Smink & Makeup

Hazugságok a címkén

2012. július 21. spacegirl

Olajmentes! 100%-ig természetes anyagokból készült! 24h hosszantartó hatás!

Nagyjából naponta látjuk ezeket a frázisokat a különféle temékek reklámjában és dobozain. Sajnos ezek az állítások, még ha igazak is, legtöbbször félrevezetőek vagy nem is jelentenek semmit.

cosmetic-ingredients.jpeg

Olajmentes - Általában a zsírosabb, pattanásos bőrűek keresik az olajmentes termékeket, a kozmetikai cégek pedig szépen kihasználják ezt az igényt. Sajnos az "olajmentesség" többnyire csak egy marketing trükk a termékek eladásában, és sokszor csupán annyit jelent, hogy természetes olajok helyett szintetikus olajokat használnak. A szintetikus olajok azonban akár jobban is irritálhatják a bőrt, mint a természetes változatok. Az "oilfree" helyett érdemesebb a "noncomedogenic" or "nonacnegenic" feliratot keresni a termékeken, mert ezek nem tömítik el a pórusokat és nem okoznak pattanásokat. Érdemes megemlíteni, hogy vannak olyan olajok is, amik kifejezetten jót tesznek a bőrnek, ilyen például teafa olaj (baktériumölő), illetve a levendula olaj (ferőzésgátló és gyulladáscsökkentő).

Erős fényvédelem (SPF 30+) - Sajnos a megfelelő fényvédelemhez mennyiség kell: nagyjából egy teáskanálnyi krémet szükséges felvinni az arcunkra, hogy érjen valamit! Ami a sminket illeti, ennyi bb krémet vagy alapozót biztosan nem fogunk viselni, ezért célszerű a sminkelés előtt a megfelelő mennyiségű fényvédőt használni. Kétféle fényvédelem létezik egyébként, fizikai és kémiai, az előbbi visszaveri az UV sugarakat, az utóbbi pedig elnyeli azokat. A fizikai fényvédők közül a cink oxid és titánium dioxid a leggyakoribb, az előbbi pattanásos bőrre is jól használható.

Természetes - A "természetes" szó sajnos nem jelent túl sokat, főleg, ha nem derül ki, hogy mekkora arányban használtak a sminktermékhez természetes (azon belül is bio vagy natúr) alapanyagokat. Ha megtaláljuk valamelyik minősítő szervezet pecsétjét a dobozon, akkor már beljebb vagyunk. Fontos azonban tudni, hogy attól, hogy valami bio vagy natúr, még simán irritálhatja a bőrt (például a citrom- vagy a narancsolaj ilyen). Ha allergiás vagy, mindig teszteld a csuklódon a krémeket, mielőtt az arcodra kennéd.

Öregedésgátló (anti-aging) - Számos sminktermék azt ígéri, hogy felveszi a harcot az öregedéssel szemben, pedig a ráncok tényleges kisimítása sajnos sokkal kevésbé egyszerű dolog, mint egy korrektorral végzett optikai tuning. Az öregedésgátló összetevők sokszor fényérzékenyek, és inkább éjszakai krémekben, illetve szérumokban találhatók meg. Ami a sminket illeti, leginkább a fényvédelmet érdemes keresnünk, hogy még egy fronton küzdjünk a nap bőröregítő hatása ellen.

Illatanyag-mentes - Aki nem szereti az erős illatokat, annak remek választást jelentenek az illatanyag-mentes termékek. Ugyanakkor ezek általában nem ténylegesen illatanyag-mentesek, hanem olyan illatanyagot használnak bennük, amely elfedi a többi összetevő illatát. Akinek nagyon érzékeny a bőre, jobban teszi, ha az ilyen termékeket is a csuklóján teszteli először.

Hosszantartó - A hosszantartó hatás nem keverendő össze a vízállósággal. Mivel nagyon elfoglaltak vagyunk, mindig remekül hangzik egy olyan termék, amely akár 24 órát is kibír, pontosabban kibírna, de annyit azért úgysem lesz rajtunk. Szóval a csak tartósnak nevezett sminkkel ne menjetek a strandra, mert érhetnek kellemetlen meglepetések.

Bőrgyógyászatilag tesztelt - A bőrgyógyászatilag tesztelt nem jelenti azt, hogy a bőrgyógyász jónak találta vagy jóvá hagyta a terméket. Ez szintén csak egy marketingfogás, ami az égvilágon semmit sem jelent.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása