Smink & Makeup

Új év, új fogadalmak, új kudarcok (?!) – ezúttal másképp lesz! [VENDÉGPOSZT]

2014. január 06. makeupadmin

nadrag.png

Ezt a posztot nem mi írtuk, hanem Wycza, a Csirkemell rizzsel blog szerzője. A Csirkemell rizzsel egy olyan blog, amiben bizonyítást nyer, hogy a diétás ételek finomak is tudnak lenni, és le lehet élni egy életet szinte* csak egészséges ételek fogyasztásával.

*Szinte: a bor / sör / pálinka (megfelelő rész aláhúzandó) diétás verzióját sajnos még nem sikerült kikísérletezni, de minden másra már meg van a recept!

Idén is elérkezett a világmegváltó tervek és fogadalmak szezonja. Sokan gondolják úgy - talán te is, kedves olvasó -, hogy most van itt az idő és a lehetőség a VÁLTOZTATÁSRA, csupa nagybetűvel. Óriási elánnal vetjük bele magunkat nagyszabású terveink végrehajtásába, hogy aztán február végén megszégyenülve rugdossuk magunk előtt port és beismerjük a vereséget. Mi lenne, ha ezúttal mindez másképp lenne?

Ahhoz, hogy idén sikeresen hajtsd végre a változtatásokat az életmódodban, szükséged lesz néhány (5) új gondolatra és jó pár (10) gyakorlati tippre. Közös jellemzője ezeknek, hogy megértésükhöz, illetve végrehajtásukhoz nem szükséges doktorálni dietetikából és felsőfokú szakedzői képesítést sem kell szerezni. Kell viszont hozzá józan paraszti ész, nyitottság és némi hajlandóság a változásra. Te hogy állsz ezekkel?

Nézzük először az elméletet:

  1. Felejtsd el a mérleget és azt, hogy hány kg vagy. Azt meg pláne, hogy hány kg akarsz lenni. A testalkat mértékegysége a ruhaméret, nem pedig a kilogramm! Furán hangzik? Nem az. Amikor megkérdezik tőled, hogy a munkahelyed milyen messze van az otthonodtól, kilométerben szoktad megmondani vagy inkább percben? Többnyire percben, hisz ennek az információnak van gyakorlati haszna, ez mondja meg a tényleges távolságot. A kilométer senkit nem érdekel, ahogyan a testsúlyod sem. Jól nézel ki? Beleférsz a 36-os (vagy akármilyen) nadrágba? Akkor nem mindegy, hogy hány kg vagy? Hamis célokat tűz ki magának az, aki a mérleget nézegeti.
  2. Az izom sűrűsége nagyobb, mint a zsíré. Ennek értelmében egy izmosabb testalkatú egyed kisebb helyet foglal el embertársai elől (értsd: vékonyabb), holott testtömege nagyobb, mint hájasabb fajtársáé. Még mielőtt azt mondanád, hogy „fúúúj, én nem akarok izmos lenni”, gondold végig az analógiát: mint ahogy a szalonspicc és az ordítva hányás végletek között is rengeteg az átmenet, nincs másképp ez az izomtömeg esetében sem. Nem fogod Schwarzit lenyomni szkanderben attól, ha felemelsz pár súlyzót. Ellenben jól fogsz kinézni.
  3. A testalkatod 70%-ban függ attól, hogy mit eszel és 30%-ban attól, hogy mit és mennyit mozogsz. Hiú ábránd azt gondolni, hogy heti 2 aerobik óra feljogosít a tejszínhabos cappuccino napi rendszerességű fogyasztására.
  4. Feneked és az úszógumid elsősorban az egyszerű szénhidrátoktól (finomított liszt, cukor) nő.
  5. Ha az energiamérlegedet negatívan tartod tartósan, de nem drasztikusan, és emellett sportolsz is, a testalkatod kedvező alakulására számíthatsz. Ez azt jelenti, hogy egy kicsivel több energiát (100-200 kcal) kell elégetned egy nap, mint amennyit beviszel. A bevitelt pedig lehetőleg nem junk foodból kell fedezni.

Mindez a gyakorlatban:

  1. Hőn áhított testsúly elérése helyett legyen egy referencianadrágod: az a nadrág, amibe bele kell majd férjél. Hetente fel kell próbálni, örülni kell az eredménynek. Ha nem jön az eredmény, szigorítani kell valamennyit az étrenden.
  2. A finomlisztet száműzni kell a konyhából. Nincs az az étel, amit ne lehetne elkészíteni darált zabpehely, fehérjepor, kókuszliszt felhasználásával. Itt olvashatsz csomó ilyen receptet, ötletet!
  3. A cukrot is tiltólistára kell tenni. A feladat második része, hogy az egészségesnek gondolt cukrokat is likvidáld: való igaz, hogy a nyírfacukor (xilit), nádcukor, meg az xyz cukor élettani hatásai kedvezőbbek a répacukorénál, de ezek kalóriatartalma attól még magas, így a feneked ugyanúgy nőni fog, ha ezeket eszed. Én stevia-eritritol alapú édesítőt használok. Ideális sütibe, kávéba, teába.
  4. Az egészségesnek gondolt ételek szénhidráttartalma(ezáltal kalóriatartalma) rendszerint nem kedveznek azoknak, akik egy kisebb nadrágméretre pályáznak, ezért mérsékelt fogyasztásuk ajánlott. Ezek:
    • Teljes kiőrlésű kenyér, péksütemény, stb.: attól hogy egészséges, még van benne kalória. Nem fogsz fogyni attól, ha teljes kiőrlésű kenyeret eszel fehérkenyér helyett!
    • Gyümölcs: van benne rost meg vitamin, az igaz, de cukor is. Ha zsírpárnákkal küzdesz, nem a gyümölcs a te barátod.
    • Gyümölcsjoghurt (0%-os is beleértve): cukortartalmát tekintve szinte akár csokit is ehetnél helyette.
    • Gabonapelyhek: junk foodnak minősül, tiltólistás.
  5. Iktasd ki az étrendből a krumplit. Millió féle köret van a világon (rizs, barnarizs, párolt és sült zöldségek), amivel ki lehet váltani. Legfeljebb 1 hónapig fog hiányozni. A blogomon folyamatosan publikálok köreteket, de tele a világ és az internet jobbnál jobb receptekkel.
  6. Igyál sok vizet. A víz azért kell, hogy az anyagcseréd gyors legyen és tisztuljon a szervezeted a sok méreg- és salakanyagtól. Napi 2-3 liter vizet úgy a legkönnyebb meginni, hogy a munkahelyeden az asztalodra teszel egy ásványvizes flakont és addig nem mész haza, amíg az el nem fogy. Max 1-2 túlórás napra kell számítani, utána már menni fog könnyen ;)
  7. Figyelj az emésztésedre. Ha az emésztésed rendben van, sokkal szebben süt a nap. Két tuti tipp az emésztés javításához:
    • Minden nap egyél legalább egyszer (de inkább többször) zöldséget. Kivitelezése: minden reggelt kezdj 5 db koktélparadicsommal. 2 percnél nem tart tovább, de már sokat tettél az egészségedért.
    • Minden nap egyél ebédhez vagy vacsorához egy teáskanál lenolajat. Csodákat tesz! DM-ben beszerezhető.
  8. Hetente legalább egyszer egyél halat. Frissen sütve, dobozban árulva is jó választás a tengeri hal. Tiltólistás azonban a méltatlanul népszerű pangasius (cápaharcsa).
  9. Nagyon fontos, hogy minden változás, amit bevezetsz az életedben, fokozatosan történjen. A legtöbb újévi fogadalom azért bukik el, mert a végrehajtó képtelen egyszerre sok, nagy volumenű változást adaptálni az életében. Ez nem gyengeség, ez egy általános emberi tulajdonság. Először tedd egészségessé a reggelidet (vagy másik étkezést), amikor az már rutin, akkor térj át a következő étkezés javítására.
  10. Az előző gondolatból következik, hogy a fogyókúra, mint módszer alapjaiban hibás. Kúra jelleggel ugyan el lehet érni az áhított testalkatot, de sokkal könnyebb fenntartani egy egészséges életvitellel. Hagyd abba a fogyókúrát még ma, helyette inkább egyél kevesebb szemetet!

Sok sikert az új évhez!

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása