány bajnokot megtaláljam a hatalmas kínálatban. Ehhez túl kényelmes vásárlói típus vagyok.  

Melyik a három kedvenc sminkterméked, amit mindenképpen ajánlasz másoknak is?

Huhh de nehéz, nézzük csak... 1. szempillagöndörítő, 2. Bobbi Brown Pot Rouge krémpirosítók, 3. MAC Face&Body alapozó. Szerintem a helyes pirosító használatra minden nőt rá kellene szoktatni.

A pirosítással kapcsolatban mi az aranyszabály? Miben szoktak hibázni a lányok?

Legfőképpen az szokott lenni a bibi, hogy nem használnak egyáltalán. Amúgy meg a kevesebb több elvének figyelmen kívül hagyása, illetve a járomcsontra való pozícionálás szokott lenni szerintem általános probléma, mindkettő kiküszöbölhető megfelelő ecsethasználattal. A másik észrevehető baki a színek össze-vissza használata. A hideg-meleg tónusok elvét például nagyon fontos lenne megérteni, így nem tenne senki barackos pirosítót a lila szemekhez.

Mi volt a legnagyobb csalódásod a sminktermékek közül?

Highlighter ceruza a vízvonalban használva. Csomót vártam rá, hogy a MAC kihozzon egy ilyen világos cerkát, minden blog áradozott róla, hogy mennyire ütős hatása van, aztán nekem meg egyáltalán nem tetszett az eredmény. Olyan mű volt.

A világos ceruzán kívül milyen MAC-termék van még, ami szerinted teljes mellélövés?

A világos ceruza objektíve biztosan nem teljes mellélövés, mert fotózáson például gondolom, működik, nekem hétköznapi használatra nagyon nem jött be. Háát, én a PrepPrime vonalukban nem vagyok annyira biztos, hogy akár ők is értik, az a sokféle bázis mire való. Az alapozó primerjüket én is használom néha, de az összes többi primerjüknél rá kell kérdeznem, hogy vajon tényleg feltétlenül szükséges ezek használata? A szempillanövesztő szérum szerintem a marketing-ígéretek gödrének legalja, de ha valakinek bizonyíthatóan szempillaerdő nőtt a használatával, akkor elnézést kérek a megjegyzésért. A tavaszi Big Bounce limitált szemhéjkrémet óriási várakozás előzte meg, aztán nagyon nagyott bukott a kollekció. Egyszerűen a termékek használhatatlanok voltak önmagukban és bázisként is. Mostanában a limitált kollekciókkal vannak komoly minőségbeli problémák, ami egy kicsit aggasztó...  

Volt már olyan termék, amit azért vásároltál meg, mert arra gondoltál, hogy az olvasóidnak milyen érdekes lesz, ha írsz róla?

Most már elkezdődött ez is. A héten vettem a drogériában két terméket is, hogy ne csak mindig high-end márkák legyenek már a blogban. Pont ma tettem ki róluk a posztot, remélem hasznosnak találják az olvasók.

Milyen témák a legnépszerűbbek a blogodon?

Úgy látom, hogy a személyesebb bejegyzések a legnépszerűbbek. Persze ezeket a legnehezebb megírni, mert ehhez tényleg kell ihlet, rá kell készülni stb. - ilyen az én formám. A gyenge fotóminőség egyelőre komoly akadályt jelent a teszteknél, swatch-okat például egyáltalán nem tudok csinálni, múltkor pirosítót próbáltam befotózni, de rémes lett. Igyekszem beruházni egy jó kis fényképezőre és akkor remélem a tesztek is hasznosabbak lesznek.

Mennyit foglalkozol a blogolással egy nap/egy héten?

Igyekszem kétnaponta posztolni. Szerencsére gyorsan írok, de azért nem egyszerű az élet többi területével összekombinálni a blogolást...

Tudatosan építed a közösséget és a látogatottságot a blogodon? Ha igen, mik a kedvenc praktikáid, amiket másokkal is szívesen megosztanál?

Egyelőre nem foglalkozom a látogatottság növelésével. Most arra koncentrálok hogy rendszeres és minőségi tartalmat gyártsak, na és hogy tudjak végre normális fotókat készíteni. Amúgy is inkább a fokozatosság híve vagyok: ha egyenletesen színvonalas tartalom lesz a blogon akkor azt gondolom, hogy rá fog találni az, akit érdekel a téma.

A blogodon kívül van még olyan oldal vagy újság, ahol publikálsz?

Nincsen, de soha ne mondd, hogy soha.

Ismertél meg új barátokat a blogoláson keresztül, akikkel offline is tartod a kapcsolatot?

Igen, a Sminkblogból Karolinával nagyon jóban vagyunk, ahogy kijön valami új limitált sminkcucc, máris indul a forródrót.

Ki legyen a következő interjú alanya?

Hát erre nem tudok válaszolni, akiket olvasok azok már mind ki vannak pipálva. Mondjuk Temptaliát megkereshetnéd...

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása