Smink & Makeup

Eleged van a csillogásból? Így használd a matt szemfestékeket

2013. december 27. spacegirl

adele-matt.jpg

Mattnak azokat a szemfestékeket nevezzük, amelyek nem tartalmaznak fényvisszaverő anyagokat, így felvitel után nem fényesek vagy csillámosak. Természetesen ezek a szemfestékek is a legváltozatosabb színekben és textúrákban érhetők el. A leggyakoribb, préselt por állag mellett így beszerezhetitek őket például krémes vagy pigment változatban is.

A matt szemfestékeket a legtöbben a szemsminkjük éleinek elsatírozására szokták használni, egy a bőrük színéhez közel álló árnyalatban, illetve esetleg egy ennél egy-két árnyalattal világosabbat a szemöldökcsonton matt highlighterként. Pedig a matt szemfestékek messze nemcsak erre jók, a fényes árnyalatokkal kombinálva, illetve magukban is nagyon kifinomult hatást tudnak kölcsönözni.

Míg azt egyáltalán nem javasoljuk, hogy csak fényes árnyalatokkal készítsétek el a teljes szemsminketeket, addig csak matt árnyalatokat nyugodtan választhattok. A matt szemfestékek használata ugyanakkor nagyobb precizitást és jártasságot igényel, mint a fényes szemfestékeké. Ez azért van így, mert általában magas a pigment tartalmuk, így kis mennyiségben is élénken látszanak, illetve textúrájukból adódóan nehezebben satírozhatók.

Éppen ezért íme néhány tipp, hogy tökéletes legyen a matt szemfestésed!

adele-matt-szem.jpg

  1. Használj bázist! Erre azért van szükség, hogy legyen mibe beletapadnia a festéknek, jobban kiemelje, illetve tartóssá tegye a színt. A tökéletes matt hatás érdekében a bázisod is matt legyen!
  2. Fokozatosan építsd a színt! Mivel a matt szemfestékek általában erősen pigmentáltak, a vonalas hatás elkerülése érdekében kevés festékkel, vékony rétegekben, fokozatosan építsd a színt. Ütögesd le az ecsetedről a felesleges festéket, majd apró nyomogató mozdulatokkal vidd fel.
  3. Figyelj a satírozásra! A matt árnyalatokat általában nehezebb elsatírozni, mint a fényeseket, ezért könnyen vonalas maradhat a sminked. A satírozáshoz mindenképpen szükséged lesz egy jó ecsetre (lásd ITT)! Ha több színt használsz, akkor érdemes mindegyiket felvinni, majd csak ezután satírozni őket össze.
  4. Ne legyen mindened matt! Ha matt szemfestéket viszel fel, akkor nyugodtan válassz fényes pirosítót és rúzst, hogy ne vidd túlzásba a matt hatást.

Ha tetszik nektek Adele illusztrációként mutatott sminkje, akkor így készíthetitek el lépésről lépésre:

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása