Smink & Makeup

Felkészülés fotózásra - mire figyel a fotós, mire a sminkes?

2012. április 27. blondiegirl

Nemrég olvastam Mara bejegyzését, ami a TFCD alapon történő fotózásról szól. (Time For CD, ami azt jelenti, hogy mindenki ingyen dolgozik a referenciaképekért cserébe.) Érdekes kérdéseket vet fel, fotós szemszögből is mindennel egyet kell értenem vele. A fotósok sokszor nem figyelnek a munkatársaikra, nem hagynak időt elkészíteni a sminket, frizurát, vagy a saját elképzeléseiket erőltetik. A fotózás után pedig úgy kell tőlük elkönyörögni a kész képeket. Szerencsére, ha jó csapat áll össze, nagyon klassz gyakorlási lehetőség, és mindenkinek megtérül a befektetett munka.

A Fotosworkshop szervezésében részt vettem a Kanovits Gábor vezette címlapfotós workhopon, ahol Harcos Andi sminkessel beszélgettünk arról, hogy mivel tudják a fotósok segíteni a sminkesek munkáját.

A fotózás mindig csapatmunka, akár TFCD alapon dolgozunk, akár megrendelésre. A fodrász, a sminkes, a stylist és a fotós együttműködése elengedhetetlen a jó képek elkészítéséhez. Fontos, hogy mit fogunk megvalósítani, milyen legyen a hatás. Érdemes néhány képet gyűjteni a nekünk tetsző hangulatról, és időben átküldeni a sminkesnek, aki ezek alapján tud inspirálódni. A sminket azonban mindig a megrendelés témája határozza meg. Ha a külsős megrendelőnek speciális kívánsága van, azt is mindig közöljük!

sminkes: Harcos Andrea
fotó: György Éva
modell: Danka

Amit mindenképpen érdemes a sminkessel megosztani:
- Kültéren, vagy stúdióban lesz a fotózás?
- Milyen lesz a színvilág?
- Fogunk-e ventilátort használni?
- Lesz-e lehetőség átsminkelni a modellt?

A modell kiválasztása:

A legtöbb esetben a fotós választja a modellt, a sminkes általában már csak a fotózás napján találkozik vele. Ezért a fotósnak kell figyelnie a főbb szempontokra:
- A legkedveltebb az ovális arcforma - jó, ha nem, vagy csak alig kell korrekciózni, de természetesen egy szögletesebb arc is lehet nagyon szép és karakteres.
- Fontos a hibátlan arc, hámló bőrrel nagyon nehéz dolgozni, ha lepereg az alapozó.
- A száj legyen arányos, esetleg dús is.
- Jó, ha a modell nyitott tekintetű.
- Ne viseljen épített műszempillát, hadd döntse el a sminkes, hogy milyen sminket tesz fel.
- Lehetőleg ne legyen tetovált szemöldöke, a körme ne legyen kifestve.
Általában minden ízlés kérdése és mindig a megrendelő mondja el, hogy milyen típusú modellt keres. Egészen más a helyzet, ha magunknak fotózunk, vagy éppen a modell felkérésére. Ha van rá mód, a modell fotóját is küldjük el a sminkesnek a fotózás előtt, így számíthatunk rá, hogy kész ötleteket hoz a munkára. A modell mindig smink nélkül érkezzen!

A sminkes kiválasztása:

Amikor sminkest keresünk, sose felejtsünk el referencia anyagot kérni tőle, így eldönthetjük, hogy munkái tetszenek-e nekünk, ízlésvilága egyezik-e a miénkkel. Hiába kérünk finom, lágy sminket, ha a sminkesnek más elképzelései vannak a lágy sminkről, mint nekünk. Egy profi sminkes professzionális anyagokkal dolgozik, tudja, hogy a különböző anyagok hogyan viselkednek a fényképen. A csillámpor mindig fekete vagy fehér pöttyökként jelenik meg, a kék például fekete lesz.

A sminkes mindig maradjon ott a fotózás végéig, ne sajnáljunk megfizetni olyan szakembert, akinek ez természetes. Ha fotózás közben átfénylik a bőr, vagy elkenődik a smink, szóljunk. Egy kis igazítás nagyon megkönnyíti a későbbi munkánkat, és a sminkes is hálás lesz, ha a képeken nincsenek olyan hibák, amiket a helyszínen pár perc alatt korrigálhatott volna.  A szünetekben nem csak a sminket lehet felfrissíteni, hagyjunk időt pihenni, enni-inni mindenkinek. Tiszteljük meg a modellünket is azzal, hogy nem gépnek tekintjük, hanem a csapatunk tagjának.

smink: Harcos Andrea
fotó: György Éva
modell: Danka

---

Lifestyle család- és gyerekfotózás: DreamWorld Photography by Ingrid Ihasz

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása