Smink & Makeup

Vigyázz a kontaktlencsével a nyaralásnál!

2013. július 01. spacegirl

kontaktlencse.JPG

Gyors fejszámolás után megállapítottam, hogy immár 17 éve hordok kontaktlencsét. Mindent összevetve sokkal jobban szeretem, mint a szemüveget, mert szabadabban mozoghatok (ez különösen sportolásnál fontos), nem ázik meg vagy párásodik be és persze ilyenkor nyáron nyugodtan tudok napszemüveget hordani. Az eOptika - ahol a kontaktlencsémet és a hozzá való folyadékot szoktam vásárolni - hírlevelében érkezett néhány igencsak hasznos tanács a nyári, elsősorban vízparti kontaktlencse viseléshez, amit most megosztok veletek, már csak azért is, mert nekem is jól jött így a nyaralás előtt.

Milyen veszélyekre kell figyelnünk, amikor vízparti nyaralásnál vagy strandon viseljük kontaktlencsénket?

Mind a strandmedencék vize, mind a természetes vizek olyan kórokozókat tartalmaznak, amik a szemünkre kerülve súlyos betegségeket, akár még vakságot is okozhatnak. Ezt a kockázatot fokozza a nemrég levonult árvíz. A nagy meleg és a nagy felületű, sekély állóvizek ideális körülményeket biztosítanak a kórokozók szaporodásához. Az Amerikai Optometristák Szövetsége a nyári strandolás és az árvizek idejére különös óvatosságra figyelmezteti a kontaktlencse viselőket a kórokozók fokozott jelenléte miatt.

A medencék vize is tartalmaz különböző baktériumokat és egyéb kórokozókat. Ezeken felül a klór az, ami képes még a szemet károsítani. Ha a kontaktlencsét használó kontaktlencsében úszik, akkor a kontaktlencsén lerakódik a klór és így folyamatos irritációt okoz a szemnek. Sajnos a klórt nem lehet maradéktalanul eltávolítani a lencséről, ezért nem tanácsos ismételten hordani azt a kontaktlencsét, amiben úsztunk. A kontaktlencsében úszásnak megvan az a kockázata is az imént említett fertőzésen kívül, hogy a szemből kimossa a víz a kontaktlencsét. A lencse ideális esetben úgy illeszkedik a szemre, mint egy tapadókorong. A víz ezt a tapadást oldja fel.

Mit tehetünk, ha kontaktlencsét viselünk, és vízparti nyaralást tervezünk?

  • Legyünk nagyon körültekintőek a lencseviselés kapcsán és fokozottan figyeljünk a higiéniára.
  • Mindig friss folyadékban tároljuk a lencséinket.
  • Maradéktalanul tartsuk be a kontaktológus kontaktlencse tisztításra vonatkozó utasításait.
  • Ha úszni szeretnénk, feltétlenül viseljünk úszószemüveget, hogy minimalizáljuk a víz érintkezésének a veszélyét a kontaktlencsével.
  • Kontaktlencsében kerüljük a pezsgőfürdőt.
  • A legjobb, ha eldobható napi kontaktlencsét viselünk nyaralás alatt.

Forrás: eOptika

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása